Читај ми!

Pokrenut postupak za smenu Đilasa

SNS i DSS predali zahtev za razrešenje gradonačelnika Beograda. Grupacija oko socijalista podržava zahtev za smenu, saznaje RTS. Đilas: Raspišite izbore.

Odbornici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije predali su u Skupštini grada Beograda zahtev za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa.

Zahtev za razrešenje gradonačelnika predali su šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Jovičić i odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Skupštine grada, Jovičić i Mladenović rekli su da očekuju da će ta inicijativa biti na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada Beograda i da će imati većinu za smenjivanje Đilasa.  

Jovičić je rekao da postoji načelni dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, koja je u koaliciji sa Demokratskom strankom, da podrže smenu Đilasa, a da će se konačni stav socijalista znati posle konsultacija sa koalicionim partnerom Partijom ujedinjenih penzionera Srbije.

Kako RTS nazvanično saznaje, predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS razmatraće večeras posle 18 časova pitanje promene vlasti u Beogradu.

RTS, takođe, nezvanično saznaje da će grupacija oko socijalista podržati zahtev za smenu Đilasa.

Ko bi mogao da bude kandidat za Đilasovog naslednika nije poznato, a Jovičić kaže da bi posle današnje sednice Predsedništva SNS-a, zakazane za 15 časova, mogao da bude poznat odgovor i na to pitanje.

Jovičić tvrdi da se ne radi ni o kakvom rušenju vlasti u Beogradu, već o legitimnom potezu zasnovanom na zakonu i Statutu gradske skupštine.

Mladenović kaže da je priča o rušenju vlasti posledica kampanje i napominje da SNS i DSS samo poštuju volju građana.

Kaže da se unutar DSS-a nije razgovaralo o kandidatu za gradonačelnika ni o formiranju vlasti, niti su o tome razgovarali sa naprednjacima.

Na sednici Predsedništva DSS-a doneta je odluka samo o tome da se Đilas smeni, a o daljim potezima takođe će odlučivati stranački organi, objašnjava Mladenović.

Predstavnici SNS-a i DSS-a rekli su da već duže ukazuju na razne afere u Beogradu i na neracionalno trošenje sredstava, navodeći Most na Adi, nabavku stranih autobusa, Bus plus, rekostrukciju Bulevara kralja Aleksandra.

"Siguran sam da će građani biti šokirani koliki je nivo korupcije bio, gde je novac građana odlazio i u čije džepove", rekao je Jovičić. On očekuje dvočasovnu raspravu o smenjivanju gradonačelnika i poziva DS da učestvuje u argumentovanoj polemici.

Đilas: Izbori su najbolje rešenje

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da su izbori najbolje rešenje ukoliko koalicioni partneri Demokratske stranke u Beogradu ne podržavaju više gradsku vlast i poručio da ne želi da se bavi scenarijima za njegovu smenu.

"Mislim da su izbori fer i demokratski. Ukoliko neko smatra da nije dobro rađeno, mislim da Beograđani treba sami da se izjasne, a predložio sam i zakon po kome bi se gradonačelnici birali neposredno", rekao je Đilas nakon obilaska novog Doma zdravlja u Surčinu.

Na pitanje kakav scenario sutra očekuje na sednici Skupštine grada, Đilas je rekao da su za njega "dva i dva, četiri" i da ne želi da se bavi scenarijima, jer bi u protivnom završio Fakultet dramskih umetnosti, a ne Mašinski fakultet.

Njegov posao je da, kako kaže, radi 24 sata dok je gradonačelnik i da se tako i ponaša.

Đilas smatra i da oni koji su bili deo vlasti, ali i opozicije u poslednjih pet godina treba da budu ponosni što su učestvovali u radu gradskog parlamenta.

U gradskoj skupštini, od 110 odbornika, naprednjaci imaju 37 , socijalisti devet, PUPS četiri, a DSS devet.

Sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za sutra.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се