Читај ми!

Dačić: Nadamo se datumu u junu

Nadamo se da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, saglasili se premijer Ivica Dačić i danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen, koji se nalazi u poseti Srbiji. Danski ministar se sastao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar za evropske poslove Danske Nikolaj Vamen rekli su da se nadaju da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Očekujem da međunarodna zajednica ispuniti obećanje, a to je da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka s danskim ministrom, koji se nalazi u poseti Srbiji.

Dačić je istakao da Srbija "ne juri datum", ali da "nema vremena za gubljenje i čekanje", jer ako se to ne desi sada, perspektive su takve da se to može desiti tek za godinu i po - dve.

Danski ministar je ocenio da sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa predstavlja veliki korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU, a da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ za ostvarenje tog cilja.

Sporazum, dodao je Vamen, od velike važnosti je ne samo za Srbiju i Kosovo nego za celu Evropu.

Izrazivši zahvalnost vođstvu i hrabrosti srpskih i kosovskih lidera koji su omogućili postizanje sporazuma, Vamen je rekao da podržava rad dveju vlada da se dogovor primeni.

"Nadam se da će to dovesti do toga da u junu bude doneta odluka koja će biti pozitivna i za Beograd i za Prištinu", rekao je Vamen.

Vamen je naveo da je tokom posete preneo snažnu podršku Danske i EU narodu Srbije i podsetio da je prethodni put boravio u Beogradu dan pošto je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Premijer Dačić je ocenio da je Vamenova poseta "jasan znak  drugačije pozicije Srbije posle poslednjih preduzetih koraka". "To je bila suština našeg zalaganja, da stvorimo drugačiju sliku i povoljniju poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici", rekao je premijer Srbije.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da ispunjava obaveze vezane za unutrašnje reforme u zemlji i da će i dalje težiti napretku u dijalogu sa Prištinom.  Dačić je rekao da Srbija želi dobre bilateralne odnose s Danskom, razvoj ekonomske saradnje i povećanje investicija.

Premijer je najavio da će narednih nedelja i meseci Srbiju posetiti i drugi zvaničnici EU i evropskih zemalja, kao i da će on od četvrtka boraviti u SAD, gde će o mogućnostima saradnje i investicija razgovarati sa predstavnicima kompanija u oblasti informacionih tehnologija.

Nikolić i Vamen: Članstvo bitno za ceo region

Predsednik Tomislav Nikolić i Vamen složili se da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji značajno ne samo za našu zemlju, već i za ceo region.

Ne može se govoriti o Balkanu kao delu Evropske unije bez članstva Srbije u toj asocijaciji, istaknuto u razgovoru predsednika Srbije i danskog ministra.

Danski ministar je prijemom kod Nikolića započeo posetu Srbiji, a kako je saopšteno iz Pres službe predsednika Srbije, Nikolić je Vamenu preneo da je Srbija na dobrom putu da postane moderna, uređena država, koja će uz podršku EU moći da podigne svoju ekonomiju i omogući bolji životni standard građanima.

Nikolić i Vamen su se posebno osvrnuli na briselski sporazum Beograda i Prištine, a danski ministar istakao je da je jasno da se u sporazumu "ne govori o priznavanju Kosova, već o normalizaciji odnosa, a da će sledeći važan potez biti njegova implementacija".

Po rečima predsednika Nikolića, "Srbija iskreno pregovara, sa željom da se problem Kosova i Metohije reši jednom zauvek".

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a spremna je da sarađuje na pronalaženju kompromisnog rešenja, koje će omogućiti da ljudi žive bolje. Nakon potpisivanja sporazuma, sada ga treba pretočiti u život, bez pogrešnih tumačenja onoga što je dogovoreno", istakao je Nikolić.

Danski ministar je naglasio da je sporazum iz Brisela veliki korak na putu stabilizacije odnosa između Beograda i Prištine i da veliku zaslugu za postizanje dogovora imaju predsednik Nikolić i Vlada Srbije.

"Ukoliko se implementacija sporazuma što pre ostvari, to bi predstavljalo veliki korak ka daljem napretku Srbije u evrointegracijama", rekao je ministar Vamen.

Kad je reč o bilateralnim odnosima, Nikolić je Vamenu preneo želju da se ekonomska razmena između Srbije i Danske podigne na mnogo viši nivo, pošto godišnja trgovinska razmena u vrednosti od 120 miliona evra, kako je naveo, "zaista ni približno ne predstavlja maksimum koji naše dve države mogu da ostvare".

Vamen i Vučić: Nova era u odnosima

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i danski ministar za evropske poslove saglasili su se da će briselski sporazum otvoriti nove mogućnosti za region i doprineti celokupnoj stabilizaciji, ali i označiti novu političku eru u odnosima Srbije i zemalja Evrope.

Vučić se na sastanku u zahvalio Danskoj za podršku Srbiji u evrointegracijama i istakao da je stvoren dobar politički okvir za jačanje odnosa dve zemlje, na ekonomskom i kulturnom planu, kao i da ima još dosta prostora za dalji rast ekonomskih investicija i kulturne razmene.

"Zamolio sam danskog kolegu da pozove investitore u Srbiju kako bi velikim investicijama doprineli otvaranju novih radnih mesta i bržem izlasku zemlje iz ekonomske krize. Pozitivan politički razvoj doprineće boljoj proceni atraktivnosti Srbije kao investicione lokacije", naveo je Vučić.

Vamen je istakao da dolazi u posetu Srbiji da bi pokazao da Danska i EU podržavaju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je istakao da treba raditi na primeni dogovora.

"Želim da prenesem jasnu poruku srpskim vlastima i narodu da Danska i EU podržavaju sporazum koji je bio istorijski i hrabar korak", rekao je Vamen.

Ministar Kraljevine Danske sastao se i sa potpredsednicom vlade zaduženom za evropske integracije Suzanom Grubješić.

Suzana Grubješić i Vamen rekli su da se nadaju da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Vamen je rekao da sporazum Beograda i Prištine predstavlja veliki i odlučujući korak na putu Srbije ka EU, a da će njegova blagovremena implementacija dovesti Srbiju na prag pregovora o članstvu, saopšteno je nakon sastanka.

U saopštenju se dodaje da je Grubješićeva rekla da se nada da će plan za implementaciju, u duhu postignutog sporazuma, biti donet vrlo brzo.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара