Читај ми!

Politička biografija Mlađana Dinkića

Mlađan Dinkić je na političkoj sceni Srbije poslednjih 13 godina. Najpre kao guverner Narodne banke, zatim kao ministar i vicepremijer. Nedavno je rekao da ne želi više da bude vudu lutka i večiti gromobran za tuđe neuspehe i frustracije. Ipak, kaže, inat i životni moto ne dozvoljavaju mu da odustane.

Čovek za sva vremena, kameleon, ali i opozicija unutar vlasti - samo su neki od epiteta koji su pripisivani Mlađanu Dinkiću u poslednjih 13 godina koliko je, sa manjim prekidima, na funkciji.

Sa 36 godina, 2000. godine postaje guverner Narodne banke Srbije. Srušila ga je vlada Zorana Živkovića, a potom je Dinkić srušio nju, otvarajući afere Bodrum i Janjušević–Kolesar.

Za ministra finansija u prvoj vladi Vojislava Koštunice izabran je marta 2004. godine da bi, dve godine kasnije, podneo ostavku zbog zastoja Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Posle vanrednih parlamentarnih izbora 2007. godine ponovo polaže zakletvu kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja u drugoj Koštuničinoj vladi. Godinu kasnije Koštunica se seli u opoziciju, ali ne i Dinkić.

U kabinetu Mirka Cvetkovića 2008. godine postao je potpredsednik vlade i ministar. Ni tu ne ostaje do kraja mandata. Pošto je javno kritikovao rad vlade, a posebno energiju i autoritet premijera, Cvetković pokreće postupak za njegovu smenu, a gotovo istovremeno Dinkić podnosi ostavku, mada stranka koju vodi ostaje u vladi.

Na izborima 2012. godine Ujedinjeni regioni Srbije sa 5,5 odsto glasova jedva prelaze cenzus. Boris Tadić odlazi u opoziciju, a Mlađan Dinkić još jednom opstaje, iako su ga mnogi već bili otpisali.

Dinkić je jedan od osnivača Grupe 17, a od 1997. do 1999. godine bio je izvršni direktor te organizacije. Kada je Grupa 17 prerasla u stranku, Dinkić je postao njen potpredsednik, a 2006. godine stupio je na dužnost predsednika stranke.

U maju 2010. godine Dinkić je osnovao politički savez nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, udruženja građana i pojedinaca, pod nazivom Ujedinjeni regioni Srbije, koji su ove godine prerasli u stranku.

Nedavno je rekao da ne želi više da bude vudu lutka i večiti gromobran za tuđe neuspehe i frustracije, ali i da mu inat i životni moto ne dozvoljavalju da odustane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи