Читај ми!

SRS: Ocena ustavnosti Statuta Vojvodine

Predstavnici SRS-a predali Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, u delu koji se odnosi na izbor poslanika pokrajinskog parlamenta.

Srpska radikalana stranka predala je na pisarnicu Ustavnog suda Srbije zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, odnosno ocenu odluke o izboru poslanika pokrajinskog parlamenta.

Vojvođanski parlament ima 120 poslanika i u poslednja dva saziva oni se biraju mešovitim izbonim sistemom, odnosno 60 poslanika se bira po proporcionalom (cela Vojvodina jedna izborna jedinica), a isto toliko po većinskom sistemu (po opštinama ili delovima opština).

"Mešoviti izborni izborni sistem koji važi u Vojvodini nije u skladu sa Ustavom" (Srbije), rekao je član SRS-a Zoran Krasić i dodao da Skupština Vojvodine treba da prihvati proporcionalni sistem koji važi na državnom i lokalnom nivou.

"Ovom inicijativom tražimo da se izmeni odluka o izboru poslanika, ali to je i oštar zahtev da se prekine manipulacija, i ova, mogao bih reći, 'ekstremistička manifestacija' neemancipovanosti dve najveće stranke. One moraju da se emancipuju i uzmu u ruke Ustav i da ga primenjuju", naveo je Krasić.

U SRS-u su istakli da je proporcionalni sistem jeftiniji i da bi se njegovim uvođenjem sprečili nepotrebeni troškovi izazvani dopunskim izborima.

"Ukidanjem većinskog sistema uštede bi se ustvarile na nivo od 50 odsto budžetskih sredstava", rekla je pokrajinska poslanica SRS-a Marijana Četojević.

Prema njenim rečima, kada poslanicima koji se biraju većinskim sistemom istekne mandat, raspisuju se dopunski izbori kao što je to bilo ove godine u feburaru kada su ponovo birana tri poslanika iz izbornih jedinica Srbobran, Zrenjanin i Apatin.

"Proporcionalnim sistemom se po automatizmu bira sledeći poslanik sa izborne liste određene političke partije", rekla je Četojevićeva i dodala da je na dopunske izbore u februaru potrošeno 12,7 miliona dinara.

Ona je ocenila i da mešoviti izborni sistem ne pogoduje nacionalnim manjinama, već isključivo velikim strankama.

"Po Ustavu, nacionalne zajednice bi trebale jednako da budu zastupljene u lokalnom i pokrajinskom parlamentu, što im aktuelni sistem ne omogućava, već pogoduje velikim strankama", rekla je Marijana Četojević.

Šarović: Ponuda Brisela, nezavisno Kosovo

Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović optužio je pregovarački tim Beograda da je spreman da prihvati ponudu Evropske unije kojom se kosovskim Srbima nudi život u nezavisnoj Republici Kosovo.

"Ono što je potpuno sigurno, to je da će policija, sudstvo i sve druge institucije funkcionisati u skaldu sa zakonom i Ustavom nezavisnog Kosova", rekao je Šarović.

Šarović je istakao da se Srbima nudi život u okviru nezavisnog Kosova s nekim odredbama koje će biti odloženog dejstva na tri i osam godina, kao što je pravo da biraju regionalne i lokalne komandante policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво