Читај ми!

Van Rompaj: Istorijska odluka EU

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom je istorijska, rekao predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompaj u ekskluzivnom intervjuu za RTS. Cilj Evropskog saveta neće biti da doda nove uslove, cilj je da potvrdi dogovor o pregovaračkom okviru koji će postići ministri, naglasio Van Rompaj.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompaj rekao je u ekskluzivnom intervjuu za RTS da je odluka Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Srbijom istorijska.

Gospodine predsedniče, kako vidite odluku koja je danas doneta? Šta je danas odlučio Evropski savet?

Doneli smo istorijsku odluku. Odlučili smo da otvorimo pristupne pregovore sa Srbijom. Pre nekog vremena smo dodelili status kandidata i sad ćemo početi da pregovaramo. To je kapitalni moment ne samo za Srbiju, već za ceo region, jer Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Uskoro ćemo utvrditi pregovarački okvir i Evropski savet će tokom svog godišnjeg sastanka o proširenju potvrditi prethodnu odluku Saveta ministara o pregovaračkom okviru.

Da li je to normalno da Evropski savet na nivou šefova država i vlada odlučuje o tom pitanju?

To je normalna, uobičajena procedura. Cilj Evropskog saveta neće biti da doda nove uslove, cilj je da potvrdi dogovor o pregovaračkom okviru koji će postići ministri. Očekujem da će sve ići dobro, da će Kosovo i Srbija primeniti dogovore kako je predviđeno, kako bismo posle toga početi pregovore. Za pregovore će biti potrebno vreme i reforme u Srbiji, ali važno je oni počinju i to vrlo uskoro.

Da li je za vas januar kao realni trenutak za početak pregovora ili to može biti i pre?

To je realni moment za početak pregovora. Rekli smo u zaključcima Evropskog saveta da ćemo pregovre početi najkasnije u januaru. Ali, jedna istorijska odluka nije pitanja nekoliko dana gore ili dole. Važna je perspektiva i nada. Utvrdili smo datum i sad idemo dalje.

U nedelju putujete u Zagreb, a posle toga u Beograd u ponedeljak. Koja je svrha vaše posete?

U Beograd dolazim da bih čestitao i ohrabrio. Putujem sa pozitivnom porukom podrške Srbiji u nameri, ambiciji da postane članica EU. Rekao bih čak da u duhu entuziajazma dolazim u Prištinu i Beograd.

Za kraj, da li vi verujete da proširenje EU i dalje funkcioniše?

Svi kažu da postoji zamor proširenjem EU, ali vidimo da ga nema. Počinjemo da razgovaramo sa Srbijom, kao što već pregovaramo sa Crnom Gorom i drugim zemljama. To pokazuje da sa naše strane, ostajemo otvorena Unija. To pokazuje i da je EU i dalje privlačna uprkos evroskepcizmu i negativnim kritikama, da EU ostaje i dalje privlačna za nove članove, i to je pozitivno za obe strane.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи