Читај ми!

Dačić: Priština opstruira dogovor

Prihvatili smo sve predloge Ketrin Ešton, ali Priština opstruira dogovor, rekao premijer Ivica Dačić posle završetka devete runde dijaloga u Briselu. Predlozi koji su se našli na stolu u velikoj meri su uvažili primedbe srpske strane. Dogovor ipak moguć u narednim danima. Eštonova: Razlike male, ostalo još "nešto vremena".

Posle još jedne maratonske runde dijaloga Beograda i Prištine premijer Ivica Dačić rekao da je ponuđeno bilo prihvatljivo za srpsku stranu, ali da Priština opstruira dogovor.

Srbiji je ponuđen novi dokument u Briselu, znatno bolji nego ranije, nezvanično saznaje RTS.

Premijer Dačić rekao je da je srpska delegacija u dijalogu prihvatila sve predloge visoke predstavnice EU Ketrin Ešton osim jedne tačke na kojoj je insistirala Priština, a to je da dve strane podržavaju jedna drugu za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.

Dačić je objasnio da je netačno da je srpska strana odbacila predloge visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, kako je izjavio kosovski premijer Hašim Tači.

Priština nije spremna za dogovor i čak preti da bi pitanje Severa moglo da bude rešavano i na druge načine, a ne pregovorima, rekao je Dačić.

Srpski premijer je rekao da je Priština pokušala da veže pitanje ovlašćenja za policiju zajedice srpskih opština s insisitiranjem da Srbija podrži ulazak Kosova u međunarodne organizacije i rekao da bi to značilo da bi Srbija u suštni trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da je Priština ta koja koči sporazum, naglasivši da će se idućih dana naknadno još voditi razgovori da bi sporazum, ipak, bio postignut.

Dačić je odao priznanje Ketrin Ešton na naporima i ponuđenom predlogu i naveo: "Tači je taj koji je odbio predlog i želeo da poveže pitanje policije s jednom novom tačkom koja je ubačena, a to je da se obe strane praktično obavezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama".

Premijer je postavio pitanje, kako je rekao "prevedeno na srpski, gde to Kosovo može da nas blokira?".

Ispalo bi da je bolje onda da se napiše da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova, rekao je Dačić i dodao da Srbija ne može i neće prihvatiti da se to pitanje povezuje sa policijom u zajednicom i srpskih opština, jer to uopšte nije bila tema o kojoj se razgovaralo.

"To je tema ubačena sa strane i uopšte nije vezana za institucije niti za ovlašćenja zajednice srpskih opština", rekao je Dačić. On je podvukao da srpska strana veoma ozbiljno pristupa tom pitanju ne samo zbog dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora već i zbog srpskog naroda na Kosovu.

"Mi samo tražimo ono što je prihvatljivo za obe strane. Ponuđeni predlozi apsolutno su prihvatljivi i za jednu i za drugu stranu", rekao je Dačić.

Srbija spremna za nastavak dijaloga

Srbija je spremna da se u narednim danima nastavi dijalog, da se dođe do rešenja i bez obzira na to što danas nije postignuto rešenje, moguće je da se u narednim danima napravi neki iskorak, rekao je Dačić dodajući da će biti nastavljene konsultacije u zemlji, ali i s partnerima u međunarodnoj zajednici.

Dačić je podvukao da je srpska delegacija bila potpuno jedinstvena u svim fazama dijaloga – jedinstvena u skladu s evropskim opredeljenjima Srbije i u skladu sa zaštitom nacionalnih interesa.

"Uložili smo maksimalni napor da se dođe do rešenja, praveći velike teške i bolne kompromise, a Priština insistira na sitnicama koje mogu da ugroze celokupni sporazum", rekao je Dačić i ocenio da je "veoma nekorektna" izjava Tačija da je Beograd odbio predloge.

"Beograd je odbio predlog kojim je pitanje policije uslovljeno članstvom u međunarodnim organizacijama", naveo je srpski premijer, dodajući da Beograd želi da reši preostala pitanja i da se razgovara i u narednim danima.

Izveštač RTS-a javlja da se u Briselu kao nezvaničan datum novog sastanka dve delegacije pominje petak, 19. april.

Moguć sastanak sa Rasmusenom

Dačić je pomenuo da je narednih dana moguće da se on i vicepremijer Aleksandar Vučić sastanu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, kako bi se razgovaralo o bezbednosnim garancijama koje bi Alijansa trebalo da pruži za Srbe na severu Kosova.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je, po završetku ove runde dijaloga, rekao Tanjugu da je nastavak dijaloga moguć, ali da termin nije zakazan.

Đurić je potvrdio da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem.

Savetnik predsednika poručio je da je Beograd spreman da razgovara, ali ne "logikom terorista".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво