Читај ми!

Kosovo počinje pregovore o SSP

Šefovi država ili vlada EU odlučili su i da započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, koji će potpisati EU, a ne zemlje članice, budući da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Kosovo će početi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evrospkom unijom, odlučeno je danas u Briselu.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom je prvi takav sporazum o kome će se pregovarati u skladu sa Lisabonskim ugovorom koji daje Komisiji mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima u skladu sa njenim nadležnostima.

Ipak, taj sporazum bi trebalo da ima i više zaštitnih odredbi koje se odnose na interese zemalja.

EU je više puta naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu u skladu s evropskom perspektivom regiona Zapadnog Balkana, a do 2012. godine nije bilo većih pomaka u pridruživanju Kosova EU.

Brisel je 19. januara prošle godine zvanično pokrenuo dijalog sa Prištinom o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju bez viza u EU.

Evropski komesar za proširenje Štefan File zvanično je uručio 27. marta 2012. kosovskim vlastima dokument o početku izrade studije izvodljivosti za sklapanje SSP.

Studija treba da utvrdi u kojoj meri je Kosovo usklađeno sa standardima EU na ekonomskom, političkom i zakonodavnom planu, kao i korake koje mora da preduzme da bi bilo spremno za pokretanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Komisija, između ostalog, traži od Kosova vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i reformi javne administracije, uspostavljanje vladavine prava i veću integraciju manjina.

Evropska unija na Kosovu ima pravosudnu i policijsku misiju Euleks, a predstavljaju je specijalni predstavnik na Kosovu koji je na čelu Kancelarije za vezu Evropske komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи