Читај ми!

Ljajić: Sporazum ne sme da propadne

Potpuno je neprihvatljivo i razmišljati da Vlada nema mehanizme da sprovede sporazum Beograda i Prištine i da bi sporazum mogao da propadne, rekao Rasim Ljajić. Referenudm sada nije realna opcija, ocenjuje Ljajić.

Sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu ne sme da propadne, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ističući da je vladajuća koalicija položila test jedinstva na pitanju Kosova i Metohije.

Ljajić je u intervjuu Tanjugu poručio da bi, sada kada je postignut taj krupan politički dogovor, bilo potpuno neprihvatljivo i razmišljati da Vlada nema mehanizme da ga sprovede i da bi sporazum mogao da propadne.

On je istakao da je sada prioritet da se kroz demokratski dijalog sa Srbima sa Kosova i Metohije nađe najmanji zajednički sadržalac i način da se nastavi ono što je započeto, odnosno da što pre krene primena sporazuma na terenu.

"Bilo bi jako važno da počne implementacija tog sporazuma, pre svega zbog zaštite bezbednosti i prava kosovskih Srba, bez obzira gde oni živeli. To je mnogo više i mnogo važnije nego da li ćemo mi dobiti datum za početak pregovora", rekao je Ljajić.

Istakao je da "ovo nije beznačajno pitanje, ali u svakom slučaju sada razmišljati o tome da sporazum propadne i da nema mehanizma i mogućnosti da se on implementira bilo bi sa stanovišta interesa države neprihvatljivo, nepromišljeno i ja u tu mogućnost neprosto ne želim da verujem".

Upitan da li je postizanje dogovora u vezi sa implementacionom planom blizu, Ljajić je rekao da se to još ne može reći, ali da taj plan zaista nema alternativu.

"Ako je postignut ovako krupan politički dogovor, bilo bi sada izlišno razmatrati mogućnost da one ne bude u praksi sproveden sa svim poteškoćama koje mi očekuejmo u procesu implementacije", istakao je Ljajić i dodao će biti nastavljeni razgovori o usaglašavanju teksta vezanog za impelmentaciju.

"Kod nas se vrše unutrašnje konsultacije, želimo da dođemo do dokumenta koji je realan i sprovodljiv", rekao je Ljajić.

I Beograd i Priština i Brisel, kako ističe, spremni su na poteškoće u procesu primene, jer je u pitanju "posle puno godina, čak i decenija, prvi sporazum te vrste koji predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa i zaštite Srba na Kosovu i Metohiji".

Konfrontacije nepotrebne

Govoreći o Srbima sa Kosova i Metohije, Ljajić je poručio da nikome ne treba konfrontacija niti bilo šta što bi moglo da poveća i produbi jaz između kosovskih Srba i vlasti u Beogradu.

Podsetio je i da niko u vlasti ne smatra da je sporazum postignut u Briselu idealan i da su svi svesni njegovih manjkavosti, ali da se u datim okolsnostima nije moglo postići više.

Ljajić je napomenuo da Srbi sa Kosova treba da budu aktivni učesnici procesa primene sporazuma, do čega se može doći samo argumentima kroz demokratsku debatu, a ne konfrontacijom."

On je ponovio stav da Srbi sa KiM ništa ne mogu da postignu bez pomoći i podrške Vlade u Beogradu i naglasio da je zato neophodno da se smanjuju tenzije i da se kroz dijalog i stalnu komunikaciju objasni važnost tog sproazuma.

"Svi zaboravljaju da ovo nije kraj procesa, nije tačka stvaljena na dogovor, već zarez posle koga se nastavlja politička i svaka druga demokratska borba za prava srpske zajednice na Kosovu. Ali, sada se ta borba odvija na potpuno drugačiji način, u drugačijim okolnostima i na vidim bilo kakvu prepreku ili veći problem da ta borba bude uspešna", naveo je potpredsednik Vlade.

Upitan da li će i Srbi sa juga Kosova i Metohije učestvovati u razgovorima sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem zakazanim za 7. maj, Ljajić je rekao da smatra da oni treba da budu deo procesa.

Prema njegovim rečima, ne treba praviti nikakvu novu podelu, već se mora naći najmanji zajednički sadržalac, uvažavajući sve razlike koje postoje u ostvarivanju njihovih prava.

Referendum nije realna opcija

Upitan da li je referendum potpuno odbačen kao opcija, Ljajić je rekao da "referenudm sada uopšte nije realna opcija" i ponovio da se mora, kroz dijalog sa Srbima, naći rešenje za implementaciju, "a da se ne gubi ni vreme ni novac, niti podgreva politička klima u temlji".

"Očito je da su se oni koji su inicirali celu priču o referendumu verovatno preračunali u tome da će vlast, odnosno Vlada odbiti ideju o referendumu. On je imao smisla ukoliko rezultati budu prihvaćeni od svih aktera i ako se, u slučaju pozitivnog odgovora, prihvati da aktivno učestvuju u implementaciji" rekao je Ljajić.

Ukazao je da se sada čuju potpuno oprečna mišljenja po pitanju referenduma, kao što je različito definisanje referendumskog pitanja, pitanje izjašnjavanja Ustavnog suda, nedostatak vremena. To bi samo odložilo referendum, ako bi se on uopšte i održao, ocenio je Ljajić.

Upitan o jednistvu u vladajućoj koaliciji, Ljajić je ukazao i da je pitanje sporazuma sa Prištinom i rešavanje kosovskog problema kao najkrupnijeg političkog pitanja objektivno bilo veliki test koji je Vlada položila.

"Po ovom pitanju nije bilo bukvalno nikakvih razlika među članicama koalicije i Vlada je taj test položila. Ne vidim šta bi mogla da bude sledeća tema koja vi mogla da izazove velike razmirice ili dijamentralna gledišta", naveo je Ljajić.

Na pitanje da li očekuje ponovnu aktuelizaciju pitanja izbora i rekonstrukcije Vlade, Ljajić je rekao da je to pitanje za SNS i SPS, kao najveće partnere u vlast, ali da izbori sada nisu tema.

Izbori nisu tema

"Meni se čini da izbori sada nisu tema, a što se rekonstrukcije tiče i dalje ostajem pri tome da ako treba da se sprovede to mora da se uradi u najbržem i najkraćem roku, kako bi se ta tema zatvorila i krenulo u rešavanje krupnih ekonomskih problema, jer je ekonomija pitanje svih pitanja", naglasio je Ljajić, koji nije želeo da se upušta u procene hoće li izgurati ceo mandat.

"Ne bih se usudio da prognoziram, ali do kraja treba da zasučemo rukave i da svako radi koliko može, da postignemo najbolje rezultate u svojim resorima i time damo doprinos uspehu cele Vlade, ma koliko dugo trajala", zaključio je Ljajić.

Govoreći o evrointegracijama, Ljajić je ocenio da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora, ali ukazuje da u Srbiji postoji pogrešno razumevanje tog procesa.

Prema njegovim rečima, šefovi evropskih država neće u junu dati striktan datum, već će ovlastiti Evropsku komisiju da stvori preduslove za početak pregovora sa Srbijom.

"Mi smo apsolutno zaslužili taj datum, i to je prelomna tačka, ne u smislu da je datum sam po sebi važan, već zbog toga što predstavlja prekretnicu za velike unutrašnje promene i početak modernizacije Srbije", ocenio je Ljajić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво