Читај ми!

Grubješić: Izvesno da Srbija dobija datum

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić ne očekuje izmene u nacrtu zaključaka Saveta ministara. Izvesno je da će Evropska unija doneti odluku da sa Srbijom otpočne pretpristupne pregovore, uverena je Grubješićeva.

Izvesno je da će čelnici zemalja članica Evropske unije doneti odluku da odobre otpočinjanje pristupnih pregovora sa Srbijom, kaže potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić. Ostaje da se vidi da li će pristupni pregovori početi u oktobru, decembru ili januaru, rekla je Grubješićeva za RTS.

Odluka o otvaranju pregovora biće doneta danas, na sastanku Saveta ministara, ili 27. i 28. juna kada se sastaje sam vrh država EU, kaže potpredsednica Vlade. 

Kada je reč o odluci nemačkog Budenstaga, o kojoj se poslednjih dana često diskutuje, Suzana Grubješić veruje da ona neće uticati na odluku u smislu otvranja pristupnih pregovora, ali može da utiče na to da li će pristupni pregovori početi u oktobru, decembru ili januaru.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Grubješićeva je rekla da je za Srbiju je važno da pregovori otpočnu što pre da ne bismo prolazila još neke nepotrebne provere.

"Mi ništa ne dobijamo na poklon, mi smo to zaradili radom i trudom u poslednjih 11 meseci. To je samo davanje šanse Srbiji da krene u proces pregovaranja", rekla je Grubješić.

Evropska komisija sprema pregovarački okvir, dinamiku pregovora i počeće uvid u stanje reformi.

"Prvo se otvaraju poglavlja 23 i 24 za pravosuđe i vladavinu prava. Važno što smo doneli dve važne Strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, tako da ćemo spremno dočekati otvaranje ta dva poglavlja", rekla je Grubješić.

Potpredsednica Vlade smatra da smo spremni da krenemo u proces pregovaranja, a kojom će se dinamikom on odvijati zavisi pre svega od naše administracije i od toga koliko smo mi sami voljni da transformišemo Srbiju u modernu zemlju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво