Читај ми!

Dačić: Nema odlaganja primene sporazuma

Eventualno održavanje referenduma o briselskom sporazumu ne bi nikako smelo da odloži sprovođenje tog sporazuma, rekao premijer Srbije Ivica Dačić. Postoji mogućnost da će tokom sledećeg meseca biti nastavljeni kontakti na vrhu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rekao Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da eventualno održavanje referenduma o briselskom sporazumu ne bi nikako smelo da odloži sprovođenje tog sporazuma.

"Ako postoje rokovi za donošenje odluka o datumu početka pregovora sa EU, ne možemo referendum pripremati nekoliko meseci a da pritom ne radimo na sprovođenju sporazuma", rekao je Dačić novinarima najavljujući sutrašnji sastanak sa Srbima sa severa Kosova.

Prema njegovim rečima, ukoliko se donese odluka o raspisivanju referenduma, referendumsko pitanje ne sme da bude zamka ili sugestivno postavljeno da vodi ka odgovoru.

"Ranije je, ako se dobro sećam, bilo postavljeno pitanje da li će tuđa čizma da dođe na našu teritoriju, i mi svi izglasamo da neće da dođe, a nekoliko meseci posle toga dođoše tuđe čizme i ostadoše", podsetio je Dačić na referendum koji je prethodio sukobu sa NATO paktom.

Besmisleno bi, kako je objasniti, bilo postaviti na referendumu pitanje da li su građani za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije, a svakako je nemoguće pristati na to da se omoguće višemesečne pripreme za taj referendum i da se u međuvremenu sporazum ne primenjuje.

"Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje ovaj sporazum, naprotiv želimo da se uspostavi jedinstvo", objasnio je Dačić, koji će sutra zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem primiti delegaciju Srba sa severa Kosova. 

"Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će referendum pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma", rekao je Dačić, koji je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti učestvovao na promociji projekta izgradnje Nano centra "Beograd".

Premijer je nagovestio mogućnost da će tokom sledećeg meseca biti nastavljeni kontakti na vrhu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Očekujm da će u maju biti i novih susreta, ja se ne radujem baš tome, ali u kontaktima sa Ketrin Ešton najavljeno je da će verovatno biti nekih novih sastanka", rekao je Dačić, oblasnivši da tek predstoje razgovori o brojnim temama, kao što su pitanja imovine, povratka raseljenih, zaštite crkava i kulturnih dobara, amnestije, energetike i telekomunikacija.

Govoreći o prvom sastanku timova za primenu sporazuma, Dačić je naveo da je stalno govorio da "ovo nije kraj, već da je kraj početka".

"Sada je nastavak dalje da se kroz implentaciju zaštite naše institucije, naši ljudi. Naravno da Priština pokušava svaki dogovor da zloupotrebi u smislu jačanja svoje pozicije, svoje nezavisnosti, ali ti razgovori će biti nastavljeni", rekao je Dačić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво