Читај ми!

Postignut dogovor u Briselu

Prihvaćeni srpski predlozi, nedirnuta tačka 9 i po srpskoj želji modifikovana tačka 14. Delegacije parafirale tekst o kome će se obe strane izjasniti u naredna dva dana. Dogovor parafirali Dačić i Tači.

16.30 - Dačić: Parafirao sam da je ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima. U finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, nedirnuta tačka 9 i po srpskoj želji modifikovana tačka 14, rekao izvor iz srpske delegacije. 

16.25 - Tekst dogovora o kojem treba da se izjasne obe strane, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, rekla Ketrin Ešton.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali su u Briselu tekst o kojem dve strane treba da se izjasne narednih dana. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila njihovu hrabrost i odlučnost. Dačić je rekao da će Brisel o odgovoru Beograda biti obavešten u ponedeljak.

Ovde možetete pogledati tekst Predloga sporazuma

U Briselu je, tokom dana, odvojenim susretima Ketrin Ešton sa delegacijama Beograda i Prištine, a potom i trojnim sastankom, završena deseta runda dijaloga.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je tačka devet koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija.

Dačić je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao, već da je samo parafirao tekst, da je to "predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane".

On je rekao da će zajednica srpskih opština imati ovlašćenja kada je reč o regionalnom komandiru policije - ona će ga predlagati, imaće i pravosuđe, kao i okružni sud u severnoj Mitrovici.

"Zajednica će imati sedište u Mitrovici, imaće svoju imovinu, račun, imaće svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika i veće kao neku vrstu vlade, a imaće puni nadzor kada je reč o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju, zdravstvu i tako dalje", rekao je Dačić koji je novinarima pokazao tekst sa parafom, prenosi Tanjug.

Premijer je zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, jer je pokazala razumevanje za opravdane i arugmentovane zahteve srpske strane.

On je rekao da pri konačnom odlučivanju državni organi moraju temeljito da ocene šta je dobro, a šta loše.

"Naravno, nije lako donositi ovako teške odluke. Ove odluke nisu važne samo za sadašnjost već i za budućnost", rekao je premijer Srbije.

Dačić je zahvalio potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i svim članovima srpske delegacije na konstruktivnom stavu i dodao da je siguran da će posle sednice Glavnog odbora SNS-a i rukovodstva drugih stranka koje čine vladajuću koaliciju, Vlada Srbije imati jedinstven stav o tekstu.

"Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo svi prihvatiti ili ćemo svi zajedno eventualno odbiti", istakao je Dačić.

Premijer je rekao da je parafiran konačni tekst koji ide na odlučivanje državnom vođstvu Srbije i da više rasprava o tom tekstu neće biti u Briselu.

"Naši organi će doneti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor ili ne.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim pokroviteljstvom je održano 10 rundi dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je u Briselu da je završetkom dijaloga otvoren put za otklon od prošlosti.

Eštonova je čestitala premijerima Dačiću i Tačiju na hrabrosti i ocenila da je parafiranje teksta važan korak ka približavanju Evropi.

"Želim da čestitam obema stranama na odlučnosti koju su pokazali da tokom ovih meseci i hrabrosti koju su pokazali", napisala je visoka predstavnica EU.

Eštonova ističe da je sada važno videti otklon od prošlosti i približavanje Evropi za obe strane.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je danas usaglašen tekst predloga sporazuma i da nije potpisan sporazum, dok se o njemu ne izjasne Vlada Srbije i nadležni organi Republike Srbije.

Kako prenosi agencija Beta, očekuje se da Vlada Srbije u ponedeljak raspravlja o dogovoru Beograda i Prištine, a još se ne zna termin eventualne sednice Skupštine na kojoj bi pregovarački tim Beograda obavestio poslanike o dijalogu u Briselu.

"Danas je usaglašen konačni predlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni vlada Republike Srbije i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum" naglasio je Vulin u izjavi Tanjugu.

"Papir na koji je svoj paraf - ne potpis, već svoje inicijale - stavio predsednik Vlade Republike Srbije je predlog konačnog sporazuma o kome će se izjasniti nadležni organi države Srbije, tu mislim na Vladu i druge institucije države Srbije. Sporazum nije potpisan, zato što ga još uvek nema dok nadležni organi ne budu rekli sve što imaju o njemu da kažu", objasnio je Vulin.

On je rekao da na predlogu teksta sporazuma piše da smo primili k znanju da je to taj tekst i da on nije potpisan. "Doslovce tako piše", naglasio je Vulin.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво