Читај ми!

Šefovi diplomatija EU o Srbiji

Ministri spoljnih poslova EU danas će raspravljati o napretku u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Konačnu odluku o tome da li treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom doneće šefovi država i vlada 28. juna.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije danas i sutra zasedaju u Luksemburgu, gde će raspravljati o tome da li treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, ali će tek šefovi država i vlada 28. juna doneti konačnu odluku.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je, uoči sastanka, da će šefove diplomatija EU izvestiti o napretku koji je postignut između Srbije i Kosova, kao i da će o tome više biti reči na sutrašnjem ministarskom sastanku u Luksemburgu.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vetservele izjavio je da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata.

"Vidimo da Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam", rekao je Vestervele uoči sastanka.

Austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger rekao je da se zalaže za to da se održi reč.

Špindeleger je naglasio da treba da se uputi signal, da pregovori otpočnu ili krajem godine, što bi Beč želeo, ili početkom iduće godine.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da se nada da će Savet doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji smatraju da postupak pregovora svakako treba da počne, čak i ako ne bude utvrđen tačan datum početka.

Očekuje se da će odluka svakako biti da se "krene u pregovore" i da će Evropskoj komisiji odmah biti naloženo da spremi pravila za "pregovarački okvir".

Pregovori između Evropske unije i Srbije, međutim, zvanično bi počeli "međuvladinom konferencijom", a za sada se samo spekuliše kada bi to moglo da se desi.

Inače, ministri spoljnih poslova EU će najpre "politički pretresti" da li je u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren "vidljiv i postojan napredak", što je glavni uslov EU za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Sutra će Savet ministara EU u formatu "opšti poslovi" najverovatnije usvojiti stav da pregovore s Beogradom i Prištinom treba početi, ali će konačnu odluku, uključujući eventualne datume, vrlo verovatno doneti šefovi država ili vlada dva dana kasnije u Briselu.

U međuvremenu, s pažnjom se očekuje odluka nemačkog parlamenta, Bundestaga, o pokretanju pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File su u pismu šefovima diplomatija EU predložili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

U pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

Posle pregovora u noći između četvrtka i petka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači su "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima".

Eštonova je naglasila da će zemlje članice EU izvestiti da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво