Читај ми!

Visoki kosovski napon

Trafostanica Valac na severu Kosova verovatno nikad ne bi privukla pažnju javnosti da nije deo dijaloga Beograda i Prištine i predmet spora dva energetska sistema oko vlasništva i nadležnosti.

Beograd i Priština treba da se dogovore o pitanjima "Telekoma" i električne energije do 15 juna. Sporazum u ovim oblastima je uslov za odluku o dodeljivanju datuma krajem juna.

Dogovor o električnoj energiji treba da se reguliše pitanje postrojenja na severu Kosova, snabdevanje i naplaćivanje struje u tom delu pokrajine, kao i pitanje međunarodnog tranzita struje preko Kosova.

Trafostanica Valac na severu Kosova verovatno nikad ne bi privukla pažnju javnosti da nije deo pregovora Beograda i Prištine i predmet spora energetskih sistema Beograda i Prištine oko vlasništva i nadležnosti.

Strateški značaj ovih postrojenja je očigledan - trafostanica Valac, u sastavu "Elektromreže Srbije" kontroliše snabdevanje električnom energijom za ceo sever Kosova, a 20 kilometara dalje, u Zubinom Potoku je sistem "Gazivode".

Oko polovine struje namenjene severu Kosova nastaje na tom mestu, a iz akumulacionog jezera vodom se snabdeva veliki deo Kosova.

Direktor sistema "Gazivode" Miša Božović rekao je da je ta voda vrlo bitna i za severni deo i za centralno Kosovo jer se snabdevju pijaćom vodom i južni i severni deo Mitrovice, Srbica, Vučitrn, Glogovac, sve do Prištine.

Prema njegovim rečima, Gazivode, kao i Valac, deluju izvan kosovskog energetskog sistema i za Prištinu je neprihvatljivo da nema kontrolu nad strateškim izvorom vode.

"Mi nikom nismo branili, niti branimo, niti hoćemo da ostavimo nekog bez vode i električne energije, ali da za to bude adekvatna nadoknada po svim evropskim standardima i principima. To bi bilo rešenje važno za čitav kraj, opštinu i za sever", naveo je Božović.

U Kosovskoj energetskoj korporaciji kažu da je sadašnja situacija nelegalna, jer snabdevaju strujom sever Kosova bez mogućnosti naplate računa i pristupa postrojenjima.

Direktor KEK-a Arben Gjukaj rekao je da je istina da operatori stranice Valac nisu poštovali instrukcije distribucije Kosova i da su ugrozili ceo energetski sistem.

Prema njegovim rečima, 2009. godine su nezakonito odsekli sistem od južnog dela i povezali ga dalekovodom sa Novim Pazarom, ali, kako je rekao, za energiju koja tako dolazi plaća Kosovo. Kome i kako će se plaćati računi važno je pitanje za Srbe sa severa.

Predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović rekla je da bi neko platio struju mora da ima neke osnovne uslove, da ima napon kao i svi građani Srbije, da ima redovnu struju i da mu se redovno očitva brojilo i da plati onoliko koliko je potrošio.

Briselski sporazum moraće da reši i pitanje međunarodnog tranzita struje preko Kosova koji sada kontroliše Srbija i za to ubire višemilionski prihod. Priština to osprova, ali je i Evropska komisija već više puta ocenila da se time krši sporazum o energetskoj zajednici.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво