Pak: Josipović u oktobru u Beogradu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetiće Srbiju u oktobru, kaže savetnica Tomislava Nikolića za medije, Stanislava Pak. Glavna poruka Nikolića biće da za region nema budućnosti bez saradnje i rešavanja problema dijalogom, ističe Pak.

Savetnica za medije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak rekla je da će hrvatski predsednik Ivo Josipović posetiti Srbiju u oktobru, istakavši da će glavna poruka Nikolića biće da za region nema budućnosti bez saradnje i rešavanja problema dijalogom.

"Usaglašavaju se termini posete predsednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji. To će se desiti u oktobru", rekla je Pak za Tanjug.

Povodom pisanja nekih medija u Srbiji da će poseta Josipovića Beogradu biti deo njegove regionale turneje, Pak je pojasnila da će hrvatski predsednik posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo i hrvatski kontingent u sastavu Kfora, a da će u oktobru doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Josipović je od danas u Crnoj Gori, a do 7. septembra će boraviti i u Makedoniji i na Kosovu, objavljeno je njegovom veb-sajtu.

Upitana koja će biti glavna poruka Nikolića kada Josipović dođe u Srbiju, Pak je rekla da bez saradnje i dijaloga nijednoj od zemalja regiona nema budućnosti.

"Mi moramo sarađivati i rešavati sva otvorena pitanja kroz razgovor. Poruka će biti da mirnim putem i kroz razgovor treba rešiti sve probleme i otvorena pitanja, posebno između Srbije i Hrvatske, i ubrzati rokove. Dajte da rešimo sve što pre, jer što pre rešimo sve, krenuće nam bolje sve, pre svega u ekonomskom smislu.", dodala je Pak.

Kako je ocenila, odnosi između dve države kreću uzlaznom putanjom.

Podsetivši da postoje brojna pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje, Pak je dodala da je Srbija svesna činjenice da je istorija bolna i opterećujuća, ali da se treba okrenuti budućnosti, dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja.

Tužba i protivtužba za genocid

Očekuje se da jedna od tema razgovora bude mogućnost povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid i srpske protivtužbe.

Napominjući da je već više puta na različitim nivoima bilo razgovora na tu temu, Pak je rekla da je "pretpostavka da će, ako se dva predsednika budu usaglasila, doći do povlačenja tih tužbi".

Kako je rekla, Srbija je dosta toga učinila u cilju unapređenja odnosa sa Hrvatskom, nije potezala broja bolna pitanja na putu Hrvatske ka EU, ali ta pitanja moraju da se reše.

"Ona se pre svega tiču uređenja granica, vraćanja Srba u Hrvatsku, položaja srpske manjine u Hrvatskoj, omogućavanje Srbima da nesmetano uživaju svoja imovinska prava - sve ono što su civilizacijske i demokratkse tekovine koje hrvatska država mora da obezbedi srpskoj manjini", istakla je Pak.

S druge strane, Srbija je veoma pozitivno orijentisana prema hrvatskoj manjini koja živi ovde i ne bi se moglo reći da Hrvati ovde imaju bil kakve konkretne probleme i u tom smislu Srbiji se ne može mnogo toga prebaciti, smatra Pak.

"Može možda da joj se prebaci nekakva tvrđa retorika, ali za razliku od hrvatske strane koja može samo to da kaže, srpska strana ima dosta toga da kaže, ali će to rešiti kroz razgovor, dijalog i ja sam uverena da će se ta pitanja rešiti u vrlo brzom roku", rekla je Pak.

Bitno je da se Srbija i Hrvatska i sve zemlje u regionu okrenu saradnji, pre svega u ekonomskoj sferi, istakla je ona.

Prema njenim rečima, za Srbiju su takođe dragocena iskustva Hrvatske na putu evropskih integracija, imajući u vidu da delimo sličan mentalitet i probleme.

"Postoji velika nesrazmera u domenu investicija - mnogo su veće hrvatske investicije u Srbiji nego obrnuto, tako da od njih očekujemo da otvore ta vrata i da omoguće srpskim investitorima da uđu na hrvatsko tržište", rekla je  Nikolićeva savetnica.

Ono u čemu mi možemo da pomognemo Hrvatskoj jeste popravljanje odnosa sa Rusijom, dodala je Pak.

"I Srbija i Hrvatska su mala tržišta i zato moramo da sarađujemo i da izlazimo zajedno na treća tržišta, posebno Ruske Federacije i Kine", zaključila je Pak.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2013, 07:34)
anonymous [neregistrovani]

povlaćenje tužbe

Po hrvatskom Ustavu, ovlasti Predsjednika Republike su ceremonijalnog tipa i on ne može povući tužbu, to može ućiniti samo Vlada RH.
Slično je i u Srbiji, tako da su ovakve posjete samo predstave za javnost bez neke stvarne koristi.

(utorak, 03. sep 2013, 23:33)
anonymous [neregistrovani]

Nista

Nista od ove posete slusacemo samo ljepe reci sa obe strane o daljem saradnju a na terenu bice isto.

(utorak, 03. sep 2013, 23:07)
anonymous [neregistrovani]

Zabraniti

Zabraniti mu dolazak ako se ne izvini zbog nereda i rasizma. On to sve njima gleda kroz prste a dolazi u Bg samo tako. Nije pozeljna osoba.

(utorak, 03. sep 2013, 22:27)
anonymous [neregistrovani]

a sta ce nam?

... da nam objasni da on "ne opravdava" razbijanje tabli na cirilici u Vukovaru, grafite u Dubrovniku i slicne stvari. Nije nego. Nikako da shvatimo da smo mi Josipovicu potrebni a ne on nama. Kada njih pogledam dovoljno je da budem ponosan sto sam Srbin.

(utorak, 03. sep 2013, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

Josipovic u Beogradu...

...dolazi u Briselskoj reziji a Beogradska vlada ispunice mu sve zelje...i povuci ce se tuzbe za genocid,hoce pa ko bi se usprotivio prijateljima a gradjanima Srbije,dosta su i slatke price...(niko ih vise i ne razumeje)