Читај ми!

Brisel, završen sastanak

Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije, rekao savetnik predsednika Marko Đurić i dodao da će državni vrh odluku o ponuđenom doneti do kraja vikenda. Srbija danas nije prihvatila predlog, ali se nadam da će ga prihvatiti u narednim danima, rekao Tači posle završetka razgovora. Očekuje se obraćanje delegacije Srbije.

00.32 - Dačić: Priština opstruira dogovor. Prihvatili smo sve predloge Ketrin Ešton, ali Tači želi da ubaci izmene. Nije istina da Beograd ne prihvata dogovor.

00.10 - Završen sastanak u Briselu. Tači: Srbija danas nije prihvatila predlog, ali se nadam da će ga prihvatiti u narednim danima, javlja izveštač RTS-a iz Brisela.  

22.25 - Nastavljen trojni sastanak u Briselu. 

20.24 - Đurić: Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije, odluka državnog vrha o ponudi do kraja vikenda.

20.14 - Trenutno su pregovori prekinuti zbog verbalnog sukoba Vučića i Tačija, zbog tačke 9 i tačke 14, saznaje RTS. Nastavak dijaloga u 22 časa, najavila Maja Kocijančič. 

20.03 - Pregovarački tim Srbije je u stalnom kontaktu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. 

19.40 - Nastavljen razgovor sve tri strane u Briselu. Dijalog i dalje traje, potvrdila Maja Kocijančič.

18.50 - Još traju pregovori u Briselu. Ponuda EU bolja od prethodne, saznaje RTS. 

16.00 - EU izvori: Nije bilo prekida dijaloga, u toku pauza za konsultacije. 

16.00 - Hašim Tači prekinuo trojni sastanak, nastavak razgovora neizvestan, javlja Tanjug.

15.30 - Počeo zajednički sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton.

Izvori iz EU: Nije bilo prekida razgovora, reč je o pauzi za konsultacije. 

15.03 - U toku drugi bilateralni sastanak Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem. 

14.00 - Završen bilateralni sastanak Eštonove sa srpskom delegacijom. 

13.50 - Vulin za RTS: Naš tim nije pogrešio što je odbacio predlog u prošloj rundi razgovora, jer sada postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi.

11.38 - Ketrin Ešton započela bilateralni sastanak srpskom delegacijom.

10.05 - Počeo sastanak Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem u Briselu. 

U Briselu su nastavljeni razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU Katrin Ešton. Tokom večeri pregovori su bili prekinuti zbog verbalnog sukoba Vučića i Tačija, zbog tačke 9 i tačke 14, saznaje RTS. Međutim, posle 22 časa kako je bilo najavljeno, razgovori su nastavljeni.

U pauzi koja je usledila savetnik predsednika Marko Đurić rekao je da je delegacija Srbije dobili mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije. Đurić je istakao da bi državni vrh trebalo da donese odluku o ponudi do kraja vikenda.

Kosovski premijer Hašim Tači, takođe, se obratio novinarima rekavši da se rešenje traži. Tači je naveo da je kosovska delegacija došla "s dobrom namerom da se nađe rešenje".

Tači je pred početak razgovora rekao da je Priština spremna "da razmotri nove predloge", ali da "lanac komande u policiji mora da bude jedinstven", prenosi Tanjug.

Đurić je podvukao da je reč o papiru od 15 tačaka koji je timovima Beograda i Prištine predstavila visoka predstvnica EU Ketrin Ešton, ali da albanska strana ne prihvata predlog Ketrin Ešton koji se odnosi na policiju.

Zajednica srpskih opština imala bi neposrednu nadležnost za izbor regionalnog komandanta policije, komandanata policija opština sa srpskom većinom i predviđeno je da sastav policije odražava većinski sastav stanovništva, rekao je savetnik predsednika Srbije.

Sada više nije na stolu raniji predlog da se opštine južna Mitrovica, Vučitrin i Srbica u kojima su Albanci u većini uključe u zajednicu srpskih opština, čime bi se promenila etnička slika regiona, rekao je Đurić.

Bolji je i predlog za pravosuđe, veće su nadležnosti, bolje uređenje sudova predviđa veće prisustvo srpskih sudija na severu i sredinama gde većinski živi srpsko stanovnštvo, rekao je Đurić.

Savetnik predsednika je objasnio da je veliki problem što Priština ne prihvata tačku 14. papira Ketrin Ešton, u kojoj se govori o učešću dve strane u evropskim integracijama. Albanska strana želi da se to odnosi na "članstvo u međunarodnim organizacijama", dodao je Đurić.

Naveo je da će, pod pretpostavkom da se večeras usaglase svih 15 tačaka papira, koji bi imao karakter dokumenta "uzmi ili ostavi", naknadno biti izvršene konsultacije i upoznati svi državni organi u Srbiji.

Savetnik predsednika je rekao da sporazum nije sveobuhvatan, da se ne bavi svim problemima koje treba rešiti i da još traje analiza svih tačaka kako bi Beograd mogao reći da li će biti privhaćen ili ne.

"Zato moramo znati šta tačno stoji na stolu, a onda će državni vrh u Beogradu razmatrati taj papir i s time će izaći pred srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da će potom odluka biti saopštena, kako očekuje, do kraja vikenda.  Naveo je da su pregovori bili veoma teški i žustri ali i konstruktivni.

Postignut je napredak u odnosu na prošlu rundu, rekao je Đurić i dodao da se pokazalo da je državno rukovodstvo bilo u pravu kada je tražilo dodatne pregovore.

Tači je tokom popodneva prekinuo trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa vosokom predstavnicom EU, pošto nije bio zadovoljan predlogom Ketrin Ešton, javio je Tanjug. Nešto kasnije iz Brisela je javljeno da je reč o pauzi, koja je trajala oko tri sata.

Direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Eštonovom počeli su oko 15.30. Pojedini izvori u Briselu tvrde da će sporazum biti potpisan u petak.

Trojnom sastanku prethodile su dve runde odvojenih susreta sa premijerima Kosova i Srbije, a glavna tema sastanka jesu ovlašćenja zajednice srpskih opština na severu Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin rekao je u izjavi za RTS da naš tim nije pogrešio što je odbacio predlog u prošloj rundi razgovora, jer sada, kako kaže, postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi. 

"Mogu sa sigurnošću da kažem da je odluka da se odbije predlog bila potpuno ispravna", rekao je Vulin neposredno uoči početka trilateralnog sastanka u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Vulin je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Ketrin Ešton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog meseca bila predložena. "Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je Vulin.

On se osvrnuo na sinoćnu izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

"To će ipak morati i nama da kaže", rekao je Vulin i naglasio da takve izjave ne doprinose uspehu dijaloga. 

Vulin je rekao da predstavnici Srbije razgovaraju i sa predstavnicima NATO-a o elementima rešenja. Na pitanje da li njegova izjava znači da je došlo do pomaka u pitanjima imenovanja sudija, apelacionog suda i prisustva kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova, Vulin je rekao da su to elementi u kojima Srbija očekuje da budu uvazeni njeni argumenti. 

Sporazum u interesu obe strane 

Portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton Maja Kocijančič izjavila je, uoči početka devete runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da se očekuje da danas bude postignut sporazum o severu Kosova.

"Učinićemo sve da do dogovora dođe", rekla je Kocijančič novinarima u sedištu Evropske komisije. 

Ona je potvrdila da će Ešton u ponedeljak, 22. aprila šefovima diplomatija zemalja članica podneti izveštaj o ishodu dijaloga, od čega zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o pridruživanju EU. 

"U interesu je obe strane da do sporazuma dođe", rekla je Kocijančič i dodala da je neophodno da se i Beograd i Priština slože oko rešenja za sever Kosova.  

Inače, u srpskoj delegaciji su, pored Dačića, Vučića, Vulina, i Đurića potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво