Читај ми!

Vukadinović: Slabi pozicija pokrajinske vlasti

Protest u Novom Sadu zajedno sa rezultatima ponovljenih izbora u nekoliko vojvođanskih opština pokazao da se raspoloženje postepeno menja u pravcu slabljenja pozicije pokrajinske vlasti, smatra analitičar Đorđe Vukadinović.

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je miting u Novom Sadu, iako nije imao onu masovnost i energiju kakvu su organizatori očekivali, ipak zajedno sa rezultatima ponovljenih izbora u nekoliko vojvođanskih opština pokazao da se raspoloženje postepeno menja u pravcu slabljenja pozicije pokrajinske vlasti.

Vukadinović je za agenciju Beta ocenio da Srbiji najmanje treba radikalizacija prilika u Vojvodini i otvaranje novih političkih žarišta u osetljivom trenutku izazvanom pritiscima zbog kosovskog problema.

"Iako sam lično nesklon glamuroznim i 'sponatno organizovanim' mitinzima i 'događanjima naroda' koje SNS koristi za iniciranje krize i vanrednih pokrajniskih izbora, treba istaći da su ovoga puta ipak nogu povukli Pajtić i pokrajinska vlast", kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Pajtić predlogom o deklaraciji koji je s obzirom na trenutak i način na koji je lansirana, izaziva sumnju da je to učinjeno radi dodatnog pritiska na beogradsku vlast da popusti povodom Kosova.

"Vanredni izbori doveli bi verovatno do promene vlasti. Međutim, problem je to što se Pajtićevom neopreznom i loše tajmnigovanom ili tendencioznom inicijativom i reakcijom aktuelne vlasti koja je u njoj videla dobru priliku za preuzimanje vlasti, fokus premešta sa objektivno gorućeg problema Kosova, ekonomije i odnosa na relaciji EU Beograd-Brisel-Moskva na pokrajinu i stvara podloga za veću krizu", kazao je Vukadinović.

Vukadinović je ocenio da kriza može ići u dva pravca ili ka povlačenju Deklaracije i postepenom smirivanju ili ka Pajtićevom daljem zatezanju konopca i odmeravanju snaga sa vladom u Beogradu.

"Mislim da su podjednake šanse i da Pajtić, ohrabren time što je uspešno preživeo taj polupokušaj jogurt revolucije krene dalje i ubaci deklaraciju u Skupštinsku raspravu i tako pojača i podigne ulog u odmeravanju snaga sa republičkom vladom, a koja bi onda morala da pojača i ponovi pritiske za njegovu smenu", rekao je Vukadinović.

Sve to bi dovelo do jače krize, radikalizacije, polarizacije pa i internacionalizacije problema što nikome dobronamernom u ovom trentuku ne bi trabalo da odgovara, kazao je Vukadinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи