Читај ми!

Razmenjeni oficiri za vezu

Dejan Pavićević stupio na dužnost oficira za vezu u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Misiji EU u Beogradu. Gde god moj narod bude imao potrebu da nešto uradim i učinim ja ću se odazvati i ići ću svuda gde je potrebno, rekao je Pavićević.

Beograd i Priština razmenili su u podne oficire za vezu pošto je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Misiji EU u Beogradu.

Time je zvanično izvršena razmena oficira za vezu, što je jedan od rezultata pregovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Dejan Pavićević je u sedište misije Evropske unije u Prištini, došao u pratnji supruge, a njegov dolazak je izazvao veliko interesovanje medija.

Pošto je obišao kancelariju, Pavićević je RTS-u rekao da ima jasne instrukcije Vlade Srbije po kojima će raditi.

"To znači da ću se ja biviti implementacijom sporazuma, da ću razgovarati sa svima sa kojima je neophodno da se razgovara, kako bi se sporazum implementirao, kako bi se se obezbedilo sve što je u Briselu dogovoreno i kako bi se obezbedili najbolji mogući uslovi za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji", rekao je Pavićević.

On je rekao da je njegov dolazak u Prištinu korak u implementaciji sporazuma postignutog u Briselu.

Sa prištinskim oficirom za vezu u Beogradu Ljuljzimom Pecijem više pita je do sada razgovarao, naglasio je da od razgovora ne beži ni sa građanima Prištine i drugih mesta na Kosovu.

"Vrata su otvorena svima 24 sata dnevno. Ja ću vrlo rado razgovarati sa svakim ko bude hteo sa mnom da razgovara ili bude imao bilo kakav problem ili mogao da ponudi bilo kakvo rešenje", rekao je Dejan Pavićević.

Tokom dana Pavićević će se u Prištini sastati sa predstavnicima Euleksa, a razgovaraće i sa šefom Misije EU Semjuelom Žbogarom.

Srpski oficir za vezu rekao je po preuzimanju dužnosti da Vlada Srbije pokazuje veliku odlučnost da se sporazumi sa Prištinom implementiraju i da se nada da će Evropa to protumačiti kao pozitivan signal.

"Nadam se da se pitanje davanja datuma Srbiji za početak pregovora o pristupanju EU ne dovodi u pitanje, nego da je datum nešto što bi trebalo da bude 'rešena stvar' 28. juna", naveo je Pavićević i napomenuo da na Kosovo nije došao kao diplomata, već kao službenik Vlade Srbije i da tu nema nikakve sumnje.

Prema njegovim rečima, on neće boraviti samo u Prištini, već će ići i na sever Kosova i "gde god to bude potrebno".

"Gde god moj narod bude imao potrebu da nešto uradim i učinim ja ću se odazvati svakom pozivu i ići ću svuda gde je to potrebno", rekao je Pavićević Tanjugu.

Ljuljzim Peci se po preuzimanju dužnosti obratio novinarima, poželevši im "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom, a zatim je obraćanje nastavio na srpskom.

"Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvorenu i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje", rekao je Peci.

Posle te kratke izjave, nisu bila dozvoljena pitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво