Читај ми!

Simić: Vreme za političke odluke

Od Beograda i Prištine se ne očekuje da do 27. juna primene sporazum, rekao za RTS profesor FPN-a Predrag Simić. Pregovori u Briselu najkomplikovaniji do sada, rekao Simić i istakao da je vreme za političke odluke, a ne za eksperte.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić kaže da su pregovori u Briselu najkomplikovaniji do sada i da se od Beograda i Prištine u narednih mesec dana ne očekuju ekspertske, već političke odluke.

"Briselski sporazum je skup načela koje svako može da tumači na svoj način, u skladu sa svojim interesima. Esperti ne mogu da prevaziđu te razlike i sada je na Ketrin Ešton da od načela napravi konkretan plan koji će se moći implementirati", rekao je Simić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Uvek je lakše složiti se oko načela, ali kada treba doći do toga šta je čiji interes, onda su tu problemi, smatra Simić.

"Kada se radi o zajednici srpskih opština Beograd bi da napravi zajednicu pa da onda ide dalje, dok bi Priština da ukine institucije pa da napravi svoje. I jedno i drugo jeste isto, ali suštinski različito", naglasio je Simić.

Profesor FPN-a smatra da su ovo najkomplikovaniji pregovori do sada i ocenjuje da se primena sporazuma neće dogoditi u narednih četrdesetak dana, koliko je ostalo do 27. juna.

"To izgleda, niko ni ne očekuje. I od nemačkog ministra smo čuli da se očekuje plan primene, što znači šta da se učini u kojoj oblasti, i rokovi u kojima bi se one primenile. Očekuju se, dakle, političke odluke koje će se kasnije prepustiti ekspertima. Nema vremena za eksperte, ovo je vreme za političke odluke i čini mi se da je to ono što je sinoć počelo", naglasio je Simić.

Ističe da Zapad od Srbije uvek traži više da pokaže, i podseća da je Vestervele upućivao reči ohrabrenja koje su hteli da čuju i u Prištini i u Beogradu.

S jedne strane postoji interes za datumom, a sa druge za ljude na Kosovu važno je da znaju šta mogu da očekuju i kako će da funkcionišu u svemu tome, objasnio je Simić.

Komentarišući najavljenu posetu Aleksandra Vučića Moskvi, i potpisivanje sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, Simić ocenjuje da dobar odnos Beograda sa Moskvom daje Srbiji komparativnu prednost, ali na kraći rok.

"Beograd apotekarskom vagom meri ravnotežu u odnosima sa zapadom, ne želeći da ostavi utisak da sve one veze i podršku koju dobija iz Moskve gura pod tepih. To je važan činilac i u pregovorima u Briselu", objasnio je profesor FPN-a.

Na duži rok, ono što verovatno motiviše Beograd, jeste da se nastavi posao poput Južnog toka, koji neće doneti boljitak ni sutra, ni prekostura, ali će na duži rok bitno menjati situaciju u regionu, rekao je Simić.

Zaključuje da sporazumom o strateškom partnerstvu sa Rusijom, Beograd šalje poruku da hoće da održi ravnotežu i zadrži sebe u poziciji u kojoj jedino može biti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво