Читај ми!

Brisel, odluka o pristupnim pregovorima

Kako RTS saznaje, u nacrtu zaključaka za sutrašnji samit Evropskog saveta, predloženo da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija biće održana najkasnije u januaru 2014. godine.

U nacrtu zaključaka za sutrašnji samit Evropskog saveta predloženo je da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, saznaje RTS.

Prva međuvladina konferencija, koja označava početak pregovora, biće održana najkasnije u januaru 2014. godine, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Pre toga, pregovarački okvir će usvojiti Savet ministara i potvrditi Evropski savet u decembru, na sastanku posvećenom proširenju. 

Sa takvim Nacrtom zaključaka započeće sutra debata u Briselu. Nacrt zaključaka blizak je nemačkom stavu, jer se Nemačka zalagala da pregovori sa Srbijom ne počnu pre januara 2014. godine.

Takođe, Nemačka se zalagala i da pregovarački okvir bude odobren u decembru, na nivou šefova država i vlada.

Sa druge strane, tu je 26 drugih zemalja koje smatraju da pregovori sa Srbijom mogu da počnu i ranije, kao i da nema potrebe da pregovarački okvir utvrđuje Evropski savet u decembru jer je to nepotrebno prolonigiranje procesa.

Pitanje je, međutim, da li će u petak prepodne, kada na je na dnevnom redu Srbija, biti prostora za korekciju zaključaka imajući u vidu da su evropski lideri prioritetno zauzeti gorućim ekonomskim problemima unutar EU.

U diplomatskim izvorima se može čuti da se odluka tokom rasprave može promeniti samo na bolje, ali da ona znači da će pregovori o članstvu početi najkasnije u januaru iduće godine i da neće biti potrebna nova odluka Evropskog saveta o otvaranju pregovora.

Diplomatski izvori takođe navode da neće biti potrebno ni novo izjašnjavanje nemačkog Bundestaga nakon što se sutra usvoji odluka o otvaranju pregovora.

U Briselu će sutra šefovi država i vlada članica Evropske unije doneti konačnu odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво