Читај ми!

Završni krug pregovora u Briselu

Postignut dogovor delegacija Beograda i Prištine, posle još jedne runde dijaloga uz posredovanje EU. Ketrin Ešton, tokom dana, održala odvojene sastanke sa delegacijama. Dogovor objavljen posle trojnog sastanka.

16.35 - Srpska delegacija na putu ka sedištu NATO. 

16.25  - Postignut dogovor Beograda i Prištine. Paraf stavili Dačić i Tači. 

16.22 - Maja Kocijančič najavila hitno obraćanje Ketrin Ešton medijima. Rojters javlja da je postignut sporazum.

16.04 - Delegacije Beograda i Prištine i Ketrin Ešton, iako je bila najavljena pauza, nastavili su pregovore u Briselu trojnim sastankom, izjavila Maja Kocijančič, prenosi Beta.

15.14 - Završeni odvojeni razgovori Ketrin Ešton sa delegacijama Beograda i Prištine. U toku je pauza, javlja dopisnik RTS-a. U 16 časova sastanak srpske delegacije sa generalnim sekretarom NATO, potvrđeno Tanjugu u pres službi Alijanse.

14.00 - Počeli bilateralni sastanci Eštonove sa delagacijama Srbije i Prištine, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

13.21 - Marko Đurić: Sporazum moguć ako ne bude odstupanja od predloga koji je na stolu.

12.51 - Dačić i Tači stigli na sastanak, potvrdila Maja Kocijančič. 

11.54 - Delegacija Beograda stigla u sedište šefice evropske diplomatije.

11.30 - Rasmusen: NATO spreman da pomogne sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine. Očekujem da će taj sporazum biti postignut veoma brzo.

Posle još jedne runde dijaloga uz posredovanje EU postignut je dogovor delegacija Beograda i Prištine. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, tokom dana, održala je odvojene sastanke sa delegacijama, a dogovor objavljen posle trojnog sastanka.

Uoči početka sastanka, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da je sporazum Beograda i Prištine moguć ako ne bude odstupanja od predloga koji je na stolu i istakao da će zajednica srpskih opština imati izvršna ovlašćenja, naročito po pitanju policije.

"Tači kontinuirano manipuliše i iznosi neistine u pogledu sadržaja predloga sporazuma", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, za Prištinu je najteže to što sporazum koji je sada na stolu predviđa da će na severu Kosova biti isključivo policija srpske nacionalnosti i da kosovske bezbednosne snage neće moći da pristupe Severu bez odobrenja NATO i saglasnosti zajednice srpskih opština.

"Zajednica srpskih opština će imati izvršna ovlašćenja, a naročito u oblasti policije na severu kroz izbor komandanta što će biti u dirkentoj nadlažnosti ZSO, ukoliko danas ovde treba da se dogovorimo oko nečega. To je za srpsku stranu `conditio sine gua non`. Imaće izvršna ovlašćenja i kroz nadležnosit samih opština, a imaće i izvršna ovlašćenja kroz kompletno vršenje funkcija u oblasti prosvete, zdravstva, školstva.. dakle strateški pregled onako kako je to formulisano u predlogu sporazuma o kome se trenutno raspravlja", rekao je Đurić.

"Ima nade za dogovor. Sporazum je mogu, ako ne bude odstupanja od predloga na stolu i manipulacija", naveo je savetnik predsednika.

Đurić je dodao da je za Beograd od ključnog značaja da ZSO postavlja regionalnog komandanta, da je to njeno dirktno izvršno ovlašćenje, kao i to što će sastav policije odražavati etničku strkturu, a ne "kao što je do sada bilo predlagano sa prišitnske strane, da imamo 80/20 ili 60/40 odnos u sastavu policajaca u korist Albanaca".

"Nade za dogovor ima, ali ne treba da manipulišemo javnošću, a može ga biti ako se budemo držali onoga što je predlog i ne bude odstupanja od onoga što je vitalni interes srpske zajednice u čitavom procesu", naveo je Đurić.

Pored premijera, prvog potpredsednika Vlade i savetnika predsednika u Briselu je i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Kako javlja dopisnik RTS-a, posle podne se očekuje sastanak srpske delegacije sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom. Prema najavama, planirano je da tim Beograda od Rasmusena zatraži pismene garancije da vojska Kosova neće biti raspoređena na severu Kosova.

Odluka o putu u Brisel doneta je sinoć posle konsultacija predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića.

Kako je naveo izvor blizak srpskom pregovaračkom timu, nova runda pregovora biće koncentrisana posebno na dve od ukupno 15 tačaka dokumenta koji je predložila Eštonova.

Srpska delegacija je dobila garancije da će tačka 14 (prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama) biti modifikovana, na način koji će biti prihvatljljiv za Beograd, naveo je taj izvor, naglašavajući da Srbija, za tačku devet, traži da regionalnog komandanta policije bira Zajednica srpskih opština.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančič ponovila je da su razlike među stranama zaista male.

Naglasila je da šefica evropske diplomatije želi da Beograd i Priština još jednom razmotre ponuđeno i dođu do rešenja pre nego što Ketrin Ešton u ponedeljak preda izveštaj Savetu Evropske unije.

Predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović rekao je da je delegaciji Beograda ponuđen bolji predlog i da je spremna za dogovor.

U Stejt departmentu je rečeno da SAD zajedno sa Evropskom unijom i visokom predstavnicom Ketrin Ešton podstiču "Srbiju i Kosovo da nastave napore da bi se postigao i potpisao sporazum koji bi normalizovao njihove odnose".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se nada pozitivnom ishodu današnje runde dijaloga.

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine održana je u sredu, ali posle 15 sati razgovor nije rezultirao dogovorom zbog opstrukcije Prištine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво