Читај ми!

Parlament o briselskom dogovoru

Za Izveštaj Vlade o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine glasalo 173 poslanika, protiv bilo 24, jedan poslanik je bio uzdržan, dok pet poslanika nije glasalo. Izveštaj podržali SNS, SPS, URS, DS, JS, NS, LDP, SPO-DHSS, LSV, SVM, ZZS, SDPS. Protiv bio DSS i pojedini poslanici drugih stranaka.

22.07 - Narodna skupština usvojila Izveštaj. Za glasalo 173 poslanika, protiv bilo 24, jedan poslanik je bio uzdržan, dok 5 poslanika nije glasalo.

21.35 - Premijer Srbije Ivica Dačić ponovo se obratio poslanicima i rekao da ovo nije pitanje izveštaja, sporazuma, već pitanje kursa kojim ova država ide.

18.30 - Popodnevni deo rasprave obeležila žučna rasprava poslanika SNS-a i DSS-a.

16.25 - Posle pauze nastavljena sednica Skupštine.

11.37 - Briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze, poručio poslanicima premijer Ivica Dačić.

11.22 - Počela posebna sednica parlamenta na kojoj poslanici razmatraju izveštaj Vlade o dosadašnjem dijalogu sa Prištinom.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, nakon celodnevne rasprave, izveštaj Vlade Srbije o pregovorima u Briselu između Beograda i Prištine, u koji je uključen i sporazum koji je parafiran 19. aprila.

Za Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora, koji je podnela Vlada Srbije, glasalo je 173 poslanika, protiv je bilo 24, jedan poslanik je bio uzdržan, dok pet poslanika nije glasalo.

Premijer Ivica Dačić rekao je u parlamentu, na početku rasprave o Izveštaju, da briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

Izlaganje Dačića pratilo je negovodanje i dobacivanje poslanika DSS-a kojima je premijer poručio da je u vreme njihove vladavine Kosovo proglasilo nezavisnost i da sada treba da poštjuju mišljenje većine i da rade u interesu Srbije.

"Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušenu u suzama, ili jaku i prosperitetnu", istakao je Dačić.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izrekao je opomenu i Miodragu Nikoliću iz Srpske napredne stranke zato što je dobacivao premijeru, nakon čega je Nikolić sa Marjanom Rističevićem napustio salu.

Šef poslaničke grupe SNS-a Veroljub Arsić rekao je u skupštinskoj raspravi da sporazum iz Brisela ne daje nezavisnost Kosovu i da Srbija nema alternativu nego da ga prihvati.

"Kosovo ovim sporazumom neće dobiti nezavisnost niti će dobiti članstvo u Ujedinjenim nacijama. Postavlja se pitanje koju alternativu imamo ako ne prihvatimo sporazum u Briselu. Da se samoizolujemo? Dovoljno je da prođete malo Srbijom i da shvatite da to nije moguće", rekao je Arsić.

"Briselski sporazum ni na koji način ne menja ustavnopravni okvir Srbije, ne implicira priznanje nezavisnosti Kosova i predstavlja rezultat mudrog diplomatskog pristupa našeg pregovaračkog tima", izjavio je šef Poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić, najavljujući podršku sporazumu Beograda i Prištine.

Ružić je rekao da Vlada Srbije, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, zaslužuju priznanje, jer nije bilo lako u ovom momentu i u ovakvom kontekstu voditi pregovore na temu Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da će poslanici DS-a podržati briselski sporazum zbog građana. Stefanović je istakao da sporazum o normalizaciji odnosa nije idelan i dobar nego je manjkav, ali će DS da ga podrži jer smatra da bi nedostatak podrške vodio u dalje propadanje države, ugrožavanje bezbednosti Srba sa Kosova, izolaciju države i prekidanje evropske integracije.

URS daje punu podšku sporazumu Beograda i Prištine, izjavio je šef poslaničke grupe te stranke Vladimir Ilić u skupštinskoj raspravi. Ilić je rekao da sporazum nije savršen niti je u potpunosti u interesu kosovskih Srba, ali je istakao da on ne znači priznanje Kosova kao nezavisne države.

Šef poslaničke grupe JS-a Dragan Marković rekao je da će podržati sporazum Beograda i Prištine, jer je to balans između želja i mogućnosti. "Ako se bavite politikom morate da imate hrabrost, mudrost i realnost. Mi imamo problem na Kosovu sto godina. Neko taj problem mora da reši, možda mi koji smo nekada primenjivali hrabrost, a ne mudrost i realnost", rekao je Marković.

Šef poslaničkog kluba LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da briselski sporazum o kojem parlament raspravlja nije poraz Srbije, i naglasio da premijer i vlada imaju podršku LDP-a. Jovanović je premijeru Ivici Dačiću poručio da na Kosovo, ako treba da se ide, ne ide sam, već da ide delegacija Skupštine, jer "svakom čoveku treba da bude jasno je promenjen kurs zemlje i razrešen gordijev čvor".

Dragan Marković i poslanici LDP-a razmenili su optužbe o bombardovanju Srbije. 

DSS smatra da je briselski sporazum "akt izdaje nacionalnih interesa", izjavio je šef poslaničke grupe te stranke Slobodan Samardžić i istakao da se o njemu mora izjasniti narod na referendumu.

Samardžić je u skupštinskoj raspravi najavio miting na beogradskom Trgu Republike, posle kojeg će početi skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma i od skupštinskog rukovodstva zatražio da se parlament o današnjoj tački dnevnog reda izjasni prozivkom poslanika.

Šef poslanika SPO-DHSS Aleksandar Jugović najavljujući podršku sporazumu rekao je da je izboren sporazum o unutrašnjoj podeli suvereniteta između albanske i srpske nacionalne zajednice, i da je to u najvećem interesu Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji.

Lider poslanika "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrović rekao da je sporazum znak odgovornosti prema stvarnosti.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a napomeno je da Vlada nije potpisala kapitulaciju i nije prodala Kosovo u Briselu.

Poslanici SDPS-a podržaće briselski sporazum, najavio je šef poslanika te stranke Milorad Mijatović i naglasio da je vlada pokazala snagu i odgovornost.

"Iako postoje velike razlike između LSV-a i ljudi koji sede u vladi, moramo da vodimo računa o interesima građana. Mi smo vam saveznici za ovo pitanje i uvek ćemo biti kad je reč o evropskim integracijama", poručio šef poslanika te stranke Bojan Kostreš.

Sporazum iz Brisela podržao je i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi. Samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović izjasnili su se protiv sporazuma.

Ranije danas, Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju usvojio je izveštaj Vlade Srbije o dosadašnjem dijalogu sa Prištinom. Sednicu je obeležila žučna rasprava članova Odbora.

Vlada je u ponedeljak, 22. aprila, usvojila izveštaj u kojem je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво