Читај ми!

Nema ukidanja Kancelarije za KiM

Kancelarija za KiM neće biti ukinuta, Srbija neće ugasiti nijedno radno mesto u pokrajini i neće dozvoliti smanjenje finansijskih davanja, rekao direktor Kancelarije Aleksandar Vulin u Istoku.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Istoku u Metohiji da Kancelarija neće biti ukinuta, da Srbija neće ugasiti nijedno radno mesto u pokrajini i da neće dozvoliti smanjenje finansijskih davanja.

Vulin je novinarima rekao da nakon briselskog sporazuma, Srbija ima legitimno pravo dato od međunarodne zajednice da aktivno učestvuje u životu na ovom području i izrazio nadu da će nakon sporazuma valjda biti lakše da se obezbedi sigurnost i povratak raseljenim licima.

"Srbija neće ugasiti nijedno radno mesto, Srbija neće dozvoliti da se nivo naših davanja na bilo koji način smanji, kada to kažem govorim o naknadama za nezaposlene, kosovskom dodatku i svim onim nadoknadama koje je Srbija do sada davala - davaće i dalje", rekao je Vulin.

On je istakao da život Srba na Kosovu i Metohiji bez finansijske pomoći Republike Srbije nije moguć i da se neće dozvoliti da se život ugasi ističući da je Istok povratničko mesto i da je želja sa ono raste i napreduje.

Vulin je u Istoku prisustvovao obeležavanju crkvene slave Apostola Petra i Pavla, a nakon liturgije i obeležavanja slave u prisustvu većeg broja Srba povratnika iz metohijskih sredina u hramu je obavljeno i prvo krštenje nakon 14 godina.

Usvajanje Zakona o amnestiji dobar signal

Aleksandar Vulin rekao je da je usvajanje Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova nužan korak i preduslov bez kojeg se ne bi moglo nastaviti sa bilo čim o čemu se razgovaralo u Briselu.

Vulin je kazao da se na Zakonu o amnestiji nije insistiralo zato što su Srbi u pokrajini kriminalci pa im treba nešto oprostiti, već zbog iskustva sa ovdašnjim pravosudnim sistemom koji se često ponaša mimo prava i pravde.

"Zakon o amnestiji nije donet zato što su Srbi kriminalci, mi smo tražili da se Zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji donese zato što Srbi imaju iskustvo sa pravosudnim sistemom koji zanemaruje pravo i pravdu", rekao je Vulin.

On je naglasio da je taj pravosudni sistem za hiljadu ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji uspeo da pronađe dva odgovorna i da za preko 40.000 zahteva za nadoknadu štete nije uspeo ni približno da dođe do pravične nadoknade svim tim ljudima.

Vulin je rekao da je usvajanje Zakona o amnestiji dobar signal kako bi i međunarodna zajednica videla sa koje strane dolaze poteškoće u vezi sa primenom dogovorenog sporazuma i kako bi se videlo da je Srbija uradila svoj deo.

Godišnjica opštine Zvečan 

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovao je otvaranju rekonstrusianog centralnog gradskog trga u Zvečanu koji je obnovljen sredstvima Kancelarije, a vrednost projekta iznosila je pet miliona dinara.

Predstavnici opštine Zvečan potpisali su povelju o bratimljenju sa opštinama Soko Banja, Lazarevac, Vrnjačka Banja, Pećinci, Sombor i Surčin.

Na sednici kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova, Kancelarije za KiM, Prištinskog univerziteta i drugi, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je potpisivanje povelje o saradnji znak da nisu sami.

"Sigurno je da nam ovakvi susreti puno znače i da pored buduće saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta još više nam znači vaš dolazak i podrška, jer je to znak da nismo sami. Ovo je još jedan znak da za našu borbu da ostanemo u ustavno pravnom sistemu Srbije imamo podršku širom naše matice", rekao je Milović.

Milović je i najavio da će narednih dana otpočeti izgradnja regionalnog vodovoda na severu Kosova čime bi se rešio jedan od gorućih problema građana na severu pokrajine.

Istakao je da će se realizacijom ovog projekta rešiti jedan od najvećih problema građana, a to je snabdevanje zdravom pijaćom vodom.

U crkvi Sv. Đorđa liturgiju povodom Petrovdana služio je episkop raško-prizrenski Teodosije koji je potom prisustvao i svečanoj sednici povodom dana opštine.

Opština Zvečan je za 22 godine postojanja, kako je rečeno na svečanoj sednici opštine, uspela da pored svih poteškoća očuva stanovništvo i udomi veliki broj interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво