Читај ми!

Biće bolje 2014. godine

Zaposlenost u Srbiji trebalo bi da poraste posle sprovođenja reformi, a prvi rezultati se očekuju 2014. godine, najavili ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović.

Ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić najavio je reforme i promenu politike, ali nije konkretno naveo da li će višak radnika biti otpušten iz državne administracije i javnih preduzeća.

Prema rečima ministra privrede Saše Radulovića, zaposlenost bi trebalo da poraste posle sprovođenja reformi, a prvi rezultati očekuju se 2014. godine.

Krstić i Radulović su rekli da, kada su im ponuđena ministarska mesta, najvažnije je bilo da li postoji politička volja za promenama.

Oni su u emisiji "Utisak nedelje" TV B92 rekli da su stekli utisak da volja za promenama u Srbiji postoji i to unutar cele vlade.

Krstić je rekao da nije očekivao poziv za mesto ministra, da je prvo bio skeptičan, ali da se uverio, tokom razgovora sa predstavnicima vlade, da postoji volja da se nešto promeni i da to treba da se desi odmah i sada.

"Ovo jeste poslednji voz, ali on stoji i tu je, i ukoliko ga uhvatimo uspećemo", kazao je Krstić.

Ministar finansija je naveo da ima potpunu slobodu u tome šta radi i načinu kako radi, i koga postavlja na ključne pozicije, što je, kako je rekao i bio njegov uslov.

Radulović kaže da je najvažnije bilo da postoji politička volja da se naprave promene. "Ne radi se o garancijama, vi prepoznate u razgovoru da li te volje ima", rekao je Radulović.

"Bilo je bitno da postoji spoznaja u kakvoj smo teškoj situaciji, da postoji doza odgovornosti da se nešto konačno uradi, da povučemo neke teške ali, ispravne poteze da nam svima bude bolje", rekao je Radulović.

Ministar privrede je rekao da postoji politička volja cele vlade i unutar vladajuće koalicije, posebno prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, da je to bilo dovoljno i da je to video i nakon stupanja na dužnost.

Govoreći o stanju privrede u Srbiji, Krstić je rekao da se nalazimo na brodu koji tone, i da od tog broda mi moramo da napravimo jahtu.

"Mi po zakonu moramo da napravimo predlog budžeta za narednu godinu. Budžet je strategija i moramo da znamo, da isplaniramo strategiju za nekoliko godina", rekao je Krstić.

I ove godine, istakao je moramo da sprovedemo rebalans koji je donet u drugom kvartalu, a uz sve to moramo da stavimo našu privredu na noge, a naša privreda je 60 odsto javna i mi to moramo da dovedemo u red.

Ministar privrede Saša Radulović smatra da je skepsa analitičara i građana na mestu, ali da ne očekuje od svih da veruju u startu u njihov rad.

"Ocenjivaće nas na osnovu rezultata, mi mislimo da postoji nada da ćemo mi povući prave poteze da dobijemo zdravu ekonomiju, zdravu državu, jer država nije bicikl da ga okrenete u drugom pravcu, ali možete da postavite ciljeve", rekao je Radulović.

Bitno je, napomenuo je, da postoji saglasnost u kom pravcu treba da se ide, "i u narednih nekoliko meseci će doći prave mere, rezultati našeg rada od kojih će budžet za narednu godinu ključan".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво