Читај ми!

Pregovori sa EU, korak po korak

Poslednja, ali i najteža faza procesa integracije države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji su pristupni pregovori. Prvi korak je upoznavanje sa pravnim tekovinama Unije, a potom bi trebalo utvrditi razlike srpskog i evropskog zakonodavstva.

Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji predstavljaju poslednju, ali i najtežu fazu procesa integracije države kandidatam, a glavni princip pregovora sa EU je da ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno.

Prvi korak je skrining, tj. analiza zakonodavstva. Država kandidat prvo se upozna sa pravnim tekovinama Evropske unije, zatim predstavlja svoje zakonodavstvo i utvđuje razlike sa evropskim.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković kaže da se ne raduje mučnim razgovorima, velikom radu, ubeđivanjima koje se na prvom mestu očekuju od njegovog ministarstva.

"Radujem što se sada neke stvari čine mnogo izglednijim i to će zahtevati  mobilizaciju celokupnog pravosuđa i celog sudstva i tužilaštva i tela na čijem se čelu nalazim", poručuje Selaković.

U pregovorima se najpre otvaraju poglavlja koja se tiču pravosuđa, pravde, slobode i bezbednosti.

Ministar Selaković kaže da, između ostalog, moraju biti doneti novi Zakoni o medijaciji, izvršenju krivičnih sankcija i probaciji, odnosno nadzoru posle izvršenja kazne, a već postoje gotovi predlozi tih zakona.

Strategija o reformi pravosuđa temelj je za promene, a predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović kaže da su spremni da ih sprovedu.

"Za skupštinu to znači puno posla, i mi na tome radimo nekoliko meseci platformu i okvir kako će izgledati skupštinske aktivnosti u narednih šest meseci, godinu dana", navodi Stefanović. Kako ističe, radi se i na zakonima koji će biti na dnevnom redu, tj. šta će sve morati da se učini da bi Skupština brzo i efikasno mogla da utiče na zakonodavstvo.

Pregovaračke stavove Evropske unije u ime država članica zastupa predsednik Evropskog saveta. Za Srbiju je sada najvažnije da što pre završi proces izgradnje institucija koje će u njeno ime pregovarati.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić navodi da postoji već nekoliko godina struktura koja je definisana, a to su uglavnom tehnička tela koja će se baviti konkretnim poglavljima.

"Važno je da se definiše ko će biti glavni pregovarač i da to bude osoba od autoriteta koja će odoleti svim političkim promenama, jer će pregovarački proces trajati više od jednog mandata", kaže Bobićeva.

U naredne četiri do pet godina, koliko će, prema predviđanjima srpskih zvaničnika trajati pregovori, razmatraće se 35 oblasti. Rezultati dogovorenog biće sabrani u nacrtu Sporazuma o pristupanju. Na osnovu njega Evropska komisija donosi preporuku o zahtevu za članstvo države kandidata, a odluku o pristupanju nove države Evropskoj uniji donosi Savet EU jednoglasno.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се