Читај ми!

Dinkić ostaje do sednice Skupštine

Ministri URS-a neće podneti ostavke do zakazivanja Skupštine na kojoj će biti potvrđena rekonstrukcija Vlade, saopštio Mlađan Dinkić i dodao da je to odlučeno na molbu vicepremijera Vučića. Svom nasledniku ostavljam državnu kasu koja je "solidno popunjena", rekao ministar finansija.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je prihvatio molbu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da ministri Ujedinjenih regiona Srbije ne podnose ostavke do zakazivanja Skupštine na kojoj će biti potvrđena rekonstrukcija Vlade.

Na konferenciji za novinare Dinkić je rekao da je planirao da ministri URS-a sutra podnesu ostavke, ali da ga je Vučić zamolio da sačeka do zakazivanja sednice Skupštine, radi kontinuiteta u radu i redovnog funkcionisanja sektora finansija, kao i završetka poslova u vezi sa najavljenom investicijom kompanije "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Mi smo u glavi već van Vlade", istakao je Dinkić i dodao da će otići na neplanirani godišnji odmor, a ostavku će podneti dan pre zakazivanja sednice Skupštine o rekonstrukciji Vlade.

Na pitanja zašto je prihvatio molbu Vučića, nakon odluke premijera Ivice Dačića da Vlada nastavi da radi bez ministara URS-a, Dinkić je rekao da je to učinio jer je sa Vučićem, koji je će po njemu biti novi premijer Srbije, imao korektnu saradnju.

Po rečima Dinkića, Dačić je procenio da će Vučiću pasti rejting, nakon što njegova stranka, Srpska napredna stranka, preuzme resor finansija.

Posle sednice glavnog odbora svoje stranke, premijer Ivica Dačić je negirao da je u Vučićevom prisustvu rekao da naprednjaci treba da preuzmu resor finansija kako bi im pao rejting.

Dinkić je dodao je da je Dačić odlučio da u rekonstruisanoj Vladi nema mesta za URS jer još neko vreme želi da ostane na mestu premijera.

Dinkić je rekao da ga Dačić "kompletno ljudski razočarao" i da smatra da je odluku o izbacivanju URS-a iz Vlade doneo iz sebičnih razloga, ne vodeći računa ni o interesima svoje stranke, ni o interesima građana.

O četvoročasovnom razgovoru na sastanku sa Vučićem i Dačićem o rekonstrukciji Vlade Dinkić je, kako je potvrdio, vodio beleške i najavio da će jednog dana objaviti šta je ko rekao.

Dinkić je rekao da SPS u poslaničkoj grupi sa kojom je dobro sarađivao ima mnogo kvalitetnije ljudi nego u Vladi, kao i da je saradnja dobra sa kadrovima SPS-a na lokalnom nivou.

Na pitanje da li je oprostio Vučiću što je nekada u parlamentu držao zatvorsku košulju u parlamentu i da li očekuje da Dačić sada pokrene neku istragu protiv njega, Dinkić je istakao da ga Vučić kao i mnogi građani Srbije nije dovoljno poznavao, kao i da se "nikada u životu nije ničega bojao, a najmanje Ivice Dačića".

Solidno popunjena kasa

Mlađan Dinkić izjavio je da je, kada je postao ministar finansija u ovoj Vladi, zatekao praznu državnu kasu, a danas svom nasledniku ostavlja kasu koja je "solidno popunjena".

"Na dan 31. jula stanje na državnom računu bilo je 784 miliona evra, što su sredstva za tekuća plaćanja, i još 105 miliona u Fondu za restituciju", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

To je solidna baza i mog naslednika, rekao je, neće sačekati teška situacija u kojoj sam ja bio. Dinkić je savetovao Vladu i novog ministra da ne napuštaju praksu državnih subvencija za investitore koji zapošljavaju nove radnike u Srbiji.

"Sećate kako su me napadali zbog tih subvencija, a sada se, na listi od 15 najvećih izvoznika, nalazi 10 kompanija koje su dobile državnu pomoć", rekao je Dinkić, ističući da je u junu Srbija izvezla robe u vrednosti od 941,5 miliona evra, u čemu je na prvom mestu "Fijat".

On je napomenuo da je u periodu od januara do juna ove godine zabeležen rast BDP-a za 2,7 odsto, da budžetski deficit iznosi 81 milijardu dinara i da je za 28 odsto niži nego u istom periodu prošle godine, dok su budžetski prihodi u julu iznosili 80,4 milijarde dinara.

Nezaposlenost je, kako je rekao, i dalje velika, 24,1 odsto, ali je broj lica koja traže posao za 28.000 smanjen u poslednjih godinu dana.

Prema rečima Dinkića, veliki problem su i dalje kamate na dugove koji su nasleđeni od prethodne Vlade.

"Moj naslednik negde treba da pronađe tri milijarde dolara, koje su potrebne da bi Srbija rešila problem dugova i kamata", rekao je Dinkić, i poručio da novi ministar ne bi smeo da štedi na građanima, već da te pare nađe negde drugde.

"Takođe je veoma važno da moj naslednik ima nultu toleranciju prema neplaćanju poreza i da ne dopusti da poreski propisi za neke važe a za neke ne", rekao je Dinkić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво