Brisel: Slede nove runde dijaloga

Nove runde dijaloga Beograda i Prištine posvećene primeni sporazuma uskoro se očekuju u Briselu, saznaje "Tanjug". To pitanje suviše komplikovano da bi se moglo rešiti na nivou radnih grupa i zbog toga će biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou, smatraju u Briselu.

Serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje je okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa, ali se u Briselu uskoro očekuju nove runde dijaloga u kabinetu šefice evropske diplomatije, koje će biti posvećene primeni sporazuma, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u sedištu Evropske unije.

"Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija kod Ketrin Ešton bila i poslednja", rekao je za Tanjug briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga, u kojem je do sada održano deset rundi.

Diplomata je objasnio da su u Briselu svesni da je pitanje primene sporazuma suviše komplikovano da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.

Ešton je sinoć nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu, tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

"Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa", rekla je Ešton na konferenciji za štampu.

Tanjugov izvor je rekao da je još rano govoriti kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najpre treba da bude potvrđen u beogradskim i prištinskim institucijama, nakon čega se očekuje niz sastanaka na ekspertskom nivou.

"Do juna ima još mnogo toga da se uradi", rekao je diplomata, i podsetio da će Evropski savet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dve strane dogovorile, već i onoga što do tada bude primenjeno u praksi.

broj komentara 0 pošalji komentar