Читај ми!

Vojvodina, Odbor usvojio tekst deklaracije

Na sednici Odbora za pitanja ustavno pravnog položaja Vojvodine usvojen tekst Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, dopunjen sa šest amandmana, a deklaracija će biti prosleđena odbornicima za narednu sednicu Skupštine Vojvodine. Posle promena, Deklaracija konstatuje da je autonomija prirodno i istorijsko pravo građana pokrajine, nastala odlukom iz 1945. godine, umesto 1918. godine, kako je to sugerisao prvobitni tekst.

Skupštinski Odbor za ustavno pravna pitanja Vojvodine u vojvođanskom parlamentu usvojio tekst Deklaracije dopunjen sa šest amandmana, koje su podneli predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Za novi tekst Deklaracije glasalo je 10, od 15 članova Odbora, među kojima i tri stručna člana, dok je jedan bio protiv.

Najvažnija promena je u rečenici koja je izazvala najviše sporenja: "Polazeći od toga da je autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom, Vojvodina je u sastavu Srbije".

Posle usvojenog amandman LSV-a, taj stav glasi: "Polazeći od toga da je autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine, u Novom Sadu 30. i 31. jula 1945. godine kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao AP priključi Srbiji".

Sve ostale amandmane predložio je Savez vojvođanskih Mađara i odnose se na finansiranje pokrajine. Šef poslaničke grupe SVM-a Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podnela amandmane s ciljem da se tekst unapredi.

Šef poslanika LSV-a Branislav Bogaroški istakao je da Vojvodina kao autonomna pokrajina proizlazi iz antifašizma i iz narodnooslobodilačke borbe.

Igor Mirović je rekao je da je "sramota" da se prihvati takav amandman, jer je to poruka da je autonomija Vojvodine nastala odlukom komunističke, jednostranačke skupštine.

Saša Santovac iz SRS-a je rekao je je taj amandman LSV-a zapravo potvrda da Predlog deklaracije ima "separatističku pozadinu".

Pajtić: Deklaracija nesporna

Početak sednice obeležila je polemika vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i predsednika Saveta za Vojvodinu SNS-a Igora Mirovića. 

"U javnosti se poslednjih dana čulo da Deklaracija ima secesionističku notu, a na to mogu da izrazim kontra tezu da ukoliko su Ustav i zakoni Srbije secesionistički onda je i Deklaracija secesionistička jer se obraćamo institucijama ove zemlje", rekao je Pajtić, obrazlažući predlog teksta Deklaracije.

Pajtić je naglasio da je Deklaracija nesporna, i suštinski i formalno, jer nije čuo ni suštinske, ni formalne zamerke na njen tekst.

Pozivajući članove odbora i poslanike skupštine da glasaju za predlog teksta Deklaracije, Pajtić je rekao da je spreman da prihvati i amandmane koje su podneli SVM i LSV.

Takođe je istakao da Vlada Vojvodine ne može i neće prihvatiti odgovornost za razvoj poljoprivrede kada je budžetski prihod po glavi stanovnika u Vojvodini 100 dinara na mesečnom nivou.

"Problem je što imamo zakon o budžetskom sistemu, koji je donet pre nekoliko meseci i koji značjano umanjuje sredstva namenjena AP Vojvodini jer ustavom zagarantovanih sedam procenata po tom zakonu ne odnosi se na celokupni budžet Srbije već na budžetske prihode, što je značajno manje", rekao je Pajtić.

Predsednik vojvođanske Vlade izlaganje je završio rečima "Vojvodina jeste u Srbiji i ostaće u Srbiji, a sva ostala spočitavanja predlogu Deklaracije su apsurdne teze".

Pajtić je u izjavi novinarima napomenuo da se krše zakoni o imovini, utvrđivanju nadležnosti, zdravstvenom osiguranju, ocenjujući da je to posledica različite političke strukture na republičkom i pokrajinskom nivou.

"Ovo nije ništa drugo nego jedan vapaj i apel koji govori o tome da se Ustav i zakon mora poštovati, jer govorim o tome da mi za razvoj imamo pet puta manje opredeljenih danas", rekao je Pajtić.

Mirović: Vlada Vojvodine kriva za nedostatak vladavine prava

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a Igor Mirović rekao je na sednici da je za nedostatak vladavine prava kriva upravo pokrajinska vlast koja je, kako je podsetio, još 2006. godine usvojila neustavni zakon o nadležnostima AP Vojvodine.

"Vladavina prava nije nešto što se može uzeti kad ti odgovoara a zanematiri kad ti ne odgovara, već postoje jasno definisan zakonski okviri", rekao je Mirović.

Kada je reč o Zakonu o finansiranju Vojvodine, Mirović je rekao da je aktuelna republička Vlada prva od donošenja Ustava Srbije koja je pozvala predstavnike pokrajisnke administracije da zajednički rade na pomenutom zakonu.

"Lično sam izneo tezu da Deklaracija ima separatisitičku notu i sada stojim na tom stanovištu, jer ako se uzme u obzir vreme kad je Deklaracija predložena i tekst onda je jasno da ona ima separatističku ulogu", rekao je Mirović.

Izneo je primedbu na naziv same Deklaracije koji, kako je rekao, sugeriše da postoji neko ko svesno i planski ugrožava ustavna i zakonska prava Vojvodine.

"Zbog niza neustavnih nedemokratskih i separatističkih nota SNS neće glasati za predlog Deklaracije", zaključio je Mirović.

U izjavi novinarima, Mirović je ocenio da je u pojedinim novim elementima kroz amandman LSV dobio svoju nedemokratsku potvrdu.

"Amandmanom se kontinuitet sjajne i velike demokratije u Vojvodini crpi iz odluke jedne komunističke skupštine koja je održana u vreme vojne uprave u Vojvodini koja je trajala više od dve godine i to u vreme kada su činili najveći zločini", rekao je Mirović.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Branislav Ristivojević izjavio je pred sednicu da je ona došla sa zakašnjenjem od godinu dana, ali da je, kako je rekao, i to dobro jer je rasprava o Deklaraciji vraćena u institucije.

Polemika o Deklaraciji nastaviće se 20. maja na sednici Skupštine Vojvodine. Današnju , predsednik parlamenta Vojvodine Ištvan Pastor vidi kao uspešno savladanu lekciju o potrebi da rasprava bude demokratska i otvorena.

"Imali ste prilike slušati ovde ton diskujusije koja se vodila. I kada to uporedite sa žestinom rečenica koje su izgovarane u drugom ambijentu pre nekoliko nedelje onda ćete morati priznati da su se ipka korenite krupne promene desile", kaže Pastor.

Prihvatanjem amandmana SVM-a i LSV-a vladajuća koalicija obezbedila je stabilnu većinu za usvajanje Deklaracije. Nasuprot toj većini naprednjaci sa SPS-om i DSS-om ponavljaju da je predlog Deklaracije separatistički i traže njeno povlačenje iz procedure.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво