Izglasan mehanizam za vraćanje viza

Velikom većinom glasova u Evropskom parlamentu izglasan mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti privremeno ponovo uvedu vize. Ipak, usvajanje mehanizma ne znači automatski da je povratak viznog režima na pomolu.

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom glasova usvojili su mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, u koje spada i Srbija, privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

Poslanica Tanja Fajon zatražila je da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma "ilegalnim" jer ograničava prava parlamenta.

Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o tom mehanizmu, koji su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Ipak, usvajanje mehanizma ne znači automatski da je povratak viznog režima na pomolu, kažu analitičari, naglasavjući da postoje bolja rešenja.

"Da se jednostavno skrati procedura azila i ukinu sve beneficije koje idu uz to - smeštaj hrana, medicinska zaštita, i onda to postaje neatraktivno za ljude. Sve države koje su to uradile smanjile su broj azilanata drastično", objašnjava Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Evropska komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

Tek ukoliko se utvrdi da je naglo povećan broj lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvizni režim.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u poslednje vreme je znatno opao, zahvaljujući merama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmenama u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Osim toga, kako je u utorak podsetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mera će moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2013, 07:17) - Tito [neregistrovani]

Odmah

Ja bi njima uveo vize pa da vide.

(petak, 13. sep 2013, 04:52) - anonymous [neregistrovani]

politika

Ovce beze od vuka ,,srljaju vuku otvorenih usta koji planira da ih unisti.
Nema bezanja samog od sebe vec stani pogledaj se u ogledalo i zasuci rukave.

(petak, 13. sep 2013, 02:15) - Aggro [neregistrovani]

Strpljivi DS

Sad samo čekaju da se ovo eventualno desi kako bi im  natrljali na nos da su degradirali xD

(četvrtak, 12. sep 2013, 23:59) - Лажи и лажни! [neregistrovani]

Потсетник:

Да бисте добили азил морате да покушате на сва уста( у случају Србије!) да блатите сопствену земљу!-Све због Евра!

(četvrtak, 12. sep 2013, 23:39) - anonymous [neregistrovani]

konacno

ma i za ovo je mozda krivo kosovo

(četvrtak, 12. sep 2013, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

RE: zakon o azilatima ili...

Tebe je vreme pregazilo. Koja EEZ? EEZ je istorija vec od davno. Sadasnjost je EU.

(četvrtak, 12. sep 2013, 19:45) - Предраг [neregistrovani]

Коначно!!!

Коначно, дуго чекана лепа вест из Европе!!!

(četvrtak, 12. sep 2013, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

brankob@lol.ba

RE: Neozbiljnost
Vi, gospodine, koji stojite iza datog komentara, ocigledno uopste ne poznajete situaciju, cim dajete takve povrsne komentare. Covjeka, laznog azilanta, ne mozete kaznjavati proizvoljno, jer uvijek postoji Evropski sud za ljudska prava, kome se doticna osoba moze zaliti (ovo nije hipoteticki primjer, vec slucaj koji se desio Makedoniji u vezi azilanata romske nacionalnosti). Taj isti sud, uostalom, moze i ovakve odluke Evropskog parlamenta osporiti, sto uopste nije iskljuceno, jer se radi o jedinoj insituciji na svijetu, ciji se predstavnici nikoga ne boje i koji mogu autonomno da djeluju. Ono sto su zemlje Zapadnog Balkana uradile do sada da se smanji broj azilanata je za svaku pohvalu. Mjera dolazi pred zimski period jer se u tom periodu- zbog velikih hladnoca- povecava broj azilanata.

(četvrtak, 12. sep 2013, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Romi

Nemozete im nista. Oni su ti lazni azilanti. Danska ih je puna, a i druge zemlje. Tamo su na socijali, a ovde se razbacuju sa parama uz svoje skupocene automobilie. Najgore je sto su ti isti i ovde na nekoj vrsti socijale. Krivim drzavu za to jer im je dozvolila da je namagarce. Covek ima 5 skupocenih kuca, a znam da je na socijali. Gde je tu provera od poreske uprave ili bilo sta?

(četvrtak, 12. sep 2013, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

zakon o azilatima ili...

Evropa je ovo mogla resiti i na drugi nacin. Jednostvno, zemlje zapadnog balkana smatramo demokratskim i nema osnova da bilo ko iz tih zemalja trazi azil. To je bilo dovoljno i ni jedan jedini zahtev ne bi bio prihvacen ni u jednoj zemlji EEZ.