Pajtić - deklaracija kao bumerang

Naprednjaci počeli prikupljanje potpisa za smenu pokrajinske vlasti i vanredne izbore u Vojvodini. Da li raspoloženje građana Vojvodine odgovara odnosu snaga u pokrajinskoj Skupštini i koliko su miting pod nazivom "Stop razbijanju Srbije" i rezultati ponovljenih izbora u nekoliko vojvođanskih opština oslabili poziciju tamošnje vlasti?

U vreme kada se traži rešenje za Kosovo i Metohiju i iščekuje da li će i kada Srbija dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, najava deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine otvara pitanje opstanka Bojana Pajtića na mestu vojvođanskog premijera.

Dok Pajtić poručuje da ne namerava da podnese ostavku i povuče deklaraciju, koju čak i politički saveznici demokrata smatraju štetnom, zakasnelom i iniciranom u pogrešnom trenutku - onih koji traže njegovu ostavku sve je više.

Naprednjaci su počeli da prikupljaju potpise za smenu pokrajinskog rukovodstva i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Peticijom, čije je potpisivanje počelo u Novom Sadu zahtevaju se ostavka Bojana Pajtića, vanredni pokrajinski izbori i povlačenje deklaracije.

"Sigurno je da svaka peticija kojom se prikupi veliki broj potpisa građana proizvodi pravne i političke posledice", kaže član predsedništva SNS-a Maja Gojković, dodajući da bi volela da vidi na koji način će vrh Demokratske stranke u Vojvodini ignorisati tako veliki broj potpisa.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da je predloženom deklaracijom traženo samo da se poštuje ustavna garancija za finasiranje Vojvodine, zaštita za imovinu Vojvodine. 

Da li su izvesniji pokrajinski ili republički izbori?

"Svesna je i opozicija da neće biti vanrednih izbora u pokrajini, ali metode koje se koriste za pozicioniranje pred vanredne republičke izbore očigledno će vanrednih republičkih izbora biti, o njima govore vladajuće stranke, ne opozicija", kaže Pajtić.

Zahtev Bojana Pajtića za raspisivanje republičkih izbora, a ne pokrajinskih, Vučić je prokomentarisao kao "genijalnu matematiku", dodavši da mu nije jasno kako bi to bilo moguće da se izvede i poručio aktuelnoj pokrajinskoj vlasti da bi na tim izborima mogla pretrpeti ubedljiv poraz.

"Gde su to pokazali, na kom to republičkom nivou da mi nemamo legitimitet ili gde da ga oni imaju na pokrajinskom", upitao je Vučić.

"Moje pitanje Pajtiću je da li je on pobedio u Srbobranu, Zrenjaninu, Kovinu", rekao je Vučić i podsetio da su naprednjaci pobedili i u mnogim delovima Novog Sada pre desetak dana.

Da Bojan Pajtić čuje glas naroda i podnese ostavku traži šest nestranačkih i nevladinih organizacija, među kojima ima manjina, sindikata i studenata.

Poručuju da se ne smeju omalovažiti desetine hiljada ljudi koje su u petak protestovale. U međuvremenu, i političke partije izlaze sa istim zahtevima, a socijalisti pripremaju svoju peticiju.

Predsednik Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Vojvodini Dušan Bajatović rekao je da će ta partija nastaviti političke aktivnosti sve dok se ne raspišu novi izbori u Vojvodini.

"Bićemo uporni sve dok se ne sklone oni koji su godinama profitirali, ekonomski i politički, na pitanju autonomije Vojvodine, a od toga su korist imali samo oni, a štetu mi, Vojvođani", rekao je Bajatović.

"Još jednom pozivamo Bojana Pajtića i Ištvana Pastora da povuku pamflet koji je dobio naziv deklaracija, otvore dijalog sa opozicijom da bi se u političkom dogovoru došlo da raspisivanja novih pokrajinskih izbora", naveo je Bajatović.

Nova Srbija zatražila je povlačenje Deklaracije, ostavku Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

"Apelujemo na pripadnike nacionalnih zajednica, a pre svega na Ištvana Pastora, da u svemu povuče razuman potez i da uskrati dalju podršku Demokratskoj stranci, koja ne predstavlja većinski srpski narod u Vojvodini", rekao je član predsedništva NS-a Aleksandar Bogdanović.

I u Srpskom pokretu obnove smatraju da su mnogo izvesniji izbori u Vojvodini, i Beogradu, nego u Republici. Jer, ocenjuju, vojvođanski parlament ne odslikava podršku u biračkom telu. Na ostavku i izbore poziva i lider DSS-a Vojislav Koštunica.

"Pajtić treba da nauči prvu lekciju demokratije - da je vlast smenjiva i da zato treba da podnese ostavku i pokaže da ne želi da vlada nasuprot volji naroda i građana Vojvodine. Ako na novim pokrajinskim izborima Pajtić dobije podršku naroda, svi ćemo mu čestitati", rekao je Koštunica.

Najavljena Deklaracija otvara pitanje odnosa u vladajućoj koaliciji u Pokrajini. Predloženi tekst, s kojim, kažu nisu bili upoznati, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i predsednik vojvođanskog parlamenta, ocenio je nedavno kao problematičan.

LDP, čiji je jedan poslanik na listi demokrata, tekst je video kao prazan i zakasneo. A, sam potez, prema mišljenju LSV, višestruko je narušio odnose u koaliciji i van nje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво