Читај ми!

Vestervele dolazi u Beograd

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele stiže u posetu Beogradu. Vestervele će se tokom dvodnevne posete sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom i vicepremijerom Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem i svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele doputovaće večeras u dvodnevnu posetu Beogradu gde će sa vodećim srpskim političarima razgovarati o narednim koracima u sprovođenju briselskog sporazuma.

Vestervele će se prvo sastati sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji će ga dočekati na beogradskom aerodromu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nemački ministar spoljnih poslova će se u ponedeljak sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Beogradski mediji su preneli da će dve ključne teme razgovora biti pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu.

Od ova dva pitanja zavisi da li će biti otvorena vrata za konačni dogovor oko plana primene briselskog sporazuma, a samim tim i za dobijanje datuma za pregovore sa EU, Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo Srbije i da sa srpskim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen.

Uoči posete nemačkog šefa diplomatije, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da od Nemačke ne očekuje nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU.

"Nema razloga da neko dolazi u Beograd i postavlja nove uslove. Bilo ih je dovoljno, a ja očekujem isključivo posete koje će predstavljati ohrabrenje", rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da očekuje veće razumevanje za srpske stavove, naglašavajući da Srbija ne traži ništa novo, već da se primeni samo ono što je dogovoreno i to bez novih činjenica koje bi mogle da ugroze sporazum koji je potpisan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи