Читај ми!

Luksemburg, pregovori "najkasnije u januaru"

Šefovi diplomatija EU dogovorili u Luksemburgu da pristupni pregovori sa Srbijom počnu "najkasnije u januaru". Konačnu odluku donosi Evropski savet na samitu u petak.

15.10 - Završen sastanak Saveta ministara. Rok za otvaranje pregovora "najkasnije u januaru", javlja dopisnik RTS-a.

14.10 - Rasprava o Srbiji i proširenju na sastanku Saveta ministara prekinuta je kako bi tokom pauze za ručak bio pripremljen novi nacrt zaključaka o otvaranju pregovora, javlja dopisnik RTS-a.

13.30 - Savet ministara EU danas neće doneti zaključak o Srbiji, odluku o početku pristupnih pregovora doneće Evropski savet u petak, saopštio je na konferenciji za novinare Gvido Vestervele. 

11.35 - Savet ministara EU počeo raspravu o Srbiji i Kosovu.

Ministri inostranih poslova Evropske unije dogovorili su u Luksembrugu da pristupni pregovori sa Srbijom počnu "najkasnije u januaru", javlja dopisnik RTS-a iz Luksemburga.

Preporuka za otvaranje pregovora i vremenski rok biće potvrđeni na samitu šefovi država i vlada zemalja članica EU na samitu u petak, 28. juna. 

Ovakav stav ministara spoljnih poslova država članica EU definisan je posle pauze, tokom koje je pripremljen novi nacrt zaključaka o otvaranju pregovora.

Tekst zaključaka nije u potpunosti usaglašen i neće biti objavljen do petka, a i dalje je ostao sporan zahtev Nemačke da pregovarački okvir EU za Srbiju odobre šefovi država i vlada umesto saveta ministara što je do sada bila uobičajena praksa.

Evropski komesar Štefan File izjavio je da su šefovi diplomatija članica EU jednoglasno doneli odluku o pokretanju pregovora sa Srbijom najkasnije do januara 2014, ali da pregovori mogu početi i ranije.

File je to rekao na završetku zasedanja šefova diplomatija EU i podvukao da za ovu odluku, koju konačno treba da usvoje lideri EU u petak, nema nikakvih novih uslova za Srbiju, naglasivši da to nije postupak u dve etape.

Evropski komesar je podvukao da je jednoglasno zaključeno da se s pregovorima kreće i da će Evropska komisija sve učiniti da mandat, odnosno "okvir za pregovore za Srbijom", pripremi već u oktobru i da se pokrene "dubinsko snimanje" reformi u Srbiji koje se tiču vladavine prava i temeljnih sloboda.

Posle prepodnevne runde razgovora o Srbiji, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je istakao da su Beograd i Priština 19. aprila postigli "istorijski dogovor" i pozdravio napore obe strane.

"Primena dogovora teče po planu", rekao je nemački ministar i dodao da će iz Luksemburga otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave.

Šef nemačke diplomatije je na kraju podsetio da je stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014. godine.

Tokom debate, pre pauze, iskazana je opšta saglasnost da treba otvoriti pregovore o članstvu sa Srbijom.

Iako većina zemlja članica i Evropska komisija smatraju da bi pregovori mogli da počnu već u oktobru, Nemačka se zalaže da to bude početkom sledeće godine, odnosno u januaru.

Nemačka se takođe zalaže da pregovarački okvir EU za Srbiju bude odobren na samitu evropskih lidera - najverovatnije u decembru, što bi bilo odstupanje od do sada uobičajene prakse da se o ovom pitanju odlučuje na nivou ministara.

Evropski izvori kažu da je u raspravi prevaziđen problem "paralelizma" Srbije i Kosova između zemalja koje ne priznaju i onih koji podržavaju nezavisnost Kosova tako što će rečnik odluka za Srbiju i Kosovo biti gotovo identičan.

Bilt i Aselborn za pregovore ove godine 

Uoči zasedanja, ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt rekao je da se nada da će Srbiji biti dato zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, ali da ne treba očekivati da šefovi diplomatija odrede datum, već okvirni rok za pregovore.

"Nadam se da ćemo biti u stanju da damo 'zeleno svetlo' Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dve strane ohrabrile da nastave sa primenom (briselskog sporazuma)", rekao je Bilt uoči početka sastanka, uz uverenje da će pregovori početi ove godine.

Ponovio je da je od ključnog značaja primena briselskog sporazuma, kao i da je svestan da će za to biti potrebno vreme i da postoje mučni detalji koji treba da budu rešeni.

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn je, takođe, ocenio da bi trebalo doneti odluku o datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. Aselborn je uveren da će se na kraju datuma stajati brojka "13".

U nacrtu zaključaka koji, međutim, nisu usvojeni, bilo je predloženo da predpristupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u decembru. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je u svom izveštaju da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара