Читај ми!

Vlada, podignuta lestvica odgovornosti

Verujem da će ova vlada ostaviti neizbrisiv trag u političkoj istoriji Srbije, rekao je Dačić. Vučić traži podršku za reforme u javnim preduzećima. Nova kadrovska rešenja pred Skupštinom oko 20. avgusta.

14.38 - Ako nam se stavovi poklapaju, nastavljamo dalje sa URS-om. Ako ne, imamo većinu i bez njih, rekao je Dačić.

14.36 - Dačić: Rekonstrukcija Vlade će biti završena narednih dana, pred skupštinom oko 20. avgusta... Nije zaokružena priča o personalnim promenama u Vladi. Ne želimo da zataškavamo ni jedan problem, pa ni malu maturu. 

14.30 - Potrebna nam je podrška građana za teške promene u javnim preduzećima, rekao je Vučić. Cilj nam je da sledeće godine imamo 40 do 50.000 manje nezaposlenih.

14.27 - Ima i rezultata kojima ne možemo da se pohvalimo, zato sledi rekonstrukcija, rekao je Vučić. 

14.18 - Verujem da će ova vlada ostaviti neizbrisiv trag u političkoj istoriji Srbije, rekao je Dačić. "Glavna bitka je bitka za budućnost Srbije". 

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavili su da će se nova kadrovska rešenja pred Skupštinom naći oko 20. avgusta, navodeći da su modernizacija Srbije i smanjivanje stope nezaposlenosti glavni zadaci Vlade u narednom periodu. 

"Mi nismo nikoga lagali ni u zemlji ni u svetu, vlada je vodila politiku bez maske...Ovo je prva vlada u 20 godina koja i pored teške situacije u kojoj se Srbija nalazi i politički i ekonomski, uživa poverenje i od koje građani očekuju da će biti bolje", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je cilj Vlade da Srbija bude sledeća članica EU, da narod živi bolje i da Srbija bude zemlja pravde, u kojoj će postojati ravnomernija raspodela društvenog bogatstva.

Vučić je rekao da su modernizacija Srbije i smanjenje nezaposlenosti glavni ciljevi Vlade i konstatovao da su "odgovornost, ozbiljnost i posvećenost" najvažnija dostignuća vlade u prethodnih godinu dana.

"Ono to će biti naš cilj u narednom peridu podelio bih u tri dela koja se suštinski svode na jedan - modernizaciju zemlje i napredak ekonomije", kazao je Vučić, navodeći da je cilj vlade da sledeće godine u Srbiji bude 40 do 50.000 nezaposlenih manje.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je bilo i loših rezultata i da zbog toga i pokrenut proces rekonstrukcije, ali je zatražio podršku građana za proces reformi u javnim preduzećima.

"Važno je da vlada sama bez pritiska političke konkurencije, bilo kakvog pritiska podizala lestvicu i tražila od sebe bolje i više u svim sferama društvenog života", ukazao je Vučić.  

Čeka se odluka URS-a, rekonstrukcija pred parlamentom oko 20. avgusta

Dačić je, takođe, rekao da očekuje odluku Ujedinjenih regiona Srbije o rekonstrukciji vlade, navodeći da će taj proces biti završen bez obzira na odluku te stranke. (URS je danas održao kolegijum posvećen rekonstrukciji Vlade, a konačni stav izneće u nedelju, posle sednice Predsedništva).

Nastavićemo dalje sa URS-om ili bez njih, jer parlamentarna većina postoji", rekao je Dačić, navodeći da se očekuje da URS donese odluku.

Naprednjaci i socijalisti su već najavili pet kadrovskih promena u vladi Srbije, ali taj proces, kako je rekao Ivica Dačić, nije okončan.

Odgovarajući na pitanje da li će ministar prosvete Žarko Obradović ostati u vladi, Dačić je rekao da će se o tome tek razgovarati, ali da je u ovom trenutku važnije da se konačno utvrdi u kom koalicionom sastavu će vlada nastaviti da radi.

"Niko ne želi da zataškava bilo koji problem, i za problem male mature treba da postoji odgovarajuća odgovornost. Nema tabu tema. Nismo zatvorili krug personalnih pitanja i o tome ćemo razgovarati", kazao je Dačić.

Vučić je, pak, rekao da još ne zna ko će ga zameniti na mestu ministra odbrane, mada ima "nekoliko ideja u glavi".

Prvi potpredsednik vlade je, odgovarajući na pitanje da li će ga na mestu ministra odbrane zameniti Aleksandar Vulin rekao da se o tome još nije razgovaralo, ali da ima "nekoliko ideja u glavi".

Odgovarajući na pitanje da li će Aleksandar Vulin biti novi ministar odbrane, Vučić je rekao da ima nekoliko ideja o kandidatima, ali da o tome još uvek nije razgovarao sa saradnicima i koalicionim partnerima.

Priština trikovima želi da menja sporazum

Vučić je optužio vlasti Kosova da "trikovima" pokušavaju da izmene postignute sporazume i dodao da Beograd na to neće pristati.

"Na mala vrata su pokušali trik koji ne znam gde može da prođe. Ja sam odrastao u Bloku 45, tamo to ne može da prođe", rekao je Vučić, govoreći o tome kako je Priština pokušala da izmeni deo sporazuma o sudovima na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, vlasti Kosova su pokušale da izdejstvuju da severna Kosovska Mitrovica dobije Osnovni sud koji će imati svoje grane u četiri severne kosovske opštine i tri opštine južno od Ibra (Južnu Mitrovicu, Vučitrn i Srbica).

Vicepremijer je istakao da je suština takvog predloga promena etničke strukture u srpskim opštinama.

"Suština je u tome da bi u Severnoj Mitrovici u tom slučaju bilo zaposleno 85 odsto Alabanaca, odnosno 15 odsto Srba i na takav način bi oni menjali etničku skrutkuru. Ne znam kako misle time da se bave, bio sam šokiran da su to pokušali", kazao je Vučić.

Vicepremijer je istakao da na takve predloge ova vlada nikada neće pristati.

Vučić je rekao da će trafostanica Valoča biti ključno pitanje u toku tehničkih pregovora u Briselu u oblasti energetike, pošto preuzimanjem te trafostanice Priština zapravo želi da preuzme ceo elektro-energetski sistem na severu Kosova.  

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво