Читај ми!

Promene u Vladi kao iskušenje

Izbacivanje URS-a iz Vlade otvorilo pitanje opstanka vladajućih većina URS-a i koalicionih partnera na lokalu. Prelasci stranačkih kadrova u stranke na vlasti su uobičajena, a bivši koalicioni partneri u republičkoj vlasti se nadaju da lokalni lideri neće preslikavati njihov primer.

Kada stranka pređe iz vlasti u opoziciju, preletanja stranačkih kadrova u obrnutom smeru gotovo su izvesna, pokazuje praksa u Srbiji. Zato je izbacivanje URS-a iz vlasti otvorilo pitanje da li će opstati i vladajuće većine URS-a i koalicionih partnera na lokalu. I jedni i drugi očekuju da lokalni lideri neće preslikavati model iz republičke vlasti, već će se rukovoditi lokalnim interesima.

Svaka opština je priča za sebe, ali i svaki odbornik. Tako ne bi bilo neočekivano da i URS-ovi odbornici i poslanici požele da ubuduće pripadaju nekoj stranci u vlasti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da će svi koji budu mogli, "pocepati" partijske knjižice i pokušati da zadobiju nove da bi zadržali sadašnje funkcije.

URS ima tri gradonačelnika i 15 predsednika opština u Srbiji. U toj stranci veruju da će i ubuduće delovati jedinstveno.

Ipak, postavlja se pitanje koliko će Ujedinjeni regioni biti ujedinjeni kao konstruktivna opozicija u Parlamentu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da ako u parlamentu bude nekih "nepristojnih političkih ponuda" da se pređe i ojača vladina većina, onda će, smatra on, i za URS taj izazov biti utoliko veći.

Pojedini analitičari smatraju da će mnogo veća tražnja biti za kadrovima URS-a na lokalu.

"Kada lokalni knezovi iz URS-a ne budu više imali interesa da slušaju centralu, polako će njihovi regioni postajati zasebne celine. Ako fiktivno i ostanu u URS-u neko vreme, to će samo biti nominalno, a u praksi će sprovoditi svoju politiku", kaže Dragomir Anđelković.

Dejan Vuk Stanković ocenjuje da prelasci iz jedne stranke u drugu mogu biti češći u manjim opštinama, zato što nema suda javnosti kakav postoji u Beogradu.

Objašnjava da su ti prelasci u Beogradu vidljiviji, zbog čega bi, kaže Stanković, političar mogao da bude politički i moralno kažnjen.

Iz najjačeg uporišta stranke, Kragujevca, Veroljub Stevanović poručuje da nema promene vlasti u tom gradu koju deli sa socijalistima, uprkos sukobu na relaciji Dinkić-Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара