Читај ми!

Rekonstrukcija Vlade, dan(i) odluke

Za sada izvesna promena pet ministara, četiri iz SNS-a kao i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić iz SPS-a. Predsedništvo URS-a u nedelju.

17.30 - Vučić predložio Glavnom odboru SNS-a promenu ministara kulture i sporta.

17.24 - Ministar Knežević ponudio ostavku, ja sam je prihvatio i tražim od Glavnog odbora da je prihvati, rekao Vučić.

17.17 - Jedan od "nas dvojice" - vicepremijera i ministra odbrane - moraće da bude rekonstruisan. Ne mogu da obavljam oba posla jednakim kvalitetom i posvećenošću, rekao je Aleksandar Vučić. 

17.01 - Milutin Mrkonjić predložio da se izabere novi ministar saobraćaja, saopštio SPS posle sednice Predsedništva stranke.  

16.38 - Prvi put u poslednjih 20 godina Srbijom ne upravljaju tajkuni, nego oni koje su građani izabrali i to je naš prvi uspeh, rekao Aleksandar Vučić u uvodnom izlaganju na sednici Glavnog odbora.

16.30 - Počela sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

14.45 - Sednica Predsedništva Socijalističke partije Srbije počela u sedištu stranke. 

Pre definitivnih odluka stranačkih organa koalicionih partnera, za sada je gotovo izvesno da će pet ministara biti promenjeno - četiri iz SNS-a kao i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić iz SPS-a.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je u uvodnom izlaganju na sednici Glavnog odbora stranke da će predložiti rekonstrukciju četiri resora - odbrane, poljoprivrede, kulture i  sporta.

Vučić je, naime, prethodno, na sednici Predsedništva stranke, ponudio ostavku na funkciju ministra odbrane i zamolio Glavni odbor da tu ostavku prihvati.

On je Glavni odbor obavestio da je ostavku podneo i ministar poljoprivrede Goran Knežević i da je on tu ostavku prihvatio.

SNS će "rekonstruisati" i ministra kulture Bratislava Petkovića, kao i ministarku sporta Alisu Marić, najavio je Vučić.

SPS-a je danas istovremeno prihvatilo predlog Milutina Mrkonjića da se izabere novi ministar saobraćaja.

Ministarka zdravlja i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović ranije danas je izjavila da će Predsedništvo stranke dati punu podršku rekonstrukciji Vlade.

"Za one za koje se bude ustanovilo da na drugim mestima mogu dati više, za SPS neće biti problema", ističe Đukić Dejanović.

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke počela je oko 16.30 u Centru "Sava", a kako je lider SNS-a Aleksandar Vučić ranije najavio, SNS će na sednici Glavnog odbora doneti konačne odluke o rekonstrukciji Vlade.

Naprednjaci, kao najveća stranka u Vladi, žele da se koalicioni partneri rukovode njihovim primerom - da u rekonstrukciji pokažu odgovornost i ozbiljnost.

Jadranka Joksmović iz SNS-a je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da niko u ovom trenutku u SNS-u ne misli da Srbiji trebaju izbori.

Komentarišući spekulacije da URS možda više neće biti deo koalicije, Joksimovićeva je rekla da to zavisi od odluke organa URS-a i od njihovog shvatanja odgovornosti.

"Bilo bi čudno da neko ko je najmanji partner, ali sa istim obavezama i odgovornostima, ne želi da pokaže odgovornost. Ne očekujem da će se to desiti, ali videćemo", rekla je Joksimovićeva.

URS za manji broj članova Vlade

Sednica Kolegijuma Ujedinjenih regiona Srbije biće održana sutra, a zatim na istu temu u nedelju i sednica Predsedništva u proširenom sastavu, potvrđeno je RTS-u.

Ujedinjeni regioni Srbije zalažu se za ozbiljne promene i smanjenje broja članova Vlade na najviše 15, u kojoj bi i ta stranka imala jednog ministra manje.

Portparol URS-a Marko Selaković kaže da bi manja Vlada omogućila manje troškove i brže rešavanje nagomilanih problema i u takvoj Vladi bi Ujedinjeni regioni Srbije imali jednog člana manje, a isto to bi važilo za sve ostale koalicione partnere.

"Dinkić je predložio da se i u svim resorima koji su ključni za dalji napredak Srbije ostvari zajendničko učešće partnera u radu i da se što neposrednije preuzme zajednički odgovornost za rešavanje složenih problema", rekao je Selaković.

URS predlaže da se timski rad uvede u resore poput finansija i privrede, saobraćaja, građevinarstva, rada, evropskih intergracija. Koja ministarstva bi bila ukinuta, o tome će se, poručuju iz URS-a, tek razgovarati sa koalicionim partnerima.

Odluka o rekonstrukciji trebalo bi da bude poznata do kraja vikenda kada se navršava godinu dana rada Vlade, a godišnjica rada Vlade biće i glavna tema sutrašnje konferencije za novinare na kojoj će govoriti premijer Ivica Dačić i prvi potredsednik Aleksandar Vučić.

Direktor Vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović nije mogao da odgovori na pitanje zašto konferenciji ne prisustvuje i predstavnik URS-a, trećeg koalicionog partnera.

"Mi smo zakazali konferenciju povodom godinu dana rada vlade. Zašto na njoj ne prisustvuje lider URS-a i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, stvarno ne znam", rekao je Mihajlović.

Odgovor na to pitanje nije znao ni portparol URS-a Marko Selaković. "Ja sam portparol stranke, ne Vlade, a to je pres konferencija Vlade Srbije. Dakle, pitanje ste uputili na sasvim pogrešnu adresu", rekao je Selaković za agenciju Beta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара