Читај ми!

URS: Nećemo biti prepreka rekonstrukciji 

Glavni odbor URS-a ocenio da ta stranka neće biti prepreka za suštinsku i delotvornu rekonstrukciju Vlade, saopšteno posle sednice tog tela. Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović stavili na raspolaganje svoje mandate Glavnom odboru stranke, ali je potom Predsedništvo ovlašćeno da donosi sve odluke u vezi sa rekonstrukcijom.

15 13 - Glavni odbor URS ovlastio je Predsedništvo stranke da ono donese konačnu odluku o daljem učešću stranke u Vladi, kao i sve odluke o sprovođenju rekonstrukcije.

15.05 - Završen Glavni odbor URS-a. Bez izjava za javnost. Zaključci će biti prosleđeni u vidu saopštenja. 

13.09 - I Mlađan Dinkić stavio svoj mandat na raspolaganje Glavnom odboru stranke. URS neće biti prepreka rekonstrukciji, poručio Dinkić.

12.54 - Verica Kalanović stavila svoj ministarski mandat na raspolaganje članovima GO URS-a.

12.33 - Suzana Grubješić stavila svoj mandat na raspolaganje GO URS-a. 

12.05 - Počeo Glavni odbor URS o rekonstrukciji vlade.

Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da Glavni odbor ocenjuje da ta stranka neće biti prepreka za suštinsku i delotvornu rekonstrukciju Vlade.

"Neophodno je podići lestvicu i usvojiti ambicioznije, ali realno ostvarive ciljeve Vlade Srbije. Suština rekonstrukcije Vlade je da ona radi bolje da bi građani dobili više", navodi se u saopštenju URS-a izdatom posle sednice GO.

URS očekuje da u narednoj nedelji budu definisani novi programski ciljevi Vlade, kao i da se kritički i racionalno analiziraju dosadašnji rad i učinci svih ministara iz stranaka koalicije, uključujući i sve ministre iz URS.

Glavni odbor URS je ovlastio Predsedništvo stranke da ono donese konačnu odluku o daljem učešću Ujedinjenih regiona Srbije u Vladi, kao i sve odluke o sprovođenju rekonstrukcije, navodi se u zaključcima sa sednice.

Glavni odbor URS-a je usvojio sastav Izvršnog odbora, kao i listu novih članova Glavnog odbora.

Predsednik URS-a i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić stavili su prethodno svoje mandate na raspolaganje članovima Glavnog odbora stranke.

Dinkić je Glavnom odboru dao svoj mandat na raspolaganje i pozvao ga da ovlasti Predsedništvo stranke za donošenje odluka u procesu rekonstrukcije vlade. "Vi ste me predložili na mesto ministra i vi odlučujete o mom mandatu ministra", poručio je Dinkić članovima GO URS-a.

Dinkić je poručio da će otvoreno u predstojećoj sedmici razgovarati sa koalicionim partnerima i da neće upućivati poruke preko neimenovanih izvora.

"Očekujem da ćemo u nedelji pred nama definisati programske ciljeve, da ćemo kritički i racionalno analizirati učinke i rad svih ministara u vladi, ali svakako nećemo učestvovati u rekonstrukciji koja se konstruiše u tabloidima, jer nas u vladu pre godinu dana nisu pozvali neimenovani izvori već Ivica Dačić i Aleksandar Vučić", rekao je Dinkić.

Lider URS je istakao da je potrebno podići lestvicu kako bi vlada bila efikasnija i uspešnija, a tome treba prilagoditi i njen kadrovski sastav, jer vladi će biti potrebno više energije i stručnosti u vođenju javnih poslova.

On je rekao da će, u okviru redefinisanja glavnih programskih ciljeva vlade, URS predložiti da se akcenat stavi na smanjenje nezaposlenosti, ambiciozniji pristup evrointegracijama i unapređenje pravne države.

Poslednjih nedelja, kako je konstatovao, u javnosti se nameće pitanje koji su ministri radili dobro, a koji loše, da li su i koji ministri imali afere i da li su one bile prave li lažne, da li su oni koji su bili daleko od žiže javnosti bili odsutni zato što su bili nedelotvorni, pa nisu pobuđivali interesovanje medija, a da li su sa druge strane oni koji su bili u centru medijske pažnje to zaslužili dobrim rezultatima.

Dinkić je, međutim, naglasio da sva ta pitanja nisu važna, već da je jedino bitan utisak građana o tome da li se živi bolje ili lošije i da li postoji nada u bolju budućnost.

Predstavljajući rezultat rada svog ministarstva u proteklih godinu dana, Dinkić je rekao da je država izbegla bankrot, da su stabilozavane javne finansije, da su izmireni brojni nasleđeni dugovi iz prethodnog perioda, da je prevremeno otplaćena polovina duga prema Londonskom klubu poverelica, da se redovno isplaćuju penzije i plate.

Potpredsednice URS-a Suzana Grubješić i Verica Kalanović takođe su svoje ministarske mandate stavile na raspolaganje Glavnom odboru stranke.

"Stavljam vam na raspolaganje mandat, jer smatram da mi kao URS o tome treba da odlučujemo", rekla je Verica Kalanović. Ona je dodala da je rekonstrukcija vlade sigurno "top tema" i da se od svih očekuje sumiranje i realno sagledavanje učinjenog, ali i onoga što nije urađeno.

Kalanovićeva je, podnoseći izveštaj o radu ministarstva na čijem je čelu, rekla da će sutra izveštaj o radu podneti premijeru Ivici Dačiću i da će ga staviti na sajt ministarstva.

"Stojim iza onoga napisanog u programu Ujedinjenih regiona Srbije. U životu poslovi moraju da se završavaju, sagledavaju svoja i tuđa iskustva i na vreme planiraju nova", rekla je Kalanovićeva.

Potpredednica URS-a Suzana Grubješić poručila da neće biti prepreka razvoju Srbije i boljem funkcionisanju vlade, a svoj mandat stavila na raspolaganje Glavnom odboru stranke.

"Ja se u fotelji nisam ni rodila, ni odrasla i ne nameravam u njoj ni da ostarim", rekla je Grubješićeva na početku sednice.

Ona je rekla da je odlukom Evropskog saveta da se sa Srbijom otpočnu pristupni pregovori naša država konačno dobila šansu da postane normalna i pristojna evropska država, ali i istakla da to nije prevashodno njena zasluga.

"Najzaslužniji su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, jer da nije bilo briselskog sporazuma ja ne bih mogla ništa da uradim", rekla je Grubješićeva, koja je premijeru već podnela izveštaj o jednogodišnjem radu.

Ona nije članovima GO URS pročitila svoj opsežan izveštaj o radu, jer, kako je objasnila, ne voli da se sama hvali, a lideru stranke Mlađanu Dinkiću zamerila je što je proteklih dana izricao velike pohvale na njen račun, jer se, kako je primetila, tako stvara utisak da su članovi URS najbolje radili u Vladi, dok je njen utisak da je Vlada u celini radila dobro.

Zamenik predsednika URS Veljorub Stevanović izjavio je da su odnosi u vladajućoj koaliciji korektni što nije bio slučaj u ranijim vladama, a da su Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović najbolje rešenje za funkcije na kojima se nalaze i da na njima treba da ostanu.

Govoreći o atmosferi u vladi Stevanović rekao da za razliku od prethodnih vlada u ovoj nema feuda u ministarstvu i da postoji svakodnevna saradnja tri partnera i dogovor oko svakog pitanja i problema.

"Ajmo da nastavimo ovako, ali sa višim ciljevima koje možemo postići", rekao je Stevanović.

Nakon sednice Predsedništva URS održane u četvrtak, Mlađan Dinkić je rekao da ta stranka nije prepreka rekonstrukciji vlade i da je sprema da zameni svoje ministre, ukoliko to od njih zatraže koalicioni partneri i taj zahtev obrazlože i argumentuju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво