Читај ми!

Protest zbog briselskog sporazuma

Više od tri hiljade ljudi protestovalo u centru Beograda protiv briselskog sporazuma. Vladika Amfilohije služio takozvani moleban za upokojenje Vlade i Skupštine, dok je penzionisani vladika Atanasije nazvao državni vrh Srbije izdajnicima. Protest simbolično počeo u 12.44 časova pod nazivom "Ostajemo u Srbiji".

Protestni skup pod nazivom "Ostajemo u Srbiji", u organizaciji onih koji se protive briselskom sporazumu, održan je u centru Beograda pred više od tri hiljade građana. Na početku protesta, na kojem je državni vrh bio optuživan za izdaju Kosova, vladika Amfilohije služio takozvani moleban za upokojenje Vlade i Skupštine.

"Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije... i da im se oprosti svaki greh voljni ili nevoljni", rekao je Amfilohije.

"One koje vreme izbacuje da budu na celu srpkog naroda, ti su privremeni, danas jesu sutra nisu. Samo, teško njima ako misle da su večni vladari naroda kao Stefan Dečanski", rekao je Amfilohije.

Iako je juče rečeno da Srpska pravoslavna crkva neće učestvovati na mitingu povodom potpisivanja briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali neće ni zabranjivati bilo čije učešće, obraćanja sa pretećim porukama, njenih što aktivnih što umirovljenih vladika, jesu obeležili skup.

Penzionisani vladika Atanasije komentarisao je izjavu premijera Ivice Dačića da ga ne interesuje nebeska Srbija.

"Govori gospodin predsednik Vlade kako je on za real politiku i samo za zemaljsku Srbiju, ne interesuje njega nebeska. Nažalost, tako je rekao i Đinđić. Kako je završio da ostavimo bogu na sudu", rekao je Atanasije.

Neki od učesnika skupa prekidali su Atanasijev govor, pitajući ga gde je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije.

"Ostavite Artemija, on je svoje izdajstvo obavio, čovek koji se žrtvovao dok nije došao njegov zloduh i onda ga odveo u raskol", rekao je Atanasije.

Miting pod nazivom "Ostajemo u Srbiji", počeo je u 12.44, što simbolizuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Okupljeni na Trgu Republike nosili su transparente na kojima je pisalo "Srbija, pa sve ostalo", "Oslobodićemo Kosovo", "Kosovo je Srbija". Preko centralnog beogradskog trga bila je razapeta i velika zastava "Uvek sa vama - Banjaluka", a na bini je bio veliki transparent "Sloboda za Pagija".

Učesnici protesta, traže da se Ustavni sud u roku od mesec dana izjasni o briselskom dokumentu, u suprotnom će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma.

Od štampanih i elektronskih medija, među kojima i RTS, zatraženo je da, kako kažu, prekinu blokadu informacija koje kritikuju briselski sporazum.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je na protestu protiv briselskog sporazuma da Srbi sa severa Kosova ne drže Srbiju kao taoca i ne smetaju joj da se domogne evropske budućnosti.

Srbi na Kosovu i Metohiji nisu junaci i vitezovi kneza Lazara, ali nisu ni profiteri, ni oni koji drže Srbiju kao taoca, rekao je Ristić na skup.

"Mi smo samo jedni od vas, obični Srbi koje su svetski moćnici, a u poslednje vreme i naša vlast, naterali da moramo da se borimo i branimo gole živote naše dece, naše kuće i svetinje", rekao je Ristić, prenosi agencija Tanjug.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović kaže da se od njih traži neprihvatljivo: Tači za premijera, Redžepi za ministra policije.

"Potpisivanjem sporazuma u Briselu po prvi put se Vlada Srbije i srpski narod nalaze nazalost na suprotnim stranama", naveo je Mihajlović.

Organizatori, četiri srpske opštine sa severa Kosova i Metohije, skup su ocenile kao nestranački.

Među okupljenima predsednik i članovi DSS-a, SRS-a, desničarske i navijačke organizacije. Prema procenama policije, na mitingu je bilo oko tri i po hiljade ljudi.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво