Briselski sporazum znači evropsku budućnost

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas smatra da referendum o briselskom sporazumu nije potreban, jer ga je podržalo oko 90 odsto poslanika u Skupštini. Gostujući u emisiji "Oko", najavio je da će DS, ako Vlada ipak odluči da ga raspiše, pozvati birače da podrže sporazum.

Referendum o briselskom sporazumu nije potreban, jer ga je podržala velika većina u Skupštini Srbije, ocenio je predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas gostujući u emisiji Oko. Objašnjava da referendum ima smisla samo ako treba da pomogne da se dobije široka podrška, ali da isto tako "može da bude i opasan", pogotovo ako ne izađe 50 odstoupisanih glasača.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Ako Vlada ipak odluči da raspiše referendum, onda će ga DS podržati, jer između briselskog sporazuma i evropske budućnosti je znak jednakosti", kazao je Đilas.

Predsednik DS-a objašnjava i da su poslanici te stranke u Skupštini podržali sporazum, jer suprotna opcija znači izolaciju zemlje i dovodi u pitanje bezbednost Srba na Kosmetu.

Ipak, ocenjuje da građanima treba govoriti istinu, a to je da je Srbija ovim sporazumom nešto dobila, a nešto izgubila.

"Treba Srbima na severu reći da od sutra više neće biti predstavnika MUP-a Srbije, ali da će ipak tamo gde žive Srbi biti policajac Srbin, da škole neće biti u sistemu Srbije, nego iz sistema Kosova, ali će deca učiti po našim programima", kaže Đilas i objašnjava da će slična pravila važiti i za zdravstvo i sudstvo.

Predsednik DS-a smatra da je sporazum ne treba predstavljati kao veliki uspeh, jer je to "neka vrsta poraza", ali da "treba da to prihvatimo i krenemo u budućnost jedinstveni".

Đilas je kritikovao rad pojedinih ministara u aktuelnoj vladi, ali je rekao i da će sada DS sve svoje snage koncentrisati na dobijanje datuma za pregovore sa EU, jer je Evropa zajednički cilj.

"DS nije secesionistička stranka"

Govoreći o zahtevima za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora u Vojvodini, Đilas je rekao da je to loša ideja i da je ta stranka na vlast u pokrajini došla na legalnim i legitimnim izborima.

"Tako bih ja mogao da tražim raspisivanje predsedničkih izbora, jer i predsednik Nikolić danas ima manji rejting nego ranije, a u njegovoj bivšoj stranci postoji čovek koji ima duplo veći rejting", kaže Đilas.

Ocenjuje i da politički protivnici žele da agresivnom kampanjom prikažu DS kao secesionističku stranku i kao primer za to naveo je pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, kojeg optužuju da želi da odvoji Vojvodinu od ostatka Srbije, iako je reč
o sinu pravoslavnog sveštenika.

Đilas je kritikovao "kao veoma opasnu" izjavu funkcionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojana Kostreša da bi Vojvodini trebalo dati prava koja se sada daju Srbima na Kosovu.

"Srbima su ta prava data u odnosu na albansku većinu sa kojom su ratovali", kaže Đilas i postavlja pitanje "u odnosu na koga građani Vojvodine treba u Srbiji da dobiju ta prava".

Predsednik DS-a ocenio je i da nije dobro što predsednik Srbije Tomislav Nikolić uvodi praksu da svaki predsednik Srbije mora da se izvinjava za zločine u Srebrenici 1995. godine.

Đilas smatra da je dobro "što je Nikolić shvatio da je izvinjenje za Srebrenicu potrebno", ali da je loše što to nije shvatio ranije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 30. apr 2013, 07:51)
Vladica [neregistrovani]

IZUZETNO

Izuzetno, egzistencijalno nam je potrebno da krenemo napred. Propadosmo inače...

(utorak, 30. apr 2013, 03:49)
anonymous [neregistrovani]

Sreca pa neki drugi upravljaju Srbijom

Sreca pa DS nije vise na vlasti,skupo nas je kostala vasa vladavina.

(ponedeljak, 29. apr 2013, 23:46)
anonymous [neregistrovani]

"Evropska" buducnost me ne zanima!

Zanima me srpska buducnost!

(ponedeljak, 29. apr 2013, 23:08)
Marija [neregistrovani]

Podrska

Ovakvi stavovi opozicije, samo potvrdjuju da je sporazumom dobijen maksimum.Sa ovim drzavnim vrhom , Srbija konacno krece napred.

(ponedeljak, 29. apr 2013, 22:57)
anonymous [neregistrovani]

odgovor za ds

Koliko je meni poznato,a vama nije gospodine...ovu drzavu je unistio gospodin Milosevic.Nemojmo pricati o unistenju vec pustite ljude da rade,da se ja pitam sve stranke bi trebale biti zastupljene u vladi srbije posto su se napokon slozili o upravljanju ove nase drzave.Znaci svi osim DSS.

(ponedeljak, 29. apr 2013, 22:36)
Dusan [neregistrovani]

Svaka cast!

Konacno ujedinjene oko strateskih interesa zemlje!

(ponedeljak, 29. apr 2013, 22:16)
anonymous [neregistrovani]

Ma_nemoj

Šta mi se napriča! A ko je vladao 90tih. Da nije taj uništio zemlju!!??

(ponedeljak, 29. apr 2013, 22:10)
anonymous [neregistrovani]

Referendum je vec bio !

Verovatno gospodin Djilas slabo pamti. Prosle godine su se gradjani srpskih opstina na Kosovu izjasnili da ne prihvataju institucije nepriznate drzave Kosovo.

(ponedeljak, 29. apr 2013, 20:54)
Onaj Sa Vrbe [neregistrovani]

glupost

A evropska buducnost je...Grcka!

(ponedeljak, 29. apr 2013, 20:49)
anonymous [neregistrovani]

Lako je Dilasu

da prica,nije ziveo na KiM I ne zna sta je to.