Priština, usvojen Zakon o amnestiji

Poslanici kosovske skupštine usvojili Zakon o amnestiji velikom većinom glasova. "Za" glasalo 90 poslanika, 17 bilo "protiv", a jedna poslanik bio je uzdržan. Na sednici održanoj 4. jula predlog tog zakona nije usvojen.

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u celosti novi predlog zakona o amnestiji, odbacivši u popodnevnoj raspravi nekoliko amandmana poslanika opozicije. Za novi predlog zakona glasalo je 90 poslanika, 17 ih je bilo protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Izglasavanje novog predloga zakona omogućeno je glasovima poslanika vladajućih stranaka i većine poslanika opozicije. Protiv predloga zakona bili su poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Prvi predlog zakona prošle nedelje nije prošao, pošto nije bilo potrebne dve trećine od 120 poslanika. Zakon o amnestiji obuhvata oslobađanje krivice počinioce za više od 60 krivičnih dela.

Uporedo sa raspravom o novom predlogu zakona o amnestiji, ispred Skupštine Kosova održane su mirne demonstracije nekoliko stotina pristalica pokreta Samoopredeljenje i aktivista nevladinih organizacija.

Glasanju je prethodila na momente veoma žučna rasprava kojoj su ton dali poslanici Samoopredeljenja koji su bili protiv i optuživali vladu da na ovaj način amnestira kriminal i kriminalce.

Zamenik premijera i kosovski ministar pravde Hajredin Kuči rekao je da su u novom predlogu zakona uzeti u obzir zahtevi poslanika izneti na prethodnoj sednici Skupštine Kosova da se 3. član zakona briše.  

I predsednik Zakonodavne komisije, poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši je takođe rekao da su uzeti u obzir ti zahtevi i u ime komisije zatražio da se zakon u načelu izglasa.

Prvi predlog zakona nije usvojen u skupštini prošle nedelje, zbog toga što nije bilo kvoruma. Za predlog nisu glasali ni pojedini poslanici vladajućih stranaka. Vlada je ubrzo izmenila nekoliko članova.

U članu tri novog predloga navedeno je da se amnestija odnosi samo na sever, a u članu pet, amnestije su izuzeti počinioci teških krivičnih dela na čitavom Kosovu.

Oni koji su se protili amnestiji kažu da je vladavina prava najvažniji proces na Kosovu, kako na severu tako i na jugu. U vlasti, međutim, ističu da je novi predlog urađen po ustavu i zakonu i očekuju njegovo usvajanje.

Vetar u leđa usvajanju predloga zakona je i stav najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je zakon usko profilisan i da isključuje dela koja su rezultirala nanošenjem teških povreda ili smrću, i daje amnestiju samo za dela privrednog kriminala.

Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar i ambasadori zemalja EU i SAD u Prištini zatražili su od Skupštine Kosova da po hitnoj proceduri usvoji zakon o amnestiji.

Oni su u zajedničkoj izjavi ocenili da je brzo usvajanje zakona o amnestiji odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i sigurnoj integraciji svih građana u institucije Kosova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jul 2013, 20:18)
anonymous [neregistrovani]

Cist dokaz

da je Zapad "glavni dirigent" u regionu .