Читај ми!

Primenom sporazuma Srbija bliža datumu

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je Srbija uradila sve što je bilo moguće za dobijanje datuma. Premijer Ivica Dačić ukazuje da će za datum biti neophodan dogovor o planu primene briselskog sporazuma. Ukoliko plan bude usaglašen, neće biti dileme da li Srbija u junu dobija datum, kaže Aleksandar Vučić.

Da li je Srbija zaslužila datum, koliko mu je blizu i koji je presudan stepenik za njegovo dobijanje, državni vrh jedinstveno odgovara - datum nam sleduje, a bliže smo mu primenom briselskog sporazuma.

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je Srbija uradila sve što je bilo moguće za dobijanje datuma.

"Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti apsolutne prema EU. Mi smo na testu koji se zove hoćemo li dobiti datum za početak pregovora ili ne", rekao je Nikolić.

Predsednik Vlade Ivica Dačić kaže da će za dobijanje datuma biti neophodan dogovor o planu implementacije briselskog sporazuma.

Premijer je objasnio da Evropska unija ne insistira na sprovođenju svega što je u sporazumu predviđeno do kraja juna, već da želi da se uveri da Srbija taj sporazum nije postigla samo radi dobijanja datuma.

Za zeleno svetlo u Briselu, čeka se zeleno iz Berlina. Nemački parlementarci 27. juna daju mišljenje da li treba podržati početak pregovora Srbije sa Unijom, koje je obavezujuće za nemačku vladu.

"Kada bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi ne bi mogla da krene napred. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo", rekao je predsednik Nikolić.

U tom svetlu tumači se i poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela.

"Ne očekujem lake ili suviše dobre vesti, ali realno je da Vestervele očekuje potpisivanje implementacionog plana", kaže prvi potrpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

On je rekao da će o tome sa Vesterveleom razumno razgovarati, kao i da će mu preneti da Srbija smatra da je zaslužila datum.

"Mislimo da je Srbija zaslužila datum i ne znam kako bi neko mogao da objasni da posle svega toga Srbija ne može da dobije datum", rekao je Vučić.

Posetu Vestervelea i dolazak šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga, 30. maja, premijer Ivica Dačić tumači kao ohrabrenje da se ide napred a ne kao neki novi uslov.

U primeni parafiranog u Briselu treba da učestvuju i Srbi sa severa KiM, pa u naredna tri dana, kako najavljuje vicepremijer Vučić, sledi sastanak sa njihovim političkim predstavnicima.

"Nama je bitno da bude potvrđeno da se Srbima garantuje državljavnstvo Srbije i da oni sa našim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore koji treba da budu održani kraja godine", rekao je Vučić.

Do tada trojni sastanak 21. maja u Briselu - o primeni sporazuma razgovaraće Dačić i Tači, uz posredovanje Ketrin Ešton.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи