Читај ми!

Peticija za smenu Pajtića

SNS najavljuje pokretanje peticije za smenu pokrajinskih vlasti i za raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora. U DS-u kažu da su poruke pojedinih govornika jučerašnjeg protesta povodom sporne deklaracije o Vojvodini, pretnja nasiljem. Izbori jedini način prevazilaženja situacije u pokrajini, smatra DSS.

Dan nakon protesta "Stop razbijanju Srbije" zbog sporne vojvođanske deklaracije naprednjaci najavljuju peticiju za smenu predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića, dok demokrate tvrde da izjave pojedinih učesnika skupa predstavljaju "nedvosmislenu pretnju nasiljem".

Predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević najavio je da će ta partija početi sa prikupljanjem potpisa za peticiju za smenu pokrajinskih vlasti i za raspisivanje prevremenih pokrajinskih izbora.

Vučević je na konferenciji za novinare ponovio zahteve sa jučerašnjeg mitinga "Stop razbijanju Srbije", koji glase da Bojan Pajtić mora da podnese ostavku, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor treba da raspiše vanredne pokrajinske izbore.

SNS ranije danas se oglasio saopštenjem u kome navodi da Demokratska stranka putem svojih medija danima plasirala brutalne laži o prirodi skupa protiv Bojana Pajtića u Novom Sadu.

Potpredsednik naprednjaka Igor Mirović ocenio je da Deklaracija ugrožava interese Srbije, u trenutku kada bi trebalo da pokaže jedinstvo.

Istovremeno, novosadski odbor Demokratske stranke ocenio je da je protest pred zgradom Vlade Vojvodine održan bez Novosađana.

Najava novog mitinga i poruke učesnika protesta da neće još dugo moći da kontrolišu gnev naroda - predstavljaju "nedvosmislenu pretnju nasiljem", ocenio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Oglasilila se i Demokratska stranka Srbije. Potpredsednica te stranke Sandra Rašković Ivić smatra da su pokrajinski izbori jedini način za prevazilaženje situacije u Vojvodini, kao i da svako opiranje izborima vodi daljem izazivanju sukoba i secesiji Vojvodine.

U danu nakon mitinga u Novom Sadu, u tom gradu osvanuli su plakati sa natpisom "Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima". Takođe, na više lokacija u Novom Sadu ispisani su grafiti protiv Srba, SNS-a i njenog lidera Aleksandra Vučića.

Analitičari različito tumače protest zbog vojvođanske deklaracije. Đorđe Vukadinović ocenjuje da je miting u Novom Sadu pokazao da se raspoloženje postepeno menja u pravcu slabljenja pozicije pokrajinske vlasti, iako nije imao masovnost i energiju kakvu su organizatori očekivali.

S druge strane, sociolog Jovo Bakić smatra da Deklaracija o Vojvodini neće izazvati radikalizaciju situacije u pokrajini, niti će dovesti do vanrednih izbora i smene Bojana Pajtića.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво