Читај ми!

U petak nastavak pregovora o Kosmetu

Predstavnici Beograda i Prištine nastavljaju razgovore u Briselu. Delegacija Srbije u istom sastavu. Ketrin Ešton se nada da će pregovori Beorada i Prištine biti uspešno završeni. Beograd i Priština žele dogovor i vrlo su blizu postizanja sporazuma, rekli su RTS-u evropski izvori u Briselu.

Delegacije Beograda i Prištine  će se ponovo sastati u Briselu. Odluka je doneta posle konsultacija predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića.

Delegacija u Brisel ide u istom sastavu kao i u sredu, kada su na devetu rundu pregovora išli premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Marko Đurić i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je, prilikom posete Sarajevu, rekla da se nada da će pregovori Beorada i Prištine biti uspešno završeni.

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič nije mogla da potvrdi da će u petak biti nastavljen dijalog, ali je ponovila da su razlike među stranama zaista male, kao i da šefica EU za bezbednost i spoljnu politiku želi da Beograd i Priština još jednom razmotre ponuđena rešenja. 

"Razlike su stvarno male. Katrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora", rekla je Maja Kocijančič, portparolka Eštonove.

Beograd i Priština žele dogovor i vrlo su blizu postizanja sporazuma, rekli su RTS-u evropski izvori u Briselu.

"Svaka strana ima po jedan problem koji je sprečio konačni dogovor na poslednjoj rundi, ali Ketrin Ešton veruje da su razlike male i da postoji rešenje za te probleme. Dve strane treba da razmisle i odluče jesu li spremne za kompromis", navode evropski izvori.

Izvori u Briselu potvrđuje da je reč o tačkama koje su povezane sa pitanjem policije i članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Ovog puta se ne može reći da je Beograd odbacio ponuđeni sporazum, kao posle sastanka 2. aprila. Brisel ovog puta očekuje odgovore od obe strane, i od Beograda i od Prištine", preneo je evropski izvor.

U decembarskim zaključcima Evropskog saveta o Srbiji koji definišu mandat Ketrin Ešton za posredovanje u dijalogu nalazi se stav o izbegavanju međusobnog blokiranja u procesu evropskih integracija, ali nema reči o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Članstvo u međunarodnim organizacijama je poznata ambicija Kosova, ali se ne pominje u zaključcima na osnovu kojih EU posreduje u dijalogu", rekao je izvor u Briselu.

Razgovori delegacije Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton završeni su sinoć bez konačnog dogovora, ali je najavljeno da će dijalog biti nastavljen.

Premijer Ivica Dačić sinoć je rekao da je ponuđeno bilo prihvatljivo za srpsku stranu, ali da Priština opstruira dogovor.

A kako nezvanično saznaje RTS, Srbiji je ponuđen novi dokument, znatno bolji nego ranije.

Kosovski premijer Hašim Tači nije se ni vratio u Prištinu posle sinoćne runde razgovora, pošto se njegova delegacija, na zahtev Ketrin Ešton, vratila u Brisel iz Ljubljane, saopštila je kosovska vlada.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво