Читај ми!

Vučić: Sporazum mora biti sproveden

Briselski sporazum mora biti sproveden a samo je pitanje kako to uraditi uz saglasnost Srba sa KiM, rekao Aleksandar Vučić. Srbija će učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da ne sruši svoju državnost.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da briselski sporazum mora biti sproveden a samo je pitanje kako to uraditi uz saglasnost Srba sa KiM, i dodao da će Srbija učiniti sve da dobije datum za početak pregovora sa EU, a da ne sruši svoju državnost.

"Ako sporazum sa Prištinom potpiše neko iz Vlade i to prihvati Skupština onda je jasno da se mora sprovoditi. Samo je pitanje kako da to uradimo sa saglasnošću našeg naroda, a ne protiv njegove volje", rekao je Vučić za B92 i najavio da će u periodu od 7. do 12. maja otići na sever Kosova.

Naveo je da se do rešenja može doći i da sve više ljudi na severu Kosova to razume i "zna da ne mogu nekakve marginalne grupe da menjaju volju naroda u Srbiji i da menjaju vlast u Srbiji iako se nekima to prvih dana učinilo da mogu".

Prema njegovim rečima, Beograd razume strahove Srba sa severa KiM i to pokazuje velikim strpljenjem, trpeljivošću, čak i kako je rekao "neodgovaranjem na prljavu kampanju koja se protiv vodi".

Vučić je dodao da očekuje da se razgovori nastave, ističući da s druge strane, i u Briselu moraju da znaju da može biti implementirano samo ono što je napisano u sporazumu.

"Ako neko nešto hoće da implementira, mora da implementira ono što je napisano u sporazumu, a ne ono što je hteo, a nije mu uspelo da uđe u sporazum. Taj plan implementacije nije gotov. To je predlog albanske strane i ništa više od toga. Mi pravi plan nismo prihvatili, nismo ga dobili", rekao je prvi potpredsednik vlade.

Vučić je istakao da je Srbija "sve vreme u trci s vremenom i da neće izgubiti to vreme.

 "Ako me pitate da li će Srbija učiniti sve da dobije datum... Učiniće sve, a da ne sruši svoju državnost", naveo je Vučić.

Na pitanje treba li sporazum potpuno da bude primenjen do kraja juna i odluke Brisela o datumu za Srbiju on je rekao da je "apsolutno nemoguće" i da je "sumanuto" da neko od Srbije to očekuje.

"Mislim da očekuju plan implementacije do 25. juna, pre nego što se izađe sa konačnim izveštajem. Ja se nadam da ćemo do toga plana doći, ali nam je za plan implentacije potrebna saradnja Srba sa Kosova", kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro biti završena dva ili tri predmeta od 24 sporne privatizacije, kao i jednog predmeta koji nije na tom spisku.

"Uslediće rešavanje dva ili tri predmeta sa tog spiska u najkraćem mogućem roku. I jedan predmet koji nije sa tog spiska, a inače je veliki predmet i poznat u javnosti i obično nam se zameralo što taj problem nije rešavan", rekao je Vučić.

Evropska komisija je svojevremeno dostavila Srbiji spisak 24 sporne privatizacije sa zahtevom da ih istraži u okviru borbe protiv korupcije.

Izbori trenutno nisu potrebni 

Govoreći o izborima Vučić je rekao da u ovom trenutku izbori nisu nešto što je potrebno Srbiji. Vučić je naveo da je uveren da i u narednih desetak dana niko o temi rekonstrukcije neće govoriti u Srbiji, ali da će se posle toga i o toj temi razgovarati.

"Siguran sam da u narednih desetak dana niko o tome neće govoriti u Srbiji. A da li ćemo posle toga o tome razgovarati, hoćemo i nemamo problem da pravimo analizu", rekao je Vučić  i dodao da su naprednjaci napravili interne analize rada direktora javnih preduzeća i ministara koje je predložila SNS.

On je precizirao da će se sa tim ići pred Glavni odbor SNS, a onda će članovi stranke da odluče šta misle o njihovom radu.

"Kažite mi kada time (rekonstrukcijom vlade) uopšte se da se bavimo? Kada je bila prilika da o tome razgovaramo?", rekao je Vučić na pitanje da li se odustalo od rekonstrukcije vlade.

Vučić je rekao i da se u ovom trenutku ne razmišlja o izborima i da postoji stav da to nije potrebno Srbiji u ovom trentku.

"Da li će to biti tema za desetak dana zbog neke nove čudne situcije, to čovek u Srbiji nikada ne može potupno da isključi. Da li je to nešto što građani Srbije žele? Pa, nije", rekao je Vučić.

Komantari nezaposlenosti u Srbiji, Vučić je rekao da ona jeste ogromna, ali da nije rekordna niti veća u odnosu na pre godinu dana.

"Da radnici teško žive nije tajna. Mi smo se posvetili rešavanju problema, borbi protiv korupcije, ali i stvaranju uslova da zemlja ima priliku da bude pristojna i normalna i za radnike, i za invesitore. Mislim da radimo ozbiljno na tome", rekao je Vučić.

On je dodao da nije bilo moguće da se Vlada Srbije za sedam, osam meseci od kada je formirana tome u potpunosti posveti, ali da je neki rezultati jesu postignuti.

Prema njegovoj oceni, spirala vezana za nezaposlenost koja je išla na dole je zustavljena i u narednom periodu će to biti ključni rezultat po kome će moći da se meri da li je vlada nešto napravila ili ne.

Nove letelice i radarski sistemi

Vučić koji je i ministar odbrane najavio je da će vojno vazduhoplovstvo i protivvaduhoplovna odbrana biti modernizovani kroz nabavku novih letelica i radarskih sistema.

"Biće modernizovani posle više od dve decenije", rekao je Vučić izrazivši uverenje da je moguće da posle više od dve decenije "suštinski unapredimo i oruđe i oružje" sa kojima raspolaže vojno vazduhoplovstvo i protvvazdusna odbrana.

Upitan da li da li to znači da će biti remontovane stare ili će biti kupljene nove letelice, on je odgovorio da ćemo neke remontovati a "imaćemo i neke nove letelice, neke nove radarske sisteme što je potrebno za našu zemlju" i dodao da ne želi da ulazi u nešto što je vojna tajna.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво