Читај ми!

SPC pozvao na zabranu abortusa

Sabor Srpske pravoslavne crkve podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus. Sabor konstatovao da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosmetu, kao ni dijalog u Briselu, nisu doneli ni pravdu ni rešenje problema. Svrgnuti episkop Artemije narušava jedinstvo i mir u crkvi, ocenjuje SPC.

Na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je završeno juče, podržana je inicijativa lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on vrši iz medicinskih razloga.

Na Saboru je konstatovano da je zbog čedomorstva stanovništvo Srbije svake godine manje za jedan grad srednje veličine, što, kako se navodi u saopštenju, svedoči o dubokom moralnom padu, teškoj krizi porodice i nedostatku prave vere u Boga kod mnogih.

Sa redovnog zasedanja poručeno je svim eparhijama SPC da osnivaju fondove za podršku porodicama sa više dece i da preventivno sprečavaju pošast nemorala, narkomanije, pornografije i svih drugih patogenih pojava.

Na završnom zasedanju Sabora konstatovano je i da međunarodni protektorat i prisustvo NATO snaga na Kosovu i Metohiji, kao i najnoviji pregovarački proces na najvišem nivou u Briselu, nisu doneli ni pravdu ni rešenje problema.

"Nastavlja se stradanje srpskog naroda u Pokrajini: posle rušenja i skrnavljenja pravoslavnih svetinja, izgona stotina hiljada Srba, trgovine ljudskim organima i sličnih nedela, sada su na delu nešto blaže nasilje i mekši teror - varvarsko uništavanje nadgrobnih spomenika, ubistva, napadi na imovinu, getoizacija, svakodnevne pretnje", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Sabor ocenjuje da ima veoma malo onoga što svojim prisustvom treba da jemče Evropska unija i NATO.

"Izražavajući bojazan da primena postignutih dogovora i sporazuma ne doživi neslavnu sudbinu ranijih 'standarda pre statusa', Sabor je sa odobrenjem primio na znanje aktivnosti Svetog Sinoda preduzete kao doprinos državi Srbiji i srpskom narodu u celini na putu iznalaženja pravednog i trajnog rešenja", poručuje se u saopštenju.

Sabor je podsetio i da je, radi što boljeg upoznavanja sa naporima Vlade Srbije i drugih odgovornih organa države na istom putu, zamolio prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da zvanično poseti Sabor na zasedanju.

U saopštenju se navodi da je razgovor bio iscrpan i iskren, uz obostrano razumevanje i dobru volju.

Konstatovano je da i pored razlika u pristupu pojedinim pitanjima, postoji jedinstvo i saglasnost u suštinskom opredeljenju za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za očuvanje njegovih svetinja i za integritet Srbije, što znači odbijanje neposrednog ili posrednog priznavanja fantomske državnosti Kosova i Metohije van Srbije.

Poglavar SPC patrijarh Irinej je, u ime Sabora, uverio Vučića da Vlada i Skupština Srbije, delujući u tom smeru, mogu da računaju na punu podršku SPC, u okviru njene nadležnosti i njenih mogućnosti, navodi se u delu saopštenja SPC koje se odnosi na Kosovo.

Artemije narušava jedinstvo SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve ocenio je da mir i jedinstvo SPC narušava svrgnuti episkop raško - prizrenski Artemije sa pristalicama, kao i neki predstavnici Rumunske pravoslavne crkve koji nekanonski deluju na prostoru SPC.

Kako je naglašeno, umesto da se pokaje i vrati svojoj crkvi, monah Artemije sa pristalicama čini parasinagogu - nekanonsko zborište sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čisti raskol i sektu i drži svoj raskolički "antisabor" i lekcije Saboru.

Kako se navodi u saopštenju, crkva će, ukoliko se on ne odazove pozivu na povratak u crkvu, biti prinuđena da preduzme dodatne kanonske mere.

Iz Sabora podsećaju da je zbog sličnih nedopustivih postupaka predstavnika Rumunske pravoslavne crkve Jerusalimska patrijaršija do daljneg prekinula liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom crkvom.

Na redovnom zasedanju nije prihvaćen predlog da liku svetih bude pribrojan i pesnik Petar Petrović Njegoš, a trajno su razrešeni dužnosti upravljanja svojim dosadašnjim eparhijama episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i srednjeevropski Konstantin.

Zasedanje Sabora SPC, pod predsedništvom patrijarha srpskog Irineja, održano je od 21. maja do 3. juna u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i u Nišu.

U radu Sabora uzela je učešća većina eparhijskih arhijereja SPC, a odsutni su bili arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan i mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво