Читај ми!

Reagovanja na odluku Evropskog saveta

Odluka Brisela da otvori pregovore sa Srbijom nije poklon, jer je Srbija tu odluku zaradila obavivši veliki posao, kaže Suzana Grubješić. Otvaranje pregovora pozdravljaju poslanici vladajuće koalicije uz ocenu da je to dobra vest i priznanje Vladi. DSS ostaje pri stavu da Srbija treba da prekine evrointegracije.

Odluku Evropskog saveta da otpočne pristupne pregovore sa Srbijom domaća politička javnost ocenjuje kao dobru vest za zemlju i kao priznanje Vladi Srbije. DSS tvrdi da Srbija neće dobiti datum dok ne isporuči celo Kosovo. 

Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da današnja odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo, ni uslovni datum već jasna odluka da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom.

"Pred nama je veliki posao. Posle 12 godina dočekali smo da se i ovaj zadatak završi i ispuni. Želim da zahvalim građanima koji su sve ovo vreme podržavali evropski put koji nije ni lak ni jednostavan", rekla je Grubješićeva novinarima u Briselu.

Prema njenim rečima, današnja odluka nije poklon Srbiji, jer Srbija je tu odluku zaradila obavivši veliki posao.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je odlukom Evropskog saveta dobijena puna potvrda da Srbija vodi odgovornu politiku "i da Vlada i predsednik Tomislav Nikolić vode svoj narod ka bezbednim i prosperitetnim vremenima".

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović rekao je da je odluka o otpočinjanju pretpristupnih pregovora veliko priznanje Srbiji, ali i velika obaveza i odgovornost, jer predstoji puno rada na nastavku reformi kako bi se uspešno zatvorila poglavlja o kojima predstoje pregovori.

Stefanović je novinarima u parlamentu rekao da Srbija brzo i stabilno ide ka punopravnom članstvu u EU, što će značiti dodatnu stabilnost države i više stranih investicija.

Odluka o otvaranju pregovora pokazuje da EU vrednuje napore Srbije", ukazao je Stefanović.

Početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom otvara nove mogućnosti za srpsku privredu i finansiranje razvojnih projekata, smatra ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Prema rečima zamenika šefa poslaničke grupe SNS-a, Zorana Babića odluka o otpočinjanju predpristupnih pregovora potvrda posvećenosti Vlade evropskoj i reformskoj politici.

"Današnju odluku shvatam kao potvrdu posvećene evropske politike, koju vlada uspešno nosi uprkos svim izazovima u proteklih godinu dana i kao potvrdu reformističke poltiike vlade koju želi da primeni u Srbiji", rekao je Babić novinarima u parlamentu.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da je današnja odluka dokaz da je vlada koju vode premijer Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, učinila sve napore za dobrobit građana i da to nije nagrada, već zasluga.

Otvaranje pregovora je istorijski rezultat politike vladajuće kolicije, kaže šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović.

Mijatović je, međutim, ukazao da pored prvobitnog oduševljenja treba biti realan i reći da će proces ulaska u EU biti dug i da će na tom putu morati svi da rade kako bi Srbija bila evropska i uređena zemlja.

Otvaranje pregovora za članstvo Srbije u EU je odlična vest za građane, koja nije došla kao nagrada, već kao priznanje za sve što je Vlada Srbije uradila u toku pregovora sa Prištinom, poručila je potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić poručio je da je odluka Saveta EU dobra vest za građane Srbije, iako Srbija nije dobila konkretan datum.

"Žao nam je što stranke koje su na vlasti nisu protekle dve decenije podržavale evropski put naše zemlje, jer da jesu mi bismo danas, kao i Hrvatska, slavili pridruživanje Uniji", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare i istakao da demokrate ohrabruju stranke vladajuće koalicije da nastave tim putem i u implementaciji briselskog sporazuma.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da su današnje dobre vesti iz Brisela rezultat velikog rada i posvećenosti državnog rukovodstva da se Srbija menja i reformiše u korist svih njenih građana.

Ambasada SAD u Beogradu čestitala je građanima i Vladi Srbije na odluci EU o započinjanju pristupnih pregovora o članstvu, ocenivši da ta odluka predstavlja jasno priznanje naporima zemlje u sprovođenju reformi i normalizaciji odnosa s Prištinom.

DSS: Srbija nije dobila datum

Demokratska stranka Srbije smatra da Srbija neće dobiti tačan datum za početak pristupnih pregovora sa EU dok Vlada Srbije ne ispuni sve zahteve Prištine i preda Kosovo, rekao je  potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

"Datuma nema. Datum se odlaže za januar, a u decembru će Evropski savet oceniti šta je Srbija uradila na primeni briselskog sporazuma, dakle igra se nastavlja", rekao je Samardžić novinarima u Narodnoj skupštini.

Samardžić je rekao da je Evropski savet u svojoj današnjoj odluci sledio preporuke nemačkog parlamenta i da je odlučivanje o datumu praktično pomereno za decembar.

On je dodao da će Vlada Srbije u međuvremenu morati da ispunjava sve zahteve iz Brisela i Prištine, a kao jedan od primera naveo je zahtev Bundestaga da se uklone barikade na mostu na Ibru, koje dele Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

"Srbija neće dobiti datum dok ne izruči kompletno Kosovo", rekao je Samardžić i dodao da bi Srbija trebalo da prekine evropske integracije.

Sa druge strane, u LDP-u smatarju da Srbija nikako ne sme da propusti šansu koju joj je dala Evropska unija i da mora da sprovede sve sporazume u vezi sa Kosovom.

"Činjenica je da će pregovori najverovatnije početi u januaru i to govori da EU očekuje primenu sporazuma sa Kosovom. Kosovski izbori moraju da budu sprovedeni u potpunom redu", rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravila je odluku Evropskog saveta, ocenjući da je EU na taj način pokazala da ceni brojne napore koje je Srbija preduzela na putu evropskih integracija i u želji da se menja.

Pregovori sa EU pozitivno će uticati na ekonomiju

Odluka šefova vlada i država EU da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, pozitivno će uticati na ekonomska kretanja u zemlji, ocenili su danas za Tanjug ekonomski eksperti.

Dobijanje datuma, čak i ovako definisanog, svakako će imati pozitivan uticaj na ukupno poslovanje u Srbiji, pre svega, na interes stranih investitora za ulaganje, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, napominjući da, ipak, ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate, preko noći.

Dekan Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju FEFA, Ana Trbović, ističe da dobijanje datuma donosi predvidivost poslovne klime za duži period, što je investitorima najvažnije, jer znaju da će na kraju pregovaračkog procesa, standardi u Srbiji biti isti kao u Nemačkoj ili Poljskoj.

Trbovićeva je navela da, teoretski, veća sredstva iz IPA fondova nećemo moći da dobijemo do usvajanja novog budžeta EU 2014. godine, ali da ćemo u praksi do njih moći da dođemo kroz učešće u projektima EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи