Читај ми!

Dežer: I Srbija i EU ispunili svoje obaveze

Ovo je istorijski, pobednički Vidovdan, rekao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, istakavši da su Srbija i EU ispunili svoje obaveze. Nema vremena za gubljenje, jer je odmah potrebno početi rad na pripremama pregovaračkog procesa, istakao Dežer.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je ovo istorijski, pobednički Vidovdan i da je danas Srbija nepovratno krenula ka evropskoj porodici.

Odluka je jasna, Srbija je ispunila svoje obaveze i EU je zato ispunila svoje, rekao je Dežer na vanrednoj konferenciji za novinare povodom odluke Saveta EU o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Dežer je ukazao da nema vremena za gubljenje ni u EU, ni u Srbiji, jer je odmah potrebno početi rad na pripremama pregovaračkog procesa.

"Današnja odluka predstavlja priznanje napora demokratskih snaga u Srbiji od 2000. godine", ocenio je Dežer.

Napori ne samo vlade, već i skupštine, civilnog sektora i samih građana ovaplotili su se u istorijskoj odluci donetoj danas u Briselu, a od svih dostignuća Srbije odlučujući korak za koji moramo odati priznanje sadašnjoj vladi bilo je potpisivanje sporazuma s Prištinom 19. aprila, rekao je Dežer.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, u najskorije vreme predstaviti pregovarački okvir posle čega će započeti i rad na skriningu.

Srbija sa svoje strane mora hitno da formira pregovaračke timove i imenuje glavnog pregovarača koji će koordinisati napore u svih 35 poglavlja, naveo je Dežer.

Pregovarački okvir će, kako je rekao Dežer, biti pripremljen za nekoliko dana, uz konsultacije sa svim članicama EU i očekuje se da bude usvojen do oktobra ili novembra.

Za proces skrininga pripreme takođe počinju odmah, a 15. jula se očekuje prvi neformalni sastanak o tome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи