Читај ми!

Srpska delegacija u Briselu

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić i ostali članovi delegacije Srbije u Briselu radi nastavka pregovora sa predstavnicima Prištine. Najavljen i susret sa generalnim sekretarom NATO-a.

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić otputovali su oko 22 sata, sa ostalim članovima delegacije, u Brisel na nastavak razgovora sa Prištinom uz posredovanje Ketrin Ešton.   

Dačić i Vučić će se sastati, u osam ujutro, sa generalnim sekretarom NATO-a Andresom Fogom Rasmusenom, od koga će zatražiti pisane garancije da vojska Kosova neće biti raspoređena na severu Kosmeta.

Sastanak sa šeficom EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton počinje u podne.

Nova runda pregovora, kako je naveo izvor blizak srpskom pregovaračkom timu, biće koncentrisana posebno na dve od ukupno 15 tačaka dokumenta koji je predložila Eštonova.

Srpska delegacija je dobila garancije da će tačka 14 (prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama) biti modifikovana, na način koji će biti prihvatljljiv za Beograd, naveo je taj izvor, naglašavajući da Srbija, za tačku devet, traži da regionalnog komandanta policije bira Zajednica srpskih opština.

Još je ranije dogovoreno da četiri srpske opštine, Kosovska Mitrovica (severna), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, imaju lokalne policijske komandire, a Zajednici opština neće biti pridodavane nove jedinice, saznaje RTS.

To, praktično, znači da će policiju činiti Srbi koji sada predstavljaju 98 posto populacije na severu Kosmeta. Lokalne policijske komandire trebalo bi da imaju i opštine južno od Ibra u kojima su Srbi većina.

Prema tom izvoru, Beograd izričito insistira da Zajednica srpskih opština bude ta koja predlaže i imenuje regionalne komandante i da to može biti "crvena linija".

Znatno je poboljšan predlog sporazuma i u oblasti pravosuđa. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i isturena odeljenja tog suda u sve četiri opštine.

Izvor navodi da su za Zajednicu srpskih oština predviđena ozbiljna ovlašćenja, sa svim organima zajednice, sa predsednikom i potpredsednikom, sa skupštinom i savetom zajednice i da je to neuporedivo više od ranijih predloga. 

Ingerencije zajednice opština uključuju nadležnosti nad delom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem, a te delatnosti biće finansijski povezane sa Beogradom.

O sporazumu će se, najverovatnije do ponedeljka, izjasniti Vlada i Skupština Srbije, a u nedelju i Glavni odbor Srpske napredne stranke.

U delegaciji Srbije su i potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Marko Đurić i šef Vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Tokom dana, održane su konsultacije na najvišem nivou – prethodnu, devetu rundu razgovora analizirali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer i vicepremijer Dačić i Vučić.

Srpski pregovarači izrazili su ranije nezadovoljni ubacivanjem tačke 14 u tekst sporazuma, jer ta tema do sada nije bila predmet razgovora, pa je tek večeras odlučeno da se putuje u Brisel.

Tačka 14 odnosi se na članstvo i učešće Kosova u međunarodnim organizacijama.

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine održana je u sredu, ali posle 15 sati razgovor nije rezultirao dogovorom zbog opstrukcije Prištine.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара