Читај ми!

Srbija za Dejton, RS ne priznaje Kosovo

Srbija trajno ostaje na poziciji da je Dejtonski sporazum osnov državne arhitekture BiH, dok je Republika Srpska rešena da nastavi da onemogućuje da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručili premijer Ivica Dačić i predsednik RS Milorad Dodik.

U Banjaluci je održana zajednička sednica Blada Srbije i Republike Srpske, u okviru koje su  razmatrani konkretni projekti saradnje. Pre zajedničke sednice, premijer Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović.

Dačić i Dodik su poručili da Srbija trajno ostaje na poziciji da je Dejtonski sporazum osnov državne arhitekture BiH, dok je Republika Srpska rešena da nastavi da onemogućuje da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka, koji je bio uvod u zajedniču sednicu vlada Srbije i RS, podsetio da je Dejtonski sporazum nastao zahvaljujući velikoj diplomatskoj inicijativi nekadašnjeg rukovodstva Srbije i da je doneo mir.

"Naš stav je nepromenljiv. Nikada nećemo vršiti pritisak na RS i tražiti da promeni stav o razvnopravnosti naroda i entiteta u BiH", istakao je Dačić.

On je Dodika upoznao i sa detaljima pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Dačić je objasnio da za Srbiju taj dijalog ostaje statusno neutralan i da niko iz EU to nije doveo u pitanje.

"Na svakom sastanku sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem počinjem time da Srbija smatra pregovore statusno neutralnim, ali sa druge strane moramo da preduzimamo korake da normalizujemo odnose jer je nemoguće da ostanemo u ovako zamrznutom stanju", naveo je Dačić.

On je dodao da tokom tog pregovaračkog procesa u Briselu nikada nije pomenuto pitanje BiH kao tema kojom se treba baviti.

Podrška državnoj politici Srbije

Dodik je rekao da je RS nepokolebljiva u podršci državnoj politici Srbije kada je reč o Kosovu, i da to, između ostalog, znači da Banjaluka neće priznati nezavisnost Kosova.

"Što se tiče priznavanja Kosova, RS ostaje na poziciji nepriznavanja i mi tu saglasnost u BiH nećemo dati. Integritet i suverenitet Srbije je tim jednostranim proglašenjem doveden u pitanje i RS ne može da prizna jednostrano priznanje, imajući u vidu i unutrašnju kostituciju BiH", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će kao jedan od političara odgovornih za budućnost BiH slediti hrabre iskorake koje je srpski premijer Dačić načinio u Briselu, Dodik je odgovorio komentarom da bi voleo da se to pitanje postavi u Sarajevu.

"Slažem se da Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija treba da vide da je Dačić hrabar i to podrže. Nadam se da će neko od vaših kolega postaviti to pitanje političarima u Sarajevu", ukazao je Dodik.

On je, takođe, rekao da je u razgovoru sa Dačićem, osim sa briselskim dijalogom, upoznat i sa detaljima vezanim za evrointegracije Srbije, koje RS u potpunosi podržava.

"Očekujemo da će pregovarački proces krenuti i da će Srbija uspešno proći kroz sva poglavlja i postati članica EU", rekao je Dodik.

Zajedničko sednica za unapređenje odnosa

Predsednik RS je, inače, rekao i da Banjaluka nema ništa protiv da Srbija održava zajedničke sednice vlada sa Federacijom BiH ili Savetom ministara, jer je to deo politike normalizacije odnosa u regionu.

Premijer Dačić i predsednik Dodik konstatovali su da je periodično zajedničko zasedanje dveju vlada dobar okvir za unapređenje odnosa Srbije i RS, i da bi to dosledno trebalo činiti dva puta godišnje.

"Mnoge stvari koje smo ranije dogovarali ostale su mrtvo slovo na papiru i dogovorili smo se da poštujemo naše dogovore i da u šest meseci imamo zajedničke sednice vlade a da predsednici dogovaraju sastanke saveta za saradnju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija i RS imaju niz potencijalnih projekata koji mogu biti od obostrane koristi, međutim treba raditi na tome da se zajednički politički i ekonomski interesi pronađu i u širem regionalnom kontekstu.

"Siguran sam da ovo može samo da doprinosi unapređenju naših odnosa. Naša želja je da imamo jasan, korektan i pošten stav, a to znači da Srbija ima najbliže moguće odnose sa RS, što je i normalno jer ovde živi veliki broj pripadnika našeg naroda. Razumljvo je da Srbija želi da razvija te odnose, a sa druge strane razvijamo odnose i sa drugim institucijama i organima u BiH", rekao je Dačić.

Premijer Dačić i predsednik Dodik saglasili su se da bi naredna sednica dveju vlada trebalo da bude održana u drugoj polovini godine u Srbiji.

Ključne teme: "Južni tok" i "Podrinje"

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske najviše pažnje posvećeno je realizaciji gasovoda  "Južni tok", izgradnji hidroeletrana na Drini i projektu "Podrinje".

Da bi se nastavile aktivnosti na realizaciji projekta Južni tok, u Republici Srpskoj je potpisan memorandum o razumevanju između dve vlade o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa i namirivanju potraživanja "Srbijagasa" i "Gas prometa" iz Istočnog Sarajeva.

"Mi očekujemo prvo odluku Vlade Republike Srpske da se praktično Gaspromet Pale pripoji takođe preduzeću 'Gas RS', a potom ćemo na osnovu memoranduma da utvrdimo koji je to udeo imovine koji Srbijagas poseduje u tom preduzeću", rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je sa Vladom Srbije postignut dogovor o snabdevanju gasom Fabrike glinice "Birač" u Zvorniku.

Razgovaralo se o uspostavljenju dodatne saradnje u raznim oblastima, poput oblasti osiguranja, kao a uspostavljen je Organizacioni odbor za obeležavanje stotinu godina od početka Prvog svetskog rata.

Dve vlade dogovorile su i zajednički nastup prema dijaspori, a Cvijanović je istakla da je značajno skraćen vremenski rok za koji građani RS dobijaju dvojno državljnstvo Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je ponovio da je prioritet Srbije podrška i održavanje najbližih veza sa Republikom Srpskom, dodavši da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari BiH, ali da je za nju prihvatljiv svaki dogovor koji postignu tri naroda i dva entiteta.

"Mi podržavamo Dejtonski sporazum i imamo interes da sarađujemo, pre  svega, sa RS, ali i sa celom BiH, uključujući i Federaciju BiH i da tražimo zajedničke interese", istakao je Dačić.

Najveći interes Srbije i RS je ekonomska saradnja, dodao je Dačić, navodeći da postoji nekoliko kapitalnih zajedničkih projekata dve vlade, među kojima su krak Južnog toka kroz RS, te izgradnja hidroelektrana na Srednjoj Drini, čija je vrednost više od pola milijarde evra, a koji bi trebalo da se realizuju u saradnji sa italijanskom vladom.

"Mi ćemo u oktobru u Ankoni imati sastanak dve vlade i sigurno ćemo insistirati na realizaciji svega toga", istakao je Dačić, dodajući da će saglasnost za ovaj projekat morati da da i Savet ministara BiH.

On je istakao da RS i BiH u celini imaju veliku podršku Srbije na svom evropskom putu, dodavši da je veoma važno da sve zemlje u regionu postanu članice EU, jer bi se tako na najbolji mogući način pacifikovale sve razlike i problemi koji postoje između naroda i država na Balkanu.

Sledeća zajednička sednica vlada Srbije i RS održaće se u drugoj polovini godine u Srbiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво