Читај ми!

(Pred)izborna "bitka" za Beograd

Naprednjaci za izbore u Beogradu u roku od šest meseci, demokrate za proveru volje birača do Nove godine. Kako će gradska uprava funkcionisati do izbora, trebalo bi da bude poznato do kraja nedelje. Međusobne optužbe naprednjaka i demokrata.

Dan pošto je smenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, čini se da je izborna kampanja u prestonici već počela, međusobnim optužbama naprednjaka i demokrata. Licitira se i rokom održavanja izbora.

Naprednjaci ponavljaju da će Beograđani na birališta u roku od šest meseci, a demokrate pozivaju da se nova vlast bira za tri meseca. Kako će gradska uprava funkcionisati do izbora, trebalo bi da bude poznato do kraja nedelje.

Iako smenjen, Dragan Đilas još mesec dana ostaje u Skupštini grada, odakle će u tehničkom mandatu voditi Grad. Đilas je uveren da bi izbori mogli da se održe u roku od tri meseca.

"Očigledno je želja da se cela stvar pomeri za proleće da bi se u perodu koji je pred nama dešavalo ono o čemu oni javno pričaju, a to je mahanje papirima, konstruisanje afera, to su saslušavanja, privođenja, verovatno i hapšenja. Apelujem na sve one u čijim je rukama mač, kako oni to kažu, da ga ne vade iz korica", kaže Đilas. 

"On koji je obogatio na vlasti i koji je poslednjih 10 godina vlast sada kaže da mu neko preti nekakvim mačem. Nikad nije bila upućena bilo kakva pretnja Draganu Đilasu", odgovara šef beogradskih socijalista Nebojša Stefanović.   

Pedsednik GO SNS-a Nebojša Stefanović kaže da će izbori biti najkasnije za šest meseci. Predlog SNS-a je da se formira novo gradsko veće jer je to, kako kaže Stefanović, dobar način da se prekontrolišu finansije grada Beograda i zaustavi ogroman odliv novca.

"To prekomerno trošenje mislim da je skandalozno i ko zna šta može da se desi u privremenom periodu", rekao je Stefanović.

Predsednik socijalista Ivica Dačić nije toliko uveren u rokove za održavanje izbora. Kaže da će se o tome tek razgovarati i da se on ne plaši izbora.

"Postavljam logično pitanje zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo promenili vlast, a treba da idemo na izbore, onda bi trebalo raspisati lokalne izbore u celoj Srbiji", kaže Dačić.

Smenjeni gradonačelnik i šef beogradskih naprednjaka pred novinare su stali u razmaku od sat vremena, gotovo na istom mestu. Prvi u Skupštini grada, drugi ispred nje.

"Nije primereno da neko ko je drugi čovek države drži pres-konferencije bilo gde na stepeništu, i ja ga ovog puta pozivam i molim da sve što ima kaže u ovom zdanju", kaže Đilas.

"Ja sam ovde kao predsednik GO SNS-a, on ne razume i nikada svoju političku funkciju nije odvajao od funkcije gradonačelnika, ali ja znam da je njemu dvor prirastao uz srce, on od dvora čak i kada je razrešen ne može da se odvoji", odgovara Stefanović.

Srpska napredna stranka traži od Dragana Đilasa da odgovori za koliko je novca, u ponedeljak, prodao udeo u preduzeću "Dajrekt medija" i gde je platio porez.

Nebojša Stefanović kaže da je Đilasov odgovor skandalozan, jer je na isto pitanje novinaru Politike rekao: Zini da ti kažem. Osuđujući takav odgovor, Udruženje novinara Srbije saopštava da to nije prvi put da se Đilas bahato odnosi prema novinarima i podseća da je dužnost političara da odgovaraju na pitanja od javnog interesa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара