Читај ми!

Đilas, odbrojavanje do kraja funkcije

Po svoj prilici mandat gradonačelnika Beograda biće završen u utorak. Međutim, zbog proceduralnih razloga, velike su šanse da Dragan Đilas na čelu grada ostane još mesec dana. Naprednjaci tvrde da imaju dovoljno odbornika za smenu. Koalicija oko SPS-a podržaće inicijativu za smenu Đilasa.

Mandat gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa će se, po svoj prilici, završiti sutra. Kako nezvanično saznaje RTS, zbog proceduralnih razloga, velike su šanse da na čelu grada Đilas ostane još mesec dana.

Jasno je da se neće odmah ići na izbore, jer naprednjaci sa sednice Predsedništva poručuju da će glasanje u prestonici biti, okvirno, za pola godine.

"Uopšte nismo razgovarali o detaljima i scenarijima, niti se susrećemo sa dramaturzima, niti nas to zanima. Videćemo kako će se situacija razvijati, ali pre svega nam je bitno da građani bolje žive u Beogradu. Očekujemo podršku za smenu", rekao je predsednik gradskog Odbora SNS-a Nebojša Stefanović.

Naprednjaci tvrde da za Đilasovo mesto imaju pregršt kadrova, ali kažu da to danas za njih nije tema.

Tema nisu bile ni spekulacije kako će se na sutrašnjoj sednici poneti PUPS, čija bi četiri odbornika mogla da sačuvaju Đilasa na čelu grada. Možda zato, jer je PUPS menjao stav - od toga da su izbori jedini način za Đilasovu smenu, do toga da nemaju misiju da čuvaju Đilasa, već socijalnu politiku.

Aktuelni Đilasovi partneri socijalisti će glasati za smenu, a Đilas još jednom poziva na izbore. Prilikom otvaranja Doma zdravlja u Surčinu, dočekan je zvižducima.

"Ne treba obraćati pažnju na to da li neko organizuje da 50 ljudi zviždi i skandira na te stvari. Čovek ne treba da reaguje, ja znam da će sutra dolaziti deca u ovaj Dom zdravlja, verovatno i onih koji su bili ipred i mene to čini srećnim", rekao je Đilas.

Dan uoči smene, Draganu Đilasu pošlo je za rukom i da proda svoju firmu, što je, prema sopstvenom priznanju, pokušavao dve godine.

SNS i DSS predali zahtev za smenu

A svega dvadeset minuta pre nego što će poći u Surčin, na pisarnicu je stigao zahtev za Đilasovu smenu. Odbornici SNS-a i DSS-a ponavljaju razloge: prezaduženost, malverzacije, nestručno vođenje grada.

"Smatramo da će većina odbornika u Skupštini grada podržati taj predlog i da ćemo već od sledeće nedelje krenuti u jednom drugom pravcu, a to je da Beograd ne bude prezadužena metropola, da počnemo da vraćamo dugove", naveo je šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Jovičić.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović kaže da nemaju nameru da bilo šta ruše, jer se sve radi u skladu sa Statutom.

"A sad, da li je nekome potrebno da bude sveta krava i da se o njemu ne sme ništa reći, e pa to vreme je prošlo", rekao je Mladenović.

Prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, od svih mogućih scenarija, najverovatniji je da sednica u utorak bude prekinuta nakon što Đilasu bude izglasano nepoverenje, ali da on nastavi da vodi grad još 30 dana.

U tom roku, kako propisuje zakon, mora biti izabran novi gradonačelnik, ili će biti uvedena prinudna uprava. To je, kako saznaje RTS, izvesnije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво