Читај ми!

Privremena skupština KiM protiv izbora

Neprihvatljivo učešće Srba na kosovskim lokalnim izborima, odlučila privremena Skupština KiM. Kosovski Srbi žrtve ulaska Srbije u EU, kaže Slaviša Ristić. Učešćem na novembarskim izborima država Srbija bi se u potpunosti povukla sa Kosmeta, kaže Radenko Nedeljković.

Poslanici Privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija, formirane uprkos protivljenju Beograda, zaključili su da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i sa Rezolucijom 1244.

U zaključcima, koji su usvojeni jednoglasno, navodi se da su lokalni izbori na Kosovu, koje je za 3. novembar raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga, u skladu sa zakonima i ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za Privremenu Skupštinu AP KiM neprihvatljivo.

Učesnici sednice su zaključili i da je zbog višemesečnog zastoja u radu Ustavnog suda Srbije i nedonošenja odluka po zvaničnim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti briselskih sporazuma i pratećih uredbi i akata za implemnetaciju nastala "nenadoknadiva politička i pravna šteta".

Zatraženo je da se što skorije prekine zastoj u radu ustavnog suda i donesu odgovarajuće odluke, u protivnom se zahteva da javno bude iznet zvanični stav o tome da li su građani Srbije sa Kosova i Metohije dužni i imaju li uopšte pravo da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje druga nepriznata država.

Takođe, zatražen je zvanični stav o tome da li građani i organi Republike Srbije mogu da učestvuju u sprovođenju plana Martija Ahtisarija i Strategije za integraciju severa Kosova, iako te dokumente zvanično nije prihvatio nijedan organ Srbije.

Na početku današnje sednice Privremene Skupštine AP KiM, predstavnici Srba sa severa Kosova, koji su u sredu bili na sastanku sa državni vrhom, preneli su poslanicima zvanični stav države u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je ranije danas za RTS da su ovo izbori od kojih zavisi kakva će biti bezbednost Srba u narednom periodu.

Ristić: Žrtve ulaska Srbije u EU 

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je na sednici da su kosovski Srbi žrtve ulaska Srbije u EU, kako bi većinsko stanovništvo u centralnoj Srbiji bolje živelo.

Ne možemo prihvatiti da budemo niti ima neko pravo da nas izopšti iz ustavno-pravnog okvira Srbije i proda zarad bilo nekog interesa, rekao je Ristić i dodao da bi Srbi izlaskom na kosovske izbore zauvek zatvorili priču o statusu Kosova i da ti izbori nisu statusno neutralni, ako ih je raspisala predsednica Kosova na dokumentu sa pečatom Kosova.

"Nemamo pravo da našoj deci i budućim generacijam uskratimo pravo da se bore da ostanu Srbi u državi Srbiji. Izađemo li na izbore to nam pravo nije uskratio ni Dačić ni Nikolić ni neka buduća vlast u Srbiji, nego mi sami. O tome moramo voditi računa a ne o kratkoročnim interesima", rekao je Ristić.

On je kritikovao ideju vanstranačke jedinstvene srpske liste, jer se, kako je rekao, političke stranke tako štite od odgovornosti.

Poslanik DSS-a Marko Jakšić je na sednici u Zvečanu zatražio da se građani na referendumu u Srbiji izjasne da li su za EU ili KiM u sastavu Srbije, a ne da, kako je rekao, visoki predstavnici manipulišu preko medija da je narod u Srbiji za EU po cenu gubitka Kosova.

Jakšić je rekao da će Srbi izlaskom na kosovske izbore izgubiti radna mesta, slobodu i državu odnosno da će srpske institucije u Pokrajini nakon izbora ako Srbi na njima učestvuju preći pod jurisdikciju kosovskih institucija.

Nedeljković: Država se povlači sa KiM

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da bi se učešćem na novembarskim izborima država Srbija u potpunosti povukla sa Kosova i Metohije, zbog čega Srbi sa severa KiM neće na njih izaći, i dodao da je takav stav prenet i u sredu državnom vrhu u Beogradu.

Nedeljković je poslanicima Privremene skupštine AP Kosova i Metohije, preneo da im je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku u sredu poručio da on i Vlada Srbije nisu promenili stav kada su u pitanju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji i "da će izbore sprovesti sa njima ili bez njih".

Nikolić je, dodao je načelnik okruga, kao osnovni razlog za izlazak na izbore naveo formiranje Zajednice srpskih opština, poručio da se na izborima mora pokazati snaga onih koji žive na Kosovu i dodao da smatra da će Srbi sa severa biti odgovorni i ako izađu i ako ne izađu na izbore.

S takvim stavom složio se i premijer Srbije Ivica Dačić koji je učestvovao u razgovoru u Predsedništvu Srbije u sredu, naveo je Nedeljković dodajući da je dobio obećanje da Beograd neće pozivati na birališta ako se dogodi da glasački listić za kosovske izbore ostane u formi koju je predložila Priština.

Nedeljković je poslanicima preneo i poruku direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina da će, ako Srbi ne izađu na izbore vlast uzeti ljudi bliski Prištini, da bojkot neće uspeti i da su se iz Zubinog Potoka do sada za izbore prijavile tri srpske liste.

Kao osnovne razloge za bojkot on je naveo da je izbore raspisala predsednice nepriznate kosovske države Atifete Jahjaga, te da bi učestvovanje na njima značilo priznavanje ustavnopravnog poretka Kosova.

Naveo je takođe da su ingerencije Zajednice srpskih opština koja treba da bude formirana po briselskom sporazumu beznačajne, a da su se građani sa severa Kosova na referendumu 2012. godine jasno izjasnili protiv kosovskih institucija.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga je još naveo da institucije koje bi bile formirane nakon tih izbora ne mogu da zamene postojeće institucije Republike Srbije u pogledu zaposlenih ni po kvalitetu ni po kvantitetu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се